Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Συνδυασμός Μεσοχωριτών στον νέο Δήμο Πύλης. Διαβάστε την διακήρυξη. Για να ακουστεί η φωνή της Μεσοχώρας.



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ

Εδώ και καιρό είμαστε ήδη στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές. Με την ευκαιρία αυτή γίνεται πιο ευδιάκριτη η εγκατάλειψη και η απαξίωση της Μεσοχώρας αλλά και ολόκληρης της ορεινής περιοχής από την δημοτική αρχή. Πεποίθηση όλων μας είναι ότι η συνολική εικόνα της δημοτικής αρχής και της πορείας της Μεσοχώρας την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία είναι αρνητική. Όλες οι δημοτικές αρχές στην περίοδο του “Καποδίστρια” όχι μόνο εγκατέλειψαν τη Μεσοχώρα, αλλά έκαναν το παν να τη αφανίσουν, υιοθετώντας χωρίς καμία ένσταση τα σχέδια της πολιτείας για τον αφανισμό του χωριού. Τώρα ήρθε και ο “Καλλικράτης” να κάνει πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα, αφού οι μικρές κοινότητες έχασαν και αυτόν τον μικρό αυτοδιοικητικό τους ρόλο. Η εικόνα και στους υπόλοιπους δήμους και κοινότητες που απαρτίζουν τον νέο δήμο Πύλης είναι το ίδιο αποκαρδιωτική.

Σήμερα δεν φθάνουν μόνο οι διαπιστώσεις και η αγανάκτηση που αυτές γεννούν. Θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειές που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανατροπή της αρνητικής αυτής πορείας.
Δεν μπορούμε πλέον με την ψήφο μας να νομιμοποιούμε τον αφανισμό μας, δεν μπορούμε να στηρίζουμε δημοτικές αρχές που δρουν εναντίον των συμφερόντων και του μέλλοντος της Μεσοχώρας. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς ακόμη πρώην Καποδιστριακούς δήμους.
Όχι πια στο όνομά μας η εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η καταστροφή του Αχελώου και της ευρύτερης περιοχής, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, η πολιτική μιζέρια, η υπαγωγή του κοινωνικού συμφέροντος στην ιδιοτέλεια των μικρών και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
Με τόσα ουσιαστικά προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την ύπαιθρο, η συγκρότηση μίας κίνησης πολιτών που θα τα αναδείξει και θα θελήσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπισή τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί προϊόν κομματικών και προσωπικών πειραμάτων και προσπάθειας καταμέτρησης δυνάμεων και συσχετισμών. Αντίθετα, είναι η απαραίτητη ενωτική πρωτοβουλία, που θα δώσει όραμα στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε εδώ και 30 χρόνια να διασώσουμε τον Αχελώο και την Μεσοχώρα. Θα δείξει σε όλους μας ότι η αξιοπρεπής διαβίωση στον τόπο μας είναι για μας πάνω από κάθε τι άλλο και ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, ενωτικός, αποτελεσματικός και ανιδιοτελής, όπως άλλωστε και μέχρι σήμερα.





Για όλους αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε
να εμπλακούμε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Αποφασίσαμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός συνδυασμού ενεργών πολιτών στον νέο Δήμο Πύλης, πολιτών που πέρα από κομματικές εντάξεις εμπνέονται από το όραμα μιας αλληλέγγυας τοπικής κοινωνίας πολιτών που μέσα από δημιουργικές αντιθέσεις και κοινές διεκδικήσεις, μέσα από την παραγωγή προτάσεων και την καθημερινή «παρενόχληση» της δημοτικής αρχής, μπορούν να επιβάλουν μορφές κοινωνικού ελέγχου και λύσεις που υπαγορεύονται από τις ανάγκες των πολλών.
Μετά από συζητήσεις, ανοιχτές στα καφενεία και όχι πίσω από τις κουρτίνες πολιτικών ή άλλων γραφείων καταλήξαμε στην οριστική κάθοδό μας στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Διεκδικούμε να ακουστεί η αδέσμευτη και ελεύθερη φωνή μας, να αποκτήσουν φωνή οι αόρατοι κάτοικοι της υπαίθρου και να αποκτήσουν προτεραιότητα ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Οι απαντήσεις στα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, αλλά και αυτών που έρχονται, δεν μπορούν να δοθούν από δοτούς, δήθεν “φωτισμένους τοπικούς άρχοντες”, παρά μόνο από τους ενεργούς πολίτες που τα βιώνουν. Εμείς από αυτούς παίρνουμε την δύναμη μ αυτούς και για αυτούς δουλεύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: