Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Μεγάλες αλλαγές στην οργάνωση των ομάδων από την ΟΥΕΦΑ



Την περικοπή των υπέρογκων ποσών που δαπανώνται στο ποδόσφαιρο αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας την Πέμπτη (27/05) σε σύσκεψή της στη Νιόν, φέρνοντας νέα δεδομένα στις μεταγραφικές κινήσεις στη Γηραιά Ηπειρο.

Η UEFA αποφάσισε την εφαρμογή του οικονομικού Fair Play, σύμφωνα με το οποίο οι σύλλογοι θα υποχρεώνονται να ξοδεύουν ποσά ανάλογα με τα έσοδά τους. Ετσι, από τη σεζόν 2014-15, όποιος σύλλογος δεν παρουσιάζει κέρδη στον ισολογισμό του θα χάνει το δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

"Οι νέοι κανονισμοί τελικώς εγκρίθηκαν ομόφωνα. Ο βασικός κανόνας είναι η απαίτηση για break even (σ.σ. ισορροπία εσόδων-εξόδων), με περίοδο προσαρμογής τριών ετών. Σίγουρα δεν θα το δεχθούν εύκολα όλοι, αλλά καταλαβαίνουν ότι είναι απαραίτητο. ν κάποιοι σύλλογοι θέλουν να ξοδεύουν 50,60 ή 70 εκατομμύρια ευρώ, γιατί όχι; Αρκεί βέβαια τα χρήματα αυτά να προέρχονται από τα έσοδά τους", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο

Σκοπός της απόφασης αυτής είναι να σταματήσει η αλόγιστη δαπάνη των συλλόγων και η έλλειψη μέτρου στις αμοιβές των παικτών, που με τα τελευταία μεταγραφικά δεδομένα εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Συνοπτικά, οι ευρωπαϊκές ομάδες θα πρέπει να περιοριστούν ώστε τα έξοδά τους να μην είναι περισσότερα από τα έσοδά τους.

Πλέον, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα συμμετέχουν μόνο οι σύλλογοι που θα παρουσιάζουν κέρδη, ενώ όσοι έχουν οφειλές θα αποκλείονται. Τα έσοδα των ομάδων θα προέρχονται από τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια, χορηγίες και έσοδα από διοργανώσεις.

Μέτρα και εφαρμογές

Για να είναι σίγουρη για την εφαρμογή του μέτρου, η UEFA δημιούργησε μία ομάδα οικονομικού ελέγχου των συλλόγων, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, Ζαν-Λικ Ντεάν, που θα είναι υπεύθυνη για την διεξοδική διερεύνηση των ισολογισμών, αλλά και την εφαρμογή της μεθόδου αδειοδότησης. Ο κανονισμός αυτός θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου 2011, ενώ η σεζόν 2014-15 θα είναι η πρώτη κατά την οποία θα αποκλείονται από τις διασυλλογικές διοργανώσεις οι σύλλογοι με οφειλές.

Να σημειωθεί ότι οι ομάδες θα αξιολογούνται επί τρία συναπτά έτη, διάστημα κατά το οποίο θα δικαιούνται να έχουν απώλειες μέχρι 5 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, στο οικονομικό Fair Play δεν υπολογίζονται τα έξοδα για κατασκευή γηπέδου ή τμημάτων υποδομών, καθώς στόχος είναι να περιοριστούν οι εξωπραγματικές δαπάνες για αγορές ή αποδοχές ποδοσφαιριστών.

Τέλος, οι επενδυτές έχουν το δικαίωμα να ενισχύουν τους συλλόγους έναντι ποσού 45 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, για τις περιόδους 2013-14 και 2014-15, ενώ για τις τρεις επόμενες σεζόν, το ποσό θα μειωθεί στα 30 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: