Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ο Ολυμπιακός, η κατάντια, η εποχή Λεμονή με τα έργα και τις ημέρες της


Ξέρω ότι πολλές φορές το παρελθόν εξωραΐζεται στην μνήμη μας. Είναι ανθρώπινο δεν λέω.
Αλλά φίλοι μου κάνετε τον κόπο να αναρωτηθείτε;
Μήπως αυτά που τραβάμε σήμερα είναι τα απόνερα της εποχής Λεμονή ;

Λέω λοιπόν να κάνω μια μικρή αναδρομή για να δούμε τα πράγματα πως ακριβώς έχουν.

Ο Λεμονής την εποχή αποπομπής του Σόλιντ (επειδή δεν τα πήγαινε καλά στην Ευρώπη) ήταν προπονητής της Ξάνθης.
Παραιτείται δηλώνοντας στον Πανόπουλο ότι δεν θα πάει σε άλλη ομάδα.
Μετά από δύο μέρες υπογράφει προπονητής στον Ολυμπιακό.

Πήρε την ομάδα έτοιμη από τον Σόλιντ και εκτός του αποκλεισμού του από τον ΠΑΣ μέσα στο Καραϊσκάκη κατάφερε τελικά να την πάει μέχρι το τέλος κατακτώντας το πρωτάθλημα.

Το καλοκαίρι παρουσίασε ένα διαφορετικό είναι αλήθεια σχέδιο για την δημιουργία του νέου Ολυμπιακού στηριγμένου σε άλλες υγιείς βάσεις.

Σε συνεργασία με τον Πέτρο Κόκκαλη και έχοντας τεχνικό δ/ντή τον Ιίλια Ίβιτς προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδίου του.
Έκανε πραγματικό ξεκαθάρισμα του ρόστερ δηλώνοντας από τηλεοράσεως ότι δεν θέλει να δουλέψει με πάνω από 24 παίκτες.
Έφυγαν τότε
Καψής, Κωστούλας, Λέμενς, Ουαντού, Ριβάλντο, Γεωργάτος, Βάλλας, Ταραλίδης, Μπουλούτ, Οκκάς, Μπαμπαγκίντα, Παππάς, Μάριτς, Καφές και Ανατολάκης Μπόρχα αλλά και οι δανεικοί Ντακόλ, Γιάννου, Χοβνανισιάν και Φακίνος.
Η μεγαλύτερη απώλεια από τον Ολυμπιακό ήταν αναμφίβολα ο Ριβάλντο, με τον Λεμονή να δηλώνει ότι «δεν θα πάμε σε μεταγραφή τύπου Ριβάλντο, αλλά σε παίκτες καλούς με στόχο να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό σύνολο και όχι να εξαρτώνται από τις ατομικές ικανότητες των αστεριών».
Ήρθαν τότε
Παρασκευάς Αντζας: 31 χρονών, αμυντικός από την Ξάνθη
Λουτσιάνο Γκαλέτι: 27 χρονών, μέσος από την Ατλέτικο Μαδρίτης
Λιονέλ Νούνιες: 22 χρονών, επιθετικός από την Αρχεντίνος Τζούνιορς
Κώστας Μήτρογλου: 19 χρονών, επιθετικός από την Γκλάντμπαχ
Ντάρκο Κοβάσεβιτς: 33 χρονών, επιθετικός, ελεύθερος (αγωνιζόταν στη Ρεάλ Σοσιεδάδ)
Κώστας Παπαδόπουλος: 15 χρονών, αμυντικός από τον Σβορώνο Κατερίνης
Λευτέρης Ματσούκας: 19 χρονών, μεσοεπιθετικός από την ομάδα Νέων του Ολυμπιακού
Ραούλ Μπραβο 26 χρονών αμυντικός από την Ρεάλ Μανδρίτης

Ο κ. Λεμονής έχει δημιουργήσει λοιπόν ένα μικρό και ευέλικτο ρόστερ, που αποτελείται από ποδοσφαιριστές που επιλέχθηκαν (και) για την ικανότητά τους να αγωνίζονται σε πολλές θέσεις. Παρ' ότι όμως αυτή η ικανότητα κάποιων παικτών θεωρείται αδιαμφισβήτητη.

Ο πολυδιαφημισμένος τότε Ολυμπιακός δεν είχε 25 ισάξιους ποδοσφαιριστές, όπως πολύ θα ήθελαν ο Λεμονής και οι παράγοντές του, άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.
Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ποδοσφαιριστής που να μπορούσε να αντικαταστήσει τον «ξοφλημένο» για την ισπανική Πριμέρα Ντιβισιόν σέρβο φορ Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, ο οποίος στην Ελλάδα ομοίαζε με... σούπερμαν σκοράροντας συνεχώς .
Ούτε τον δεξιό χαφ Λουτσιάνο Γκαλέτι ο οποίος έμοιαζε μία ταχύτητα πιο γρήγορος από τους συμπαίκτες του.
Ετέθη η σκέψη πάντως να αποκτηθεί ακόμη ένας Γκαλέτι και άλλος ένας Τζόρτζεβιτς (για την αριστερή πτέρυγα) αλλά κρίθηκε εκτός ποδοσφαιρικής πραγματικότητας και για αγωνιστικούς και για οικονομικούς λόγους...
Είτε γιατί δεν μπορούσε είτε γιατί δεν το τόλμησε, ο Λεμονής δεν έχει κάνει από το ξεκίνημα της σεζόν rotation. Στηρίζοταν σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές με αποτέλεσμα πχ. ο Νούνιες να μην έχει πάρει σχεδόν καθόλου χρόνο συμμετοχής και ο συμπατριώτης του αριστερός χαφ Αρτσούμπι να αγωνίζεται μόνο εκτός θέσης. Το αποτέλεσμα αρκετοί ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται λίγο και ως εκ τούτου να είναι εντελώς εκτός ρυθμού...
Τα αγωνιστικά προβλήματα και οι τραυματισμοί που αντιμετώπισε η ομάδα στην διάρκεια της σεζόν κατέδειξαν ότι ο νέος Ολυμπιακός δεν διαθέτει «βάθος» στον πάγκο του.
Οι θλάσεις και τα τραβήγματα θερίζανε.

Από που να ξεκινήσει κανείς. Από τους Ραούλ Μπράβο (θλάση στην αριστερή περόνη και στον προσαγωγό), Ντομί (θλάση δύο φορές στον αριστερό τετρακέφαλο) και Νε (θλάση στο γόνατο στο δεξί πόδι και εν συνεχεία υποτροπή) που έμειναν εκτός από πέντε μήνες;
Τον Λεντέσμα(θλάσεις και στους δικεφάλους και στα δύο πόδια!) ο οποίος ουσιαστικά αχρηστεύτηκε τον β΄ γύρο, τον Ζούλιο Σέζαρ (θλάσεις στο δεξιό δικέφαλο), τον Κωνσταντίνου (θλάση στο δεξιό τετρακέφαλο και στον δεξιό προσαγωγό), τον Πατσατζόγλου (τράβηγμα δύο φορές στον δεξιό τετρακέφαλο, αλλά και κάκωση αριστερού άκρου ποδός), τους Γκαλέτι και Στολτίδη (θλάσεις στους δικεφάλους και στα δύο πόδια και πόνοι στο αριστερό ισχίο), τον Λούα Λούα (θλάση στην περόνη στο δεξί πόδι), τον Πάντο (θλάση άκρου ποδός), τον Μπελούτσι (τράβηγμα στο αριστερό γόνατο), τους Άντζα, Κοβάσεβιτς, Τζόρτζεβιτς (θλάση στο δεξιό δικεφάλο) και τους Ζεβλάκοφ και Τοροσίδη (από δύο φορές τράβηγμα στους προσαγωγούς και στο δεξί γόνατο);
Τον προπέρσινο Νοέμβριο επί εποχής Βαλβέρδε τα δημοσιεύματα υπήρξαν πολλά και καυτά για το θέμα. Πάρτε μια γεύση.
«Η αλήθεια για τους τραυματισμούς

Ο Σωκράτης Κόκκαλης κάθε άλλο παρά πίεσε τον Ερνέστο Βαλβέρδε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στον Ρέντη για το θέμα των πολλών μυικών τραυματισμών. Μόλις ο πρόεδρος άνοιξε τη κουβέντα και ρώτησε "γιατί έχουμε πάλι τόσα προβλήματα, τι συμβαίνει;", ο προπονητής του Ολυμπιακού απάντησε χωρίς μισόλογα. Φανερώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι η ομάδα πληρώνει τις "αμαρτίες" της περασμένης περιόδου. Τις... επιστημονικές μελέτες της παρέας που είχε κουβαλήσει στον Ρέντη ο Τάκης Λεμονής.

Μπορεί ο Ισπανός προπονητής να αποφεύγει να μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα στον Τύπο, "ντριμπλάροντας" κάθε φορά που του γίνεται σχετική ερώτηση, αλλά στον Κόκκαλη τα είπε όλα αναλυτικά. Και τα αποτελέσματα των εργομετρικών του έδειξε από τον περασμένο Δεκέμβριο και έπειτα, και τις αιματολογικές εξετάσεις και τα προπονητικά προγράμματα που ακολουθούσαν την άνοιξη. Άλλωστε, ποιός ξεχνά το ξέσπασμα του Τζόρτζεβιτς στα αποδυτήρια, μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, όταν είχε πει συναισθηματικά φορτισμένος "κανονικά θα έπρεπε να είμαι σε κώμα, αλλά παίζω"

Ο Λεμονής και οι συνεργάτες του φόρτωσαν υπερβολικά τους παίκτες την περίοδο Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο με το Τσάμπιονς Λιγκ και τις εγχώριες υποχρεώσεις, βασιζόμενοι μόνο σε 13-14 ποδοσφαιριστές. Τους ξεζούμισαν και τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής τα πληρώνει ακόμα ο Ολυμπιακός. Και δεν ξέρουμε, αν θα τα πληρώνει για καιρό, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από την ομάδα δεν είναι και τα πιο ενθαρυντικά.

Γιατί δεν ρωτάει ο Κόκκαλης, τους επικεφαλείς του ιατρικού επιτελείου του Ολυμπιακού να του πουν τι συνέβη πέρυσι; Η ίδια ομάδα δεν ήταν στον Ρέντη; Θα έχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να του διηγηθούν για την περίοδο της συνεργασίας τους με τον Λεμονή. Ο φάκελος είναι γεμάτος.
Διαβάστε, πάλι, ποιοί δεινοπάθησαν πέρυσι και συγκρίνετε τη λίστα με τους φετινούς συχνούς επισκέπτες στους Νικολάου και Αναγνωστόπουλο, μετά από μόλις 2,5 μήνες αγωνιστικών υποχρεώσεων. Μήπως είναι (όσοι, βέβαια, εξακολουθούν να βρίσκονται στην ομάδα και δεν έχουν αποχωρήσει) οι ίδιοι; »


Στα μέσα της χρονιάς και σε ανύποπτο χρόνο ο Σάββας Θεοδωρίδης είχε πει σε φίλο μου και συνεργάτη του Κόκκαλη σε ιδιωτική συζήτηση. «Έχει φτιάξει μια ομάδα έκτρωμα… Που δεν μπορούσε να κερδίσει τον Απόλλωνα καλαμαριάς και έκανε καθυστερήσεις στο Καραϊσκάκη με τον Εργοτέλη και τόσα αλλά…Στην Ευρώπη παίζαμε καλά γιατί παίζαμε σαν τον Εργοτέλη.. άμα είναι έτσι και ο Καραγεωργίου μια χαρά προπονητής είναι…»

Πράγματι τότε η ομάδα λόγω του μικρού ρόστερ και των τραυματισμών δεν μπορούσε να σταυρώσει νίκη εκτός έδρας.
Έπαιζε σε λίγες μέρες τα ρέστα του στη Ρώμη με την Λάτσιο αλλά στην Ελλάδα σε 4 ματς πρωταθλήματος εκτός έδρας είχε. Με ΠΑΟ (0-0) με ΑΡΗ (1-1) με Εργοτέλη (3-3) με Αστέρα (0-1) όπου είχε παραδωθεί πλήρως δεν υπήρχε στο γήπεδο. Όποιος θυμάται από ελεύθερο του Νικοπολίδη η μπάλα χτύπησε στην πλάτη του Τζόλε επιστροφή σε ελεύθερο παίκτη του Αστέρα και γκολ.
Τότε είχε κάνει και τις περίφημες δηλώσεις για τα ακούρευτα χορτάρια με αποτέλεσμα να γινόμαστε ρεζίλι με τίτλους σε εφημερίδες όπως «ΜΙΑ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΤΟ ΧΟΡΤΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥ».

Βέβαια για να λέμε και την αλήθεια ο Τάκης ατύχησε διότι την ίδια περίοδο, κουμάντο στον Ολυμπιακό έκανε ο Ιβιτς. Άλλα έλεγε ο Λεμονής, άλλα έλεγε στον Κόκκαλη ο Ιβιτς και δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα.
Ο Κόκκαλης άκουγε συνήθως τον Ίβιτς κι εκεί έγινε το κακό.
Ο Ιβιτς είχε ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Είχε δίπλα του την Πετρουλάκη. Θεά η γυναίκα, σαγήνευσε στο πέρασμά της τους πάντες. Ακόμη και τον Κόκκαλη!
Είχε δείπνο ο Κόκκαλης, ο Ιβιτς έπαιρνε μαζί του και την Πετρουλάκη. Για να συζητήσουν τα του Ολυμπιακού…
Ελεγε τα δικά του ο Ίβιτς και το Κοκκαλέικο (πατήρ και υιός) είχαν αλλού το μυαλό τους. Και το μόνο που κατάφερναν να πουν στο τέλος του δείπνου ήταν: «Έχεις δίκαιο Ίλια, έτσι πρέπει να γίνει. Και να μην χαθείτε. Θα τα ξαναπούμε την ερχόμενη βδομάδα, να ρθείτε μαζί με την Ελένη!».
Κι ο Λεμονής μάθαινε τις εξελίξεις από τις εφημερίδες.

Γράφοντας τα παραπάνω δεν θέλω να κατηγορήσω τον Λεμονή ως αποκλειστικό υπεύθυνο για τα δεινά της ομάδας φέτος.
Θεωρώ όμως ότι από την εποχή του ξεκίνησαν πολλά δεινά για την ομάδα τα οποία μας έφεραν στο σημείο που είμαστε σήμερα.
Ποτέ δεν θα ξεχάσω βεβαίως μερικά από τα αποτελέσματα που έφερε η ομάδα υπο την καθοδήγησή του. Θα είναι πάντα στην μνήμη μου παιχνίδια όπως Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-4. Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-3. Ολυμπιακός-Λεβερκούζεν 6-2. Βέρντερ Βρέμης-Ολυμπιακός 1-3. Λάτσιο-Ολυμπιακός 1-2. Ολυμπιακός-Βέρντερ 3-0.

ΥΓ 1. Οι ομοιότητες με τις σημερινές δεν είναι εντελώς τυχαίες.
2. Συγνώμη για το σεντόνι.
3. Και ένα ανέκδοτο της εποχής για να ελαφρύνω το θέμα

Ο Τάκης Λεμονής επισκέπτεται τον Σωκράτη Κόκκαλη:

- Έλα Τάκη, τι έγινε;

- Πρόεδρε, είμαι προβληματισμένος!

- Τι ακριβώς σε απασχολεί ρε Τάκη να το λύσουμε;

- Η ομάδα πρόεδρε δεν πάει καλά, κάτι φταίει.

- Τι θέλεις να κάνω Τάκη, πες μου. Να αγοράσω κανένα παίχτη, κανένα διαιτητή;

- Όχι πρόεδρε, από αυτά καλά είμαστε, κάτι άλλο λείπει από την ομάδα. Λέω να επισκεφτώ τον Sir Alex Ferguson να δω τι προπόνηση κάνει στην Manchester και να εφαρμόσω τα ίδια και στον Ολυμπιακό.

- Κάνε ό,τι το καλύτερο για την ομάδα νομίζεις Τάκη.

Ο Λεμονής πηγαίνει στο Old Traford, παρακολουθεί την προπόνηση και μετά έχει συνάντηση με τον Sir Alex Ferguson:

- Hello Sir Alex.

- Hello Takis.

- Sir Alex, παρακολούθησα την προπόνηση της ομάδας σου και παρατήρησα ότι εφαρμόζω ακριβώς το ίδιο σύστημα και στον Ολυμπιακό. Οι δικοί σου παίχτες φυσικά είναι καλύτερης κλάσης από τους δικούς μου, αλλά κάτι φταίει και προσπαθώ να βρω τι είναι αυτό.

- Καταλαβαίνω το πρόβλημά σου και θα σου δώσω την λύση. Απλά οι δικοί μου παίχτες είναι έτοιμοι για όλα και εκτελούν αμέσως ό,τι τους πω και ό,τι τους ρωτήσω. Πρόσεξε να δεις τι εννοώ.

- David Beckham! Έλα εδώ αμέσως!

- Έλα coach, τι θέλεις;

- Να σε ρωτήσω: "Ποιος είναι ο γιος του πατέρα σου που δεν είναι ο αδελφός σου";

- Μα φυσικά εγώ. Τι είναι αυτά που ρωτάς ρε coach;

- Είδες Takis. Όπως σου έλεγα. Έτοιμοι για όλα.

- Σε ευχαριστώ Sir Alex, θα εφαρμόσω το ίδιο σύστημα.

Γυρνά ο Λεμονής στου Ρέντη και ξεκινά την προπόνηση. Κατά την διάρκεια της φωνάζει τον Ανατολάκη:

- Ανατολάκη, έλα εδώ.

- Έλα coach, τι θέλεις;

- Να σε ρωτήσω: "Ποιος είναι ο γιος του πατέρα σου που δεν είναι ο αδελφός σου";

- Τι λες ρε coach, τι δύσκολα είναι αυτά που ρωτάς;

- Απάντησε μου αμέσως!

- Δώσε μου λίγη ώρα και θα σου απαντήσω.

Προβληματισμένος ο Ανατολάκης σκέφτεται να βρει λύση στο πρόβλημα και καταφεύγει στον Καρεμπέ να τον βοηθήσει:

- Καρεμπέ, να σε ρωτήσω.

- Λέγε ρε Ανατολάκη.

- Να σε ρωτήσω: "Ποιος είναι ο γιος του πατέρα σου που δεν είναι ο αδελφός σου";

- Εγώ, του απαντά ο Καρεμπέ.

- Οκ. Σε ευχαριστώ.

Τρέχει ο Ανατολάκης στον Λεμονή:

- Έλα coach, βρήκα την απάντηση στο ερώτημά σου.

- Για πες μου, ποιος είναι;

- Ο Καρεμπέ.

Ποιος Καρεμπέ ρε βλάκα. Ο David Beckham είναι!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τάκη ψυχάρα Ολυμπιακάρα. Στην Ελλάδα έχουμε κόμπλεξ με τους Έλληνες προπονητές, μόνο και μόνο επειδή είναι Έλληνες. Ο Λεμονής και καλά αποτελέσματα έφερνε, και σοβαρές δηλώσεις έκανε, δείχνοντας πως έχει πραγματικές γνώσεις του αθλήματος, όχι σαν κάτι άλλους και τέλος, ο Λεμονής έκανε αξιοπρεπέστατη ομάδα πρωταθλητισμού, με μηδενικό μπάτζετ. Πούλησε πολλούς και πήρε λίγους και φτηνούς. Ποιος ξεχνάει πόσα λεφτά φαγώθηκαν εκείνη την περίοδο στις μεταγραφές και ποια ήταν η κατάληξη όλου αυτού; Η ομάδα μία χαρά δεν έχει θέμα προπονητή, μακάρι να έρθει ο Τάκαρος που τον αγαπάμε, αλλά γενικά, δεν είναι λογική η αλλαγή προπονητή κάθε χρόνο. Η ομάδα λεφτά και general manager θέλει, που να κάνει προγραμματισμό και να φέρνει μεταγραφές εγκαίρως. Φέτος το καλοκαίρι, ή θα πάρουμε παίχτες άμεσα, ή θα κλαίμε τις καταθέσεις μας στη Sportingbet...