Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2008

Τα νησιά Cayman, οι απορίες Αλογοσκούφη και οι παροχές.

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στον δανεισμό του Δημοσίου αναδεικνύεται για το 2009 η Ελλάδα.
Χρειαζόμαστε να δανειστούμε 53 ολόκληρα δισ. ευρώ!!!
Σε ποια τριτοκοσμική χώρα (γιατί σε ευρωπαϊκό κράτος δεν τίθεται θέμα), ο υπουργός οικονομίας, θα είχε βάλει την χώρα του σε επιτήρηση και μετά από πέντε χρόνια δικής του πολιτικής, η οικονομία θα ήταν και πάλι στα πρόθυρα επιτήρησης αλλά αυτός θα παρέμενε στη θέση του;


Όταν ο εκλεκτός του κυρίου Αλογοσκούφη, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας δεν εμπιστεύεται τα ελληνικά ομόλογα τα περιθώρια για ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας από τον προϋπολογισμό είναι έως και ανύπαρκτα και όσοι περιμένουν κάτι τέτοιο θα μείνουν με το χέρι απλωμένο σαν τους διακονιάρηδες.
Με το χέρι απλωμένο θα μείνουν και οι οικονομικά ασθενέστεροι που πίστεψαν τον πρωθυπουργό και περιμένουν επιδόματα θέρμανσης και άλλες παροχές για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που έχουν.
Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και τα υψηλά ελλείμματα έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνης των ξένων στις προοπτικές της οικονομίας, κρίση που αποτυπώνεται στην εκτίναξη των επιτοκίων που τείνουν να εξελιχτούν στον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ελληνική οικονομία.
Ο Αλογοσκούφης που ρωτήθηκε αν πέραν του κινδύνου της μεγαλύτερης επιβάρυνσης του κόστους δανεισμού υπάρχει και ο κίνδυνος να μη βρίσκουμε δανεικά απάντησε με την αφελή ερώτηση: "Μα αντέχει η Ελλάδα να πληρώνει δύο μονάδες πάνω στα επιτόκια σε σχέση με τη Γερμανία;".
Δεν αμφιβάλω πως ασφαλώς και δεν αντέχει η Ελλάδα αλλά αντί να κάνεις ρητορικές ερωτήσεις γιατί δεν ρωτάει το φίλο του Τάκη Αράπογλου τι φοβάται και δεν ψωνίζει ελληνικά ομόλογα.
Και κύριε υπουργέ δεν ψωνίζει γιατί δεν σου έχει εμπιστοσύνη, ο κολλητός σου που τον έχεις διορίσει στη διοίκηση της Εθνικής γιατί να ψωνίσουν οι ξένοι ώστε να πέσουν τα επιτόκια;
Αναρωτήθηκες υπουργέ ποιο μήνυμα πήραν οι αγορές όταν διάβασαν στις ανακοινώσεις του Χρηματιστηρίου ότι: « Η διοίκηση της Εθνικής, η οποία ελέγχει τις επενδυτικές δραστηριότητες της θυγατρικής της εταιρείας (CPT ΙNVESTMENTS Ltd με έδρα τα νησιά Cayman), λόγω της κρίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές έκρινε σκόπιμο τον περιορισμό των επενδύσεων αυτής σε ομόλογα του Ελληνικού και, πρόσφατα, του Γερμανικού Δημοσίου, μέγιστης διάρκειας 10 ετών».
Επισημαίνουμε ότι ο δανεισμός της Ελλάδας το 2009 προβλέπεται να εκτιναχτεί σε ύψος-ρεκόρ και από τα 43 δισ. ευρώ όπου διαμορφώθηκε φέτος θα φθάσει τα 53 δισ. ευρώ ποσό που ισοδυναμεί με το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας.
Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ καθώς ακολουθούν η Ιταλία με 13,6% του ΑΕΠ (αλλά με δανεισμό 220 δισ. ευρώ) και η Ιρλανδία με 11,1% του ΑΕΠ ( δανεισμός στα 69,5 δισ. ευρώ).

Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: