Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η Κάλπικη λίρα - 1955 (Full)




Η Κάλπικη λίρα (κανονικός τίτλος: Ιστορία μιας κάλπικης λίρας)
Πρωταγωνιστούν: Ίλυα Λιβυκού,Ορέστης Μακρής,Βασίλης Λογοθετίδης,Δημήτρης Χορν,Μίμης Φωτόπουλος,Σπεράντζα Βρανά,Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Μυράτ (αφηγητής)
Σκηνοθεσία, σενάριο: Γιώργος Τζαβέλλας
Κατηγορία: Κωμωδία, Δράμα
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Έτος παραγωγής: 1955
(Σπονδυλωτή) Διάρκεια: 127' Τέσσερεις ιστορίες ανυπόφορης αγάπης, φτηνής μα γήινης λαγνείας, αυτάρεσκου πλούτου που γουστάρει να ερεθίζει την απεγνωσμένη φτώχεια, πείνας και των γονέων, απονήρευτης τιμιότητας και βλακώδους απατεωνιάς που δεν προάγεται ποτέ σε αξιόποινη καπατσοσύνη.

Οχτώ πρωταγωνιστές να χορεύουν στους ρυθμούς μιας σαγηνευτικής Αθήνας του '50 που ψάχνεται. Ο στερημένος σε όλα -πλήν τίμιος- σαραντάρης που συνεπαίρνεται από το μπρίο της τροφαντής κοκότας, ο σπαγκοραμένος σπιτονοικοκύρης και το πειναλέο κοριτσάκι που ξυπνάει το καλοκαίρι μέσα στην καρδιά του αν και Χριστούγεννα, ο μπαγαπόντης "τυφλός" που απλά θέλει να γαμήσει την πουτάνα που δεν ξέρει από ψυχικά αλλά εκείνη τη βραδυά κάνει ένα ακούσια της- και Αυτός, ο ρομαντικός νέος της εποχής, ο ερωτευμένος ζωγράφος που πιστεύει ότι μπορεί να ζήσει μόνο με αγάπη, να τρώει και να πίνει αγάπη και το μόνο που ζητά σε αντάλλαγμα είναι να αποτυπώνει στο χαρτί Αυτή όταν του λέει "Σ'αγαπώ".

Οχτώ πρωταγωνιστές να χορεύουν γύρω από μια κίβδηλη λίρα, που αφού καταβρόχθισε εκατό αυθεντικές για να γεννηθεί δεν κατάφερε να πείσει παρά μόνο ένα παιδί, μια αφελή πόρνη και ένα ζευγάρι ερωτευμένων. Αθωότητα, απληστία και έρωτας δίνουν τροφή στο παραμύθι μιας καλύτερης ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: