Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Το μεγάλο ντέρμπυ Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός πλησιάζει. Το εξαιρετικό overlap.gr κάνει το Match preview

Από lefabian

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκρούονται το Σάββατο 30/10 για την όγδοη αγωνιστική της Superleague
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκρούονται το Σάββατο 30/10 για την όγδοη αγωνιστική της Superleague
Το overlap.gr σε μια προσπάθεια προσέγγισης του πιο σπουδαίου παραδοσιακά ντέρμπι στη χώρα μας, επιχειρεί να αποτυπώσει το επερχόμενο ματς του πρώτου γύρου το προσεχές Σάββατο. Βασιζόμενοι στα δεδομένα των προηγούμενων παιχνιδιών τους, την αγωνιστική ταυτότητα Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού και τα υπέρ και τα κατά τους προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τη μαγεία του ποδοσφαίρου στο παρόν game preview το οποίο γράφεται σε συνεργασία των lefabian και Jim K.
Το άρθρο προκύπτει βάσει της εικόνας που μας έχουν δείξει οι δύο ομάδες μέχρι σήμερα και δεν γίνεται προσπάθεια πρόβλεψης ενδεκάδας και, πολύ περισσότερο, έκβασης του ματς. Πέραν αυτού θα αναφερθούμε...






 σε πιθανά ενδιαφέροντα match ups που ενδέχονται να προκύψουν μέσα στο παιχνίδι.
Γράφημα με τις τελικές προσπάθειες του Παναθηναϊκού μέχρι και την έβδομη αγωνιστική
Γράφημα με τις τελικές προσπάθειες του Παναθηναϊκού μέχρι και την έβδομη αγωνιστική
Ο Παναθηναϊκός
Η εικόνα των επιλογών του Νίκου Νιόπλια ως προς τον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας του μέχρι σήμερα μας δείχνει ότι βασίζεται πολύ στα φυσικά προσόντα και την εκτελεστική δεινότητα του Γάλλου. Ο στράικερ του Παναθηναϊκού αρέσκεται να κινείται συνεχώς ανάμεσα στα στόπερ της αντίπαλης άμυνας περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή που θα του βγει κάθετη μπάλα στο χώρο με προτίμηση στο καλό του πόδι (δεξί) με σκοπό την άμεση εκτέλεση.
Βάσει της στατιστικής από την Galanis Sports Data αποτυπώνεται ότι ο Παναθηναϊκός βασίζει πολλά στον Τζιμπρίλ Σισέ. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού έχει επιχειρήσει 27 από τις 87 τελικές προσπάθειες του τριφυλλιού. Αυτό μεταφράζεται σε 31%. Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής έχει πετύχει με το 31% των τελικών προσπαθειών της ομάδας του, το 45% περίπου των γκολ (5 από τα 11) δείχνοντας πόσο αξιόπιστος είναι στο σκοράρισμα. Πιο αναλυτικά για κάθε 5 τελικές προσπάθειες πετυχαίνει 1 γκολ, αφού έχει 5 γκολ σε 27. Η αδυναμία του συγκεκριμένου τρόπου ανάπτυξης είναι ότι οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας που διαθέτουν υψηλή ποιότητα στην άμυνά τους, όπως ο Ολυμπιακός (ίσως η πιο ποιοτική αμυντική τετράδα του πρωταθλήματος) , προσαρμόζουν την αμυντική τους λειτουργία πάνω στον Γάλλο σε μια προσπάθεια απομόνωσης του και παράλληλα ανακόπτουν την τροφοδοσία του.
Στο πάνω γράφημα παρουσιάζονται τα λεπτά συμμετοχής του βασικού κορμού του Παναθηναϊκού σε σχέση με την υπόλοιπη ομάδα. Στο κάτω γράφημα βλέπουμε το ποσοστό λαθών του βασικού κορμού συγκρινόμενο με τους υπόλοιπους παίχτες
Στο πάνω γράφημα παρουσιάζονται τα λεπτά συμμετοχής του βασικού κορμού του Παναθηναϊκού σε σχέση με την υπόλοιπη ομάδα. Στο κάτω γράφημα βλέπουμε το ποσοστό λαθών του βασικού κορμού συγκρινόμενο με τους υπόλοιπους παίχτες
Επιπλέον, ο Παναθηναϊκός επιτίθεται απ τα άκρα του κυρίως από αριστερά εκμεταλλευόμενος την υψηλή τεχνική κατάρτιση και ποιοτική σέντρα του αμφίβολου για το ματς Σεμπάστιαν Λέτο. Η δεξιά πλευρά του ΠΑΟ στην αρχή της σεζόν βασιζόταν στην σύγκλιση του πιθανά επανεμφανιζόμενου στο ντέρμπι Σίντεϋ Γκοβού σε θέση 2ου επιθετικού και την προώθηση του εκάστοτε δεξιού μπακ της ομάδας.
Ο άξονας των πρασίνων αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα της ομάδας αφού η αδιαμφισβήτητη ποιότητα των βασικών παικτών στερείται ταχύτητας και ουσιαστικά κόβει το ρυθμό το πρασίνων, απαραίτητο όπλο για την ορθή εκμετάλλευση του Τζιμπρίλ Σισέ.
Ο φιλότιμος Σαριέγκι και ο «πολύς» Μπουμπσόνγκ, δεν συμμετέχουν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη αφού το παιχνίδι του ΠΑΟ ξεκινάει συνήθως από τον Ζιλμπέρτο Σίλβα. Η μέχρι πέρυσι προβληματική αμυντική λειτουργία του Παναθηναϊκού σταμάτησε να πονοκεφαλιάζει τόσο πολύ τον Νιόπλια την φετινή σεζόν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ομάδα αποφεύγει τα ατομικά (περισσότερο) λάθη του κεντρικού αμυντικού διδύμου. Τα αξιόπιστα φέτος ακραία μπακ, δείχνουν αρκετά δεμένα με την ομάδα και παρουσιάζονται αρκετά συνεπή ως προς τα αμυντικά του καθήκοντα. Το κέντρο της ομάδας όμως φαίνεται αρκετά «δύσκαμπτο» και ευάλωτο στις αντεπιθέσεις αφού στερείται ξεκάθαρα επιστροφών.
Στα γενικότερα θετικά της ομάδας του Νίκου Νιόπλια η υψηλή ατομική ποιότητα του Τζιμπρίλ Σισέ, η ομοιογένεια που παρουσιάζει η ομάδα του λόγω του μικρού αριθμού αλλαγών στο ράστερ την προηγούμενη μεταγραφική περίοδο και η ευχέρεια στο σκοράρισμα που παρουσιάζει στα τελευταία ματς ο νέος ρόλος του Κατσουράνη. Αντιθέτως η ομάδα παρουσιάζεται αρκετά προβλέψιμη και χωρίς φαντασία στο παιχνίδι της αφού το κέντρο της ομάδας δεν έχει τη φρεσκάδα της προηγούμενης σεζόν και και κατ΄επέκταση κίνηση στο χώρο που θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας αυτοματισμών.
Ο Ολυμπιακός
Η παρουσία του Ολυμπιακού στους πρώτους επτά αγώνες του Ελληνικού πρωταθλήματος συνοδεύτηκε από 6 νίκες και 1 ήττα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Η έλευση του Ερνέστο Βαλβέρδε στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, προσέδωσε στους ερυθρόλευκους ορισμένα ξεκάθαρα χαρακτηριστικά: πίεση ψηλά, γρήγορο ρυθμό και πάνω από όλα εξαιρετική αμυντική λειτουργία. Ο Ολυμπιακός έχει μέχρι τώρα την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με 3 γκολ παθητικό, με τον Ηρακλή να ακολουθεί με 4 γκολ παθητικό, ενώ 6 γκολ έχει δεχθεί ο Παναθηναϊκός, η Καβάλα, η Κέρκυρα, ο Αστέρας Τρίπολης και η Λάρισα. Ο Βαλβέρδε ζητά από τους παίχτες τους να πιέζουν έντονα και ψηλά στο γήπεδο, να μεταφέρουν γρήγορα το παιχνίδι στην επίθεση έπειτα από κάποιο κλέψιμο, ενώ δε διστάζει να κλείνεται στην άμυνα όταν ο Ολυμπιακός έχει το προβάδισμα στο σκορ και διαπιστώσει ότι οι παίχτες του έχουν κουραστεί.
Οι επιτυχημένες πάσες μεταξύ των παιχτών του Ολυμπιακού που συμμετέχουν στην επιθετική ανάπτυξη
Οι επιτυχημένες πάσες μεταξύ των παιχτών του Ολυμπιακού που συμμετέχουν στην επιθετική ανάπτυξη
Η ανάπτυξη του Ολυμπιακού έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στον Άριελ Ιμπαγάσα. Το γράφημα που έχουμε συμπεριλάβει μας δείχνει ότι εκτός του Αργεντίνου μέσου, Ντουντού, Ριέρα και Φουστέρ επίσης έχουν μεγάλη συμμετοχή στην κυκλοφορία της μπάλας. Μια πιθανή ενδεκάδα χωρίς τον Ιμπαγάσα (με τον Ουρτάδο στη θέση του) θα δήλωνε μια ξεκάθαρη προσπάθεια από πλευράς Βαλβέρδε να ενισχύσει το κέντρο, θυσιάζοντας μεγάλο μέρος από την επιθετική ανάπτυξη. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η ισορροπία μεταξύ Τοροσίδη και Ρ. Μπράβο στις επιτυχημένες πάσες.
Όσον αφορά την διάταξη που χρησιμοποιεί ο Βαλβέρδε, μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι ο Ισπανός προπονητής έχει καταλήξει στο 4-4-1-1, ενώ η μόνη διαφοροποίηση που έχουμε διαπιστώσει μέχρι τώρα είναι η χρησιμοποίηση δεύτερου αμυντικού χαφ (Ουρτάδο – Γ. Παπαδόπουλος) αντί του Ιμπαγάσα. Τέλος η επιλογή ανάμεσα σε Μιραλάς, Πάντελιτς ή Μήτρογλου όπως επίσης και η επιλογή ανάμεσα σε Φετφατζίδη ή Ρόμμενταλ, αλλάζουν αρκετά τον τρόπο ανάπτυξης.
Σχεδόν σε κάθε αγώνα του Ολυμπιακού ο Βαλβέρδε κάνει λόγο για πολλές χαμένες ευκαιρίες. Το γεγονός αυτό απεικονίζεται και στα στατιστικά του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει επιχειρήσει συνολικά 127 προσπάθειες (71 εντός περιοχής, 43 εκτός περιοχής και 13 κεφαλιές) ενώ έχει σημειώσει 14 γκολ, δηλαδή πετυχαίνει μόλις 1 γκολ σε κάθε 10 προσπάθειες. Αν και τα 71 σουτ εντός περιοχής αποτελεί ένα εξαιρετικό στατιστικό, η επιθετική δυστοκία αποτελεί πρόβλημα το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει την έκβαση του Σαββατιάτικου αγώνα.
Οι τελικές των δύο ομάδων μέχρι και την έβδομη αγωνιστική
Οι τελικές των δύο ομάδων μέχρι και την έβδομη αγωνιστική
Τα πιθανά match-ups
1) Σισέ vs Μέλμπεργκ-Αβραάμ: Ίσως ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Ερνέστο Βαλβέρδε. Η εξουδετέρωση του διεθνή Γάλλου στράικερ θα δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στην ομάδα του Πειραιά και για το λόγο αυτό οι δύο κεντρικοί αμυντικοί του Ολυμπιακού καλούνται να έχουν τη μέγιστη δυνατή συγκέντρωση και συνεργασία.  Πιθανότατα ο Μέλμπεργκ θα προσπαθεί να βγαίνει πρώτος στη μπάλα  έχοντας βοήθεια στη αλληλοκάλυψη τον Αβραάμ Παπαδόπουλο. Οι εκάστοτε παίκτες του ΠΑΟ που ενδέχεται να ακολουθούν την επίθεση της ομάδας θα προσπαθήσουν να δώσουν στηρίγματα στον Γάλλο επιθετικό.
2) Τοροσίδης vs Λέτο: Η παρουσία του Αργεντίνου τίθεται εν αμφιβόλω λόγω τραυματισμού και υποψήφιοι αντικαταστάτες του είναι οι Λάζος και Λουίς Γκαρσία. Η συμμετοχή του Τοροσίδη στην ανάπτυξη του Ολυμπιακού είναι αλληλένδετη με την απόδοση του παίκτη που θα αγωνιστεί στην αριστερή πτέρυγα της επίθεσης του Παναθηναϊκού.
3) Βύντρα vs Ριέρα: Όπως παραπάνω έτσι και εδώ έχουμε ένα match up μεταξύ εξτρέμ και ακραίου μπακ. Ο πλουρεαλισμός του Άλμπερτ Ριέρα (παίζοντας στη γραμμή και συγκλίνοντας στον άξονα) θα απασχολήσει αρκετά τον Βύντρα. Μία καλή απόδοση του Ριέρα θα περιορίσει τις προωθήσεις του Βύντρα έχοντας σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό των επιλογών του Γκοβού.
4) Μιραλάς vs Μπουμπσόνγκ-Σαριέγκι. Ο πολύ κινητικός και γρήγορος Κέβιν Μιραλάς αναμένεται να ταλαιπωρήσει το δυνατό αλλά αργό αμυντικό δίδυμο του Παναθηναϊκού. Με τη συνήθη κίνησή του προς τα άκρα θα προσπαθήσει να τραβήξει τα στόπερ του ΠΑΟ μακριά από την περιοχή με σκοπό το άνοιγμα διαδρόμων για τα χαφ του Ολυμπιακού.
5) Ιμπαγάσα vs ?: Η πιθανή παρουσία του Ιμπαγάσα στην αρχική ενδεκάδα θα δημιουργήσει έναν παραπάνω πονοκέφαλο στον Νίκο Νιόπλια. Ο Αργεντίνος μέσος διαθέτει το χάρισμα της γρήγορης και εύστοχης μεταβίβασης της μπάλας, μεγάλο όπλο στο αργό κέντρο του Παναθηναϊκού. Θεωρούμε ότι η έκβαση του ντέρμπι τακτικά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξουδετέρωσή του ή μη, καθώς αποτελεί τον «εγκέφαλο» του ερυθρόλευκου κέντρου.
Το σκοράρισμα των ομάδων ανά 15λεπτα
Το σκοράρισμα των ομάδων ανά 15λεπτα
Συμπέρασμα
Προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε την παρουσία των δύο ομάδων μέχρι σήμερα στην Superleague χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα παιχνίδι, και ειδικά ένα ντέρμπι, εξαρτάται αποκλειστικά από τα προαναφερθέντα. Πολύ σημαντικό ρόλο σε τέτοιου είδους παιχνίδια παίζουν η έδρα, η ψυχολογία και ο ποδοσφαιρικός εγωισμός των παιχτών. Θεωρούμε ότι ο σημαντικότερος τακτικός παράγοντας του Σαββατιάτικου ντέρμπι είναι η επιβολή του ρυθμού, αφού οι δύο αντίπαλοι διαφέρουν στο συγκεκριμένο τομέα. Ο Παναθηναϊκός αρέσκεται σε πιο αργό ρυθμό από τον Ολυμπιακό, κοντρόλ παιχνίδι στο χώρο του κέντρου και άμεσες μεταβιβάσεις στον Σισέ. Ο Ολυμπιακός προσπαθεί να διατηρεί μεγάλο πλάτος και υψηλό tempo με συνεχείς κινήσεις παιχτών στους κενούς χώρους, με σκοπό να βγάλει σε θέση βολής παίχτες από το κέντρο. Τέλος, ας ευχηθούμε ότι το θέαμα θα είναι αντάξιο του ονόματος των δύο ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: