Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Η "μακρά προεκλογική περίοδος" είναι παραμύθι για μικρά παιδιά.

Aχ αυτή η κρίση... τρώει τα ... “καλύτερα παιδιά“!

Στην χθεσινή του ομιλία ο Κώστας Καραμανλής χρησιμοποίησε μια λέξη πειρσσότερο από οποιαδήποτε άλλη! Την λέξη “κρίση“!

Έκανε λόγο για πάταξη της φοροδιαφυγής: Τα ίδια βέβαια ελεγε η κασσέτα του πρωθυπουργού και το 2004, καθώς και το 2007

Μίλησε για ρευστότητα. Έδωσε 28 δις στις τράπεζες αλλά αντί αυτά να διοχετεύθούν στην Ελλάδα πήγαν στα παραρτήματα των πρώην Ανατολικών χωρών. Έτσι ακόμη, (με επιβεβαίωση εκ των έσω) ρευστότητα δεν είδαμε ακόμη στην Ελλάδα.

Η εξήγηση που προέβαλε ο Κώστας Καραμανλής στο διάγγελμα του είναι ΑΚΡΩΣ γελοία. Είναι αστείο το γεγονός ότι η ΝΔ που κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ για μικροπολιτικές σκοπιμότητες τον Μάρτιο όπου θα ανελάμβανε μετά την ψήφιση προυπολογισμού, εμφανίζεται τώρα η ίδια να κάνει μικροπολιτική, ζημειώνοντας τον τόπο!

Τι σημαίνει μακρά προεκλογική περίοδος; Σημαίνει ότι τα ποσοστά της ΝΔ θα υποχωρήσουν και άλλο σε αυτούς τους μήνες και πως η ΝΔ ελπίζει πως με εκλογές τον Οκτώβριο θα κρατήσει τουλάχιστον περισσότερες έδρες για τα επόμενα χρόνια, από ότι σε εκλογές τον Μάρτιο. Σημαίνει επίσης ότι οι διαρροές αυτές θα κατευθύνονταν προς την μεριά του ΛΑ.Ο.Σ., δίχως επιστροφή... Τέλος σημαίνει ότι η ΝΔ δεν θα χρεωθεί τον ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ και την λήψη των μέτρων που επιβάλλει η... Ευρωπαική Ένωση!!!

Το κλειδί στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών δεν είναι η επόμενη ημέρα, ούτε το απότέλεσμα που θα φέρει. Είναι οι εκλογές καθεαυτές; Από τα λόγια του πρωθυπουργου συμπεραίνουμε ότι μέσω των εκλογών τα κόμματα θα θέσουν μια καινούρια ατζέντα! Την ατζέντα που διέγγειλε ο πρωθυπουργός εχθές, και υπογράμισε μέσω της φράσης "αναγκαία μέτρα". Οι εκλογές αποτελούν το πιο αποτελεσματικό μέσον "προπαγάνδας" για την προώθηση αυτής της ατζέντας

Ας αναλογιστούμε ενα απλό ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ σχέδιο. Προσυμφωνημένα με την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ εγγείρει το θέμα πρόωρων εκλογών των Μάρτιο. Η ΝΔ παρότι γνωρίζει ότι δεν υπάρχει λογική πίσω από την εσπευσμένη εκλογική αναμέτρηση, χρησιμοποιεί την κίνηση του ΠΑΣΟΚ ως πρόφαση για να διακυρήξει πρόωρες εκλογές. Όποιο κόμμα και αν εκλεγεί, θα λάβει τα ίδια μέτρα. Διότι τα μέτρα αυτά δεν ανήκουν στην ατζέντα του ενός ή του άλλου κόμματος αλλά στην ατζέντα που υπαγορεύει η Ευρωπαική Ένωση.

Ποιος όμως ελέγχει την Ε.Ε.;

Σε μέσες άκρες... οι Διεθνείς Τραπεζίτες και το ΕΡΤ. Όχι φυσικά η Ελληνική ραδιοτηλεόραση αλλά ένα think tank από τους αρχηγούς των 50 μεγαλύτερων ευρωπαικών βιομηχανιών, γνωστό ως European Round Table of Industrialists. Οι Διεθνείς τραπεζίτες έχουν ήδη επιτύχει ένα βασικό στόχο που ήταν η δημιουργία μιας ανεξάρητης κεντρικής τράπεζας που καθορίζει την ροή του χρήματος στην Ευρώπη. Μόλις 8 χρόνια μετά την νομισματική ένωση επέρχεται η... “κρίση“!

Η αλήθεια είναι ότι η κρίση δεν ήρθε ως “χαλάζι εξ ουρανού“ αλλά δημιουργήθηκε “κατ εικόνα και κατ ομοίωση“ παλαιότερων κρίσεων.Χαρακτηριστικά, την περίοδο 1929-1933 κατά την διάρκεια του Αμερικανικού, και μετέπειτα παγκόσμιουGreat Depression, οι κινήσεις της ιδρυμένης το 1913 Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επέφεραν την απόσυρση του 1/3 του συνολικού ρευστού από την αμερικανική αγορά. Την ίδια στιγμή οι μεγαλοτραπεζίτες όπως ο Μοrgan Stanley, χρηματοδοτούσαν την Ναζιστική Γερμανία.

Κάτι παρόμοιο συνέβει και στις ημέρες μας. Τα τελευταία χρόνια, τεράστια ποσά (200δις ευρώ από το τραπεζικό σύστημα μόνο) μετακινήθηκαν από τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης στις οικονομίες της Ανατολικών χωρών. Εκεί οι τράπεζες έχασαν μεγάλα ζημείες και έπρεπε με κάποιο τρόπο να τραβήξουν ρευστό από τις δυτικές αγορές. Το Ελληνικό πακέτο ενίσχυσης των 28 δις ήταν ένα τέτοιο μέτρο. Οπως φαίνεται αυτό ήταν μόνο ένα μέρος του σχεδίου. Όπως δήλωσε εχθές ο πρωθυπουργός υπάρχουν ΑΝΑΓΚΕΣ που πρέπει να καλυφθούν από τα νέα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή. Μέτρα λιτότητας που σκοπό θα έχουν να τραβήξουν το χρήμα από την αγορά και όχι να ενισχύσουν την ρεστότητα.

Μια κρίση ευνοεί κάποιους που επιθυμούν να συγκεντρώσουν όσο δυνατόν μεγάλυτερο μέρος του πραγματικού πλούτου. Ο πλούτος αυτός όμως κοστίζει πολύ σε περίοδο ευημερίας, αλλά ξεπουλιέται όσο όσο σε περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης.

Όλοι παρατηρούμε την μεγάλη αυξηση του πλούτου μιας μερίδας της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Βίλες στην Αττική, βίλες στα νησιά, κουρσάρες στον δρόμο, ακριβά ρούχα, και ατόμα που ξοδεύουν 5 ευρώ για τον καφέ και 10 ευρώ για ένα ποτό. Ποια οικονομία παρήγαγε το αυτό το κέρδος; H Ελληνική; O τουρισμός μήπως; . Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ανάπτυξη κυρίως λόγω της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Εδώ το πλέον παράδοξο είναι ότι αυξήθηκε μεν η παροχή νέων κατοικιων αλλά αυξήθηκαν δραματικά και οι τιμές των ακινήτων! Οι λαθρομετανάστες συνέβαλαν δραστικά ως εργαζόμενοι αλλά και ως αγοραστε΄ς και ενοικιαστές ούτως ώστε να συντηρήσουν την αγορά των υπερκοστολογημένων ακινήτων στις ακριβότερες περιοχές. Γι αυτό τον λόγο οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια σε αλλοδαπούς με επιτόκιο 5-10 φορές χαμηλότερο από ότι σε ημεδαπούς.

Όταν όμως οι υπόλοιποι κλάδοι δεν συμβαδίζουν με τους ίδιους ρυθμούς, κάποια στιγμη ο τομέας αυτός παγώνει. Ειδικά όταν μειωθεί η κύρια παροχή ρευστού που ήταν ο... δανεισμός.

Ο δανεισμός ήταν το κύριο έμβασμα στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Ο δανεισμός από τις τράπεζες και ο δανεισμός του κράτους. Όπως όλοι γνωρίζετε επί θητείας της ΝΔ το δημόσιο χρέος, και συνάμα το εξωτερικός δανεισμός αυξήθηκαν ραγδαία. Τα λεφτά αυτά πήγαν στις τράπεζες, τα δημόσια έργα, και τα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία έχουν βάλει χέρι μεγάλες επενδυτικές εταιρίες! Τεράστιο μέρος προυπολογισμού για κάθε δημόσιο έργο καταλλήγει στους ιδιώτες που τα αναλαμβάνουν καθώς και σε μίζες προς τους πολιτικούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάτι που συμβαίνει συχνά. Ένα έργο να υπερβαίνει κατά πολύ τον αρχικό του προυπολογισμό, απαιτώντας εκ νέου χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί. Επιπλέον το κράτος επιχορηγεί πλήθως εταίριων υπό την αιγίδα της ανάπτυξης. Και στις δύο περιπτώσεις οι υπερκοστολογίσεις και η κατάχρηση κάνουν θράυση με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των κρατικών δανείων και χορηγήσεων να έχουν μετατραπέι σε βίλες και όλα τα προαναφερθέντα.

Έρχεται όμως η ώρα της αποπληρωμής. Για να ξεπληρωθεί η αυξημένη τοκοχρεωλυτική δόση των δανείων αυτών πρέπει να αυξήθεί η φορολογία. Φυσικά με βάση τα παραπάνω οι νέοι φόροι είναι επιθυμητοί για καλύφθουν οι παραπάνω ανάγκες για την διαιώνιση της διαφθοράς. Τα έκτακτα μέτρα ήταν η αρχή, αλλά δεν ήταν αρκετά. Αυτό το γνώριζαν όλοι όσοι διαμήνυαν εκλογές τον Σεπτέμβριο. Εξίσου γνωστό είναι το γεγονός ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής από το μεγάλο κεφαλαίο δεν θα επιτυγχανθεί ποτέ. Αυτό που θα συμβεί όπως πάντα με τα νέα σκληρά μέτρα θα είναι η επιπλεόν φορολογία επί των εισοδημάτων του μέσου Έλληνα.

Για να επιτύχουν να περάσουν την δέσμη μέτρων δίχως αντιδράσεις, πρέπει να πείσουν τον λαό ότι αυτά είναι... ΑΝΑΓΚΑΙΑ! Η δικαιολογία που χρησιμοποιήται είναι η "κρίση", και ο τρόπος να φανεί πιο σοβαροφανής αυτή η δικαιολογία και να παγαιωθεί στα μάτια του λαού που θα υποστεί τα μέτρα είναι οι εκλογές. Επιπλέον, ο λαός δεν πρόκειται να αντιδράσει στην μετεκλογική περίοδο που θα ακολουθήσει.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΥΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. !(Διαβάστε τα άρθρα της Ναυτεμπορικής για τον Προϋπολογισμό) Απομένει να δούμε ποιός θα χρεωθεί το πολιτικό κόστος της “διαβίβασης“ και της εφαρμογής στην Ελλάδα. Με την κίνηση Καραμανλή, ΠΑΣΟΚ καλείται να διαχειριστεί μια ατζέντα την οποία προωθεί μέσω των εκλογών η Νέα Δημοκρατία για λογαριασμό της Ευρωπαική Ένωσης αλλά και για χάρη των εγχώριων και μη διαπλεκόμενων “βαρώνων“ που είναι συχνά οι αποδέκτες του δημόσιου χρήματος.

Η "μακρά προεκλογική περίοδος" είναι λοιπόν παραμύθι για μικρά παιδιά.


ventetta

Δεν υπάρχουν σχόλια: