"Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος", ή "ΠΑΟ" για συντομία. Ο αιώνιος αντίπαλος του Ολυμπιακού στη μάχη για τον τίτλο, γνωστός στην οικουμένη ως "ο αιώνιος δεύτερος" (αν και την τελευταία τριετία πάει να καθιερώσει το "τρίτος"). Μια ιστορία γεμάτη στιγμές "δόξας". "Σύλλογος μεγάλος, δεν υπάρχει άλλος". Το ρεπερτόριο του "σύλλογου μεγάλου" κοσμούν παντός τύπου κινήσεις και πρακτικές που ούτε ο Γκέμπελς θα μπορούσε να διανοηθεί : Δωροδοκίες παικτών, διαιτητών (Ελλήνων και ξένων), απειλές με όπλα, απειλές σε αστυνομικούς και ποδοσφαιριστές, αρπαγές παικτών με... "ελευθέρας", ομάδες-δορυφόροι, διαιτητές με... βενζινάδικα, πλυντήρια βαθμών, άριστες σχέσεις με τις κυβερνήσεις όλων των τύπων (βασιλείς, χουντικοί, κεντρώοι, δεξιοί... Επι σειρά ετών τα επίσημα έντυπα τους έφεραν τις ενδείξεις "Υψηλός προστάτης η Α.Μ. ο Βασιλεύς" και "Επίτιμος πρόεδρος ο Διάδοχος")... απ'όλα έχει ο μπαξές.
Το παρακάτω κείμενο είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στους απανταχού "αδικημένους" βάζελους και σε όλους τους "αμερόληπτους" και "αντικειμενικούς" δημοσιογραφάρες. Και φυσικά, σε όλους τους λάτρεις του δόγματος "αξιοπιστία είναι να μην παίρνει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα". Πρόκειται απλά για μερικές στιγμές... μεγαλείου της Πανάθας, μερικές στιγμές... δόξας και τιμής. Θαυμάστε...
Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΒΙΒΛΟΣ : "Ο Παναθηναϊκός κερδίζει μόνο μέσα στα γήπεδα"
Κεφάλαιο 1ον : Δωροδοκίες; Στημένα; Η Πανάθα; ΠΟΤΕ..."Ρούλα-ρα, Ρούλα-ρα, πες μας κι άλλα Βουτσαρά"... Το 1963, ο Βουτσαράς, τερματοφύλακας εν ενεργεία του Παναθηναϊκού, αποστέλλει ...
..επιστολή στην εφημερίδα "Τα Νέα" του ομίλου Λαμπράκη. Η εφημερίδα δημοσίευσε την επιστολή αυτούσια : "... Ο Μαντζεβελάκης νομίζει οτι αυτός είναι και κανείς άλλος. Είναι υπεύθυνος της απώλειας του τίτλου της σεζόν 1692-1963. Οι παίκτες στο ματς με τον Εθνικό δεν απέδωσαν, διότι είχαν τη διαβεβαίωση οτι η νίκη είχε εξασφαλισθεί προ του αγώνος!".
Μετά τις αποκαλύψεις Βουτσαρά, τα ματς του Παναθηναϊκού και ιδιαίτερα τα ντέρμπι εμπλουτίζονταν απ'την ιαχή "Ρούλα-ρα, Ρούλα-ρα, πες μας κι άλλα Βουτσαρά"...
30/01/1968 : "Πρεμιέρα" του χουντικού ΓΓΑ Κώστα Ασλανίδη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης. Ήταν η εποχή που η χούντα ήθελε να περάσει την εικόνα της "τίμιας", της "αδέκαστης", της "ισόνομης". Στα πλαίσια της ισονομίας λοιπόν, ο Ασλανίδης είπε ζωντανά στο κοινό που είχε μαζευτεί στο "Αλεξάνδρειο" :
"Τα Πρωταθλήματα κάθε αλλο παρά αγνά ήταν. Έχω εις χείρας μου κατάστασιν μεγάλου σωματείου της χώρας, το οποίον επί σειρά ετών κατακτά το Πρωτάθλημα (τ' όνομά του είναι ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ) εις την οποίαν αναγράφεται:
Παναχαϊκή - Πανσερραϊκός 1-0 (0-2) (*)
ΠΑΟΚ - Διαγόρας Ρόδου 1-0
Βέροια - Λεβαδειακός 2-2
Πανιώνιος - Καλαμαριά 5-0
Ολυμπιακός - Άρης 2-1
Διαγόρας Ρόδου - Ολυμπιακός 0-0
Άρης - Παναχαϊκή 2-1
Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 6-2
Καλαμαριά - Βέροια 2-0
Πανσερραϊκός - Λεβαδειακός 1-0
Άρης - Πανσερραϊκός 2-1
Παναχαϊκή - Διαγόρας Ρόδου 2-2
Ολυμπιακος - ΟΦΗ 2-1
Λεβαδειακός - Καλαμαριά 2-0
Βέροια - Παναθηναϊκός 0-0
Πανιώνιος - Εθνικός 2-0
Παναχαϊκή - Ηρακλής 1-0
Συνολικά λοιπόν ο Ολυμπιακός με το -4 πάει απ΄την 8η στην 9η θέση, όπου θα ισοβαθμούσε με τον Άρη Θεσσαλονίκης στους 27 βαθμούς, μακριά απ'τον υποβιβασμό. Η δε βαθμολογία θα διαμορφωνόταν ως εξής :
1. Λάρισα 43
2. ΑΕΚ 40
3. ΠΑΟΚ 39
4. ΟΦΗ 37
5. Παναθηναϊκός 36
6. Ηρακλής 34
7. Εθνικός 32
8. Άρης 27
9. Ολυμπιακός 27
10. Πανιώνιος 26
11. Απόλλων Καλαμαριάς 24
12. Διαγόρας Ρόδου 23
13. Λεβαδειακός 23
14. Βέροια 23
15. Παναχαϊκή 22
16. Πανσερραϊκός 21
Οπότε, αγαπητοί αλλόθρησκοι... δυστυχώς δε βγαίνει το σενάριο σας.
(*) Στο Παναχαϊκή - Πανσερραϊκός η Παναχαϊκή κέρδισε με 1-0, αλλά μηδενίστηκε και τιμωρήθηκε με αφαίρεση ενός βαθμού, γιατί χρησιμοποίησε τον τιμωρημένο με κίτρινες κάρτες Δημήτρη Γκένα. Κρίμα που τότε δεν υπήρχε το CAS για να κάνουν προσφυγή οι Πατρινοί, με το σκεπτικό "δε φταίμε εμείς που τον βάλαμε, η ΕΠΟ φταίει".
Κεφάλαιο 3ον : "ΠΑΟ - Θρησκεία - Διαιτησία"
Ο Λίτσας ο Γλίτσας... 09/03/1980, 24η αγωνιστική. ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός στην Τούμπα και διαιτητής ένα μπουμπούκι ονόματι Λίτσας. Με το σκορ στο 0-0 και τον Παναθηναϊκό να μην καταφέρνει να σταθεί αξιοπρεπώς στο γήπεδο, ο διαιτητής του αγώνα αποφασίζει να αναλάβει δράση... "Στο πρώτο χτύπημα", λοιπόν, ο Λίτσας ντύνεται... JumboNονός και... βαφτίζει το άουτ του Χουάν Μπουμπλή απ'το Αιγάλεω (ακόμα δεν είχε γίνει... Ρότσα) για το 0-1. Ο ΠΑΟΚ αντεπιτίθεται, αλλά ο JumboΝονός είχε δώσει στο "βαφτιστήρι" του μόνο τη λαμπάδα, του χρωστούσε και ένα... πασχαλινό αυγό. "Δεύτερο χτύπημα" λοιπόν και ο Παναθηναϊκός κάνει το 0-2 με το δεύτερο "δώρο" του Λίτσα.
Η Τούμπα βράζει και το σύνθημα "δώστε τον πούστη στο λαό" δονεί τις εξέδρες. Ο Λίτσας για να κατευνάσει τα πνεύματα δίνει πέναλτι στον ΠΑΟΚ. Το πέναλτι αναλαμβάνει να εκτελέσει ο Γιώργος Κωστίκος ο οποίος χάνει επιδεικτικά το πέναλτι έπειτα απ'τη "λαϊκή προσταγή" που έλεγε "ρίξτο έξω".
Ο Λίτσας λήγει το ματς στο 82ο λεπτό και η Τούμπα γίνεται πεδίο μάχης. Οδομαχίες του κόσμου με την αστυνομία, δεκάδες δακρυγόνα, οδοφράγματα, ξύλο... Ο Παναθηναϊκός κέρδισε άλλον έναν αγώνα "μέσα στα γήπεδα", όπως λένε και οι μεγαλοσχήμενες πρόεδροι και... υποψήφιοι πρόεδροι.
Κούπα στο κέρμα της χούντας το παιδί... Τελικός κυπέλλου Ελλάδος τον Ιούλιο του 1969 (9/7/1969) μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Στο 49ο λεπτό, ο μεγάλος Γιώργος Σιδέρης κάνει το 1-0 και το κύπελλο "ντύνεται" στα ερυθρόλευκα. Αναλαμβάνει δράση όμως ο διαιτητής, ο οποίος αποβάλλει τον Μποτίνο γιατί έβρισε τα θεία στον… συμπαίκτη του, Γκαϊτατζή !!! Στη συνέχεια, ενώ ο διαιτητής υποδείκνυε τη θέση του τείχους σε ένα φάουλ, ο Μίμης Δομάζος εκτέλεσε το φάουλ χωρίς άδεια από το διαιτητή. Η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και στο κεφάλι του Λιαδέλη που δεν είχε πάρει την οριστική του θέση κάτω από τα δοκάρια... Και εγένετο η ισοφάρισις. Η αποθέωση βέβαια του χουντικού "Αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν" ήρθε λίγο αργότερα : Ο ΓΓΑ Ασλανίδης, καταργώντας το διαιτητή, αποφάσισε το ισόπαλο παιχνίδι (1-1) να κριθεί "δια της κληρώσεως" με στρίψιμο νομίσματος... πάνω στο χέρι του (το οποίο φυσικά είδε ΜΟΝΟ ο ίδιος). Έτσι, ο ΓΓΑ ανέδειξε τροπαιούχο τον Παναθηναϊκό. Έναν Παναθηναϊκό που ΠΟΤΕ δεν είχε νικήσει τον Ολυμπιακό από το 1932 στο κύπελλο!
Το έπος του Σπανέα... Φεβρουάριος 1996 και ο Πανιώνιος παλεύει για να σωθεί. Ο Παναθηναϊκός ακολουθεί κατά πόδας την ΑΕΚ στη διεκδίκηση του τίτλου. Οι δύο ομάδες παίζουν στη Νέα Σμύρνη και ο Παναθηναϊκός παρ'ότι χάνει μέχρι το 75ο λεπτό με 1-0, κατορθώνει να πάρει τη νίκη με 1-3 χάρη σε 2 γκολ του Βαζέχα στις καθυστερήσεις. Η ισοφάριση έχει έρθει λίγο νωρίτερα με ένα "πέναλτι" του Τάσου Κατσιαμπή στον Γ(κου) Χου Γεωργιάδη που καταλόγισε ο ιστορικός διαιτητής Γιώργος Σπανέας. Ο Τάσος Κατσιαμπής σχολίασε αργότερα : "Ήταν ένα πέναλτι που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δόθηκε. Δεν υπήρξε επαφή δική μου και του Γεωργιάδη. Όταν άκουσα το Σπανέα να σφυρίζει, φαντάστηκα οτι έδωσε κίτρινη κάρτα για θέατρο στο Γεωργιάδη. Όπως είχαν γράψει και οι εφημερίδες, φαίνεται πως φόραγα... βαρύ άρωμα και γι'αυτό έπεσε ο παίκτης του Παναθηναϊκού".
Για την ιστορία, ο Παναθηναϊκός στέφθηκε τελικά πρωταθλητής, ενώ ο Πανιώνιος έπεσε στη Β' Εθνική.
Το σώβρακο του Μπάκα... Μάϊος 1995, τελικός κυπέλλου Ελλάδας. Παναθηναϊκός εναντίον ΑΕΚ, αφού πρώτα είχε χρειαστεί η... χειρουργική επέμβαση του Σταδίου Καραϊσκάκη (γνωστή και ως "Νικάκειος Πρόκριση") προκειμένου να χάσει ο Ολυμπιακός με 2-3 στις 01/03/1995 και να προκριθεί η... αρμάδα του Βαρδινογιάννη στον τελικό. Στον τελικό του κυπέλλου λοιπόν, μετά από 119 λεπτά αγώνα, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός παραμένουν στο 0-0, Ακριβώς εκείνη τη στιγμή - στο 119' - ο διαιτητής Φίλιππος Μπάκας δίνει πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού σε μια μονομαχία του Μιχάλη Βλάχου με τον Κριστόφ Βαζέχα και μια καταπληκτική βουτιά του δεύτερου μέσα στη μεγάλη περιοχή. Ακολουθεί πανδαιμόνιο και επεισόδια μέσα κι έξω απ'τον αγωνιστικό χώρο, με τους παίκτες της ΑΕΚ να κυνηγούν μς άγριες διαθέσεις το διαιτητή Μπάκα, με πρωτοστάτες τους Στέλιο Μανωλά και Μιχάλη Βλάχο. Ο πρωταγωνιστής της φάσης, Μιχάλης Βλάχος, είπε : "Δεν υπάρχει πέναλτι και σε αυτό είμαι κατηγορηματικός. Γίνεται μια πάσα από αριστερά προς τον Κριστόφ, ο οποίος στην προσπάθεια του να φτάσει πρώτος στη μπάλα, τυλίγει τα χέρια του γύρω απ'το κορμί μου, με τραβάει και στη συνέχεια πέφτει κάτω. Ο Μπάκας μετατρέπει το επιθετικό φάουλ σε πέναλτι".
Ο Παναθηναϊκός - για την ιστορία - αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδος 1995 χάρη στο πέναλτι αυτό.
Λίγες ημέρες αργότερα, ομάδα αγνώστων επιτέθηκε στο διαιτητή Μπάκα. Τον κατέβασαν στη Λεωφόρο Αλίμου απ'το ταξί που τον πήγαινε απ'το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο και τον... ισοπέδωσαν. Την επόμενη μέρα, όλα τα κανάλια περνάνε απ'το... κρεββάτι του τραυματία Μπάκα, ο οποίος δράττεται της ευκαιρίας και αφήνει σαφείς αιχμές οτι πίσω απ'τον ξυλοδαρμό του βρισκόταν ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Δημήτρης "Τίγρης" Μελισσανίδης. Στον σταθμό "ΣΚΑΪ" (πριν μετονομαστεί σε "ALPHA") βγαίνουν και οι δύο σε τηλε-παράθυρο και ακολουθεί ο εκπληκτικός διάλογος :
ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ : "Πείτε μας, κύριε Μπάκα, ποιός ευθύνεται για τον ξυλοδαρμό σας;"
ΜΠΑΚΑΣ : "Ξέρει ο κύριος Μελισσανίδης...".
ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ : "Το μόνο που ξέρω, κύριε Μπάκα, είναι οτι βγαίνετε στα κανάλια με το κόκκινο βρακί και το δείχνετε σα τη Μπριζίτ Μπαρντό σε όλη την Ελλάδα...".
Τον Κυφωνίδη μη τον κλαίς... Μάϊος του 1981 : ΑΕΚ- Παναθηναϊκός στη Νέα Φιλαδέλφεια και προς το τέλος του αγώνα γίνεται το... colpo grosso. Ο Κόβης κάνει πέναλτι στον Ντούσαν Μπάγεβιτς και ο διαιτητής Κυφωνίδης καταλογίζει την εσχάτη των ποινών. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πέφτουν πάνω στο διαιτητή και τον πείθουν να πάρει... πίσω το πέναλτι και να δώσει οφσάϊντ. Είναι η μέρα που καταρρίφθηκε ο μύθος πως "οι ποδοσφαιριστές δε κερδίζουν τίποτε με τις διαμαρτυρίες". Ο Κυφωνίδης παίρνει πίσω το πέναλτι και δίνει οφσάϊντ, η εξέδρα παίρνει φωτιά, ο Θωμάς Μαύρος "την πέφτει" στο διαιτητή στα αποδυτήρια (και θα τραβιέται για χρόνια στα δικαστήρια) και το γνωστό σύνθημα "Απόψε ο ΠΑΟ θα πεθάνει, στο φέρετρο θα βάλουμε και το Βαρδινογιάννη" κάνει την παρθενική του εμφάνιση στα γήπεδα.
Η απόλυτη σφαγή της Λεωφόρου... Τον Ιανουάριο του 1982 έγινε ο αγώνας που προβάλλεται στα σεμινάρια διαιτησίας της FIFA και της UEFA ως... παράδειγμα προς αποφυγήν. Λίγες ημέρες μετά την πρωτοχρονιά του 1982, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συγκρούονται για μια ακόμη φορά στα πλαίσια του κυπέλλου Ελλάδος σε νοκ-άουτ αγώνα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο Παναθηναϊκός τελικά θα πάρει την πρόκριση με νίκη 3-2 επί του Ολυμπιακού στην παράταση χάρη σε τρία γκολ του... διαιτητικού διδύμου Δέδε - Ζλατάνου (του... εξυγιαντή) και Βουράκη (του... καθηγητή διαιτησίας). Ο Ολυμπιακός στο 6ο λεπτό ήταν μπροστά στο σκορ με 0-2, είδαν :
* Στο 3ο λεπτό να δίνεται μουσαντένιο πέναλτι στον Παναθηναϊκό μόλις στο 2ο λεπτό, το οποίο εκτέλεσε ο Άγγελος Αναστασιάδης (ναι, ο "δεσπότης") αλλά απέκρουσε ο Σαργκάνης.
* Στο 15ο λεπτό να ακυρώνεται ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΟ γκολ του Τάσου Μητρόπουλου ως οφσάϊντ αρχικά και μετά επειδή δε τους έβγαινε, το βάφτισαν... επιθετικό φάουλ (θα ήταν το 0-3).
* Να δίνονται άλλα δύο (!) "πέτσινα" πέναλτι στην Πανάθα για να καταφέρει να πάρει την πρόκριση!
Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις ορισμένων εκ των πρωταγωνιστών :
Νίκος Σαργκάνης (μιλώντας για το 3ο και καθοριστικό πέναλτι του Παναθηναϊκού) : "Είναι το πιο αστείο πέναλτι που έχω δεί στη ζωή μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ακόμα την έκφραση έκπληξης του Ντουρονικολάε, όταν ο Δέδες έδωσε πέναλτι υπέρ του. Ούτε ο ίδιος δε το πίστευε! Είναι μια πεντακάθαρη φάση, αφού ο Ντουρονικολάε ανοίγει τη μπάλα κι εγώ βγαίνω και τη μπλοκάρω. Στη συνέχεια ο Ρουμάνος πέφτει πάνω μου και μάλιστα με χτυπάει με "σκαριά" στα πλευρά. Κι όμως, αυτή τη φάση ο διαιτητής τη δίνει πέναλτι".
Τάσος Μητρόπουλος (μιλώντας για το ακυρωθέν γκολ στο 15ο λεπτό) : "Ακόμη αναρωτιέμαι γιατί ακυρώθηκε εκείνο το γκολ. Είμαστε μπροστά στο σκορ με 2-0, γίνεται μια σέντρα μέσα στη μεγάλη περιοχή, πηδάω εγώ πιο ψηλά απ'το Βασίλη Κωνσταντίνου και στέλνω με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα. Ο διαιτητής ανακαλύπτει... επιθετικό φάουλ και ακυρώνει ένα πεντακάθαρο γκολ".
Πέτρος Μίχος (μιλώντας για το πρώτο απ'τα τρία πέναλτι) : "Γενικά, εκείνο το παιχνίδι ήταν απίθανο - όσον αφορά τους διαιτητές που είχαν σφυρίξει. Είναι μάλιστα οι ίδιοι που σήμερα θέλουν να... εξυγιάνουν το ποδόσφαιρο! Όσο για τη φάση του πέναλτι : Εγώ με το Γρηγόρη το Χαραλαμπίδη διεκδικούμε τη μπάλα, αυτός την πατάει και πέφτει στο έδαφος. Δεν ήρθαμε ποτέ σε επαφή, δεν ήταν πέναλτι".
Γρηγόρης Χαραλαμπίδης (για το πρώτο απ'τα τρία πέναλτι) : "Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και δε θυμάμαι καλά το παιχνίδι. Είχε πολλές αμφισβητούμενες φάσεις, αλλά δε θυμάμαι καθόλου την ανατροπή μου απ'το Μίχο. Ούτε καν οτι είχα κερδίσει πέναλτι δε θυμάμαι".
Περικλής Βασιλάκης (πρώην διαιτητής, νυν τηλεκριτικός του συνδρομητικού SuperSport) : "Στην ακύρωση του γκολ του Μητρόπουλου, ο διαιτητής ήταν κοντά και δεν είδε παράβαση του Μητρόπουλου στον τερματοφύλακα. Η υπόδειξη του επόπτη (Βουράκη) - αν είδε κάτι παραπάνω - δε σημαίνει απαραίτητα φάουλ. Ο διαιτητής που έχει δεί, δεν έδωσε φάουλ. Για τα τρία πέναλτι που δόθηκαν : Στο πρώτο (Μίχος - Χαραλαμπίδης), απ'τη στιγμή που ο αμυντικός κόβει τη μπάλα και τη βγάζει κόρνερ, ακόμα και αν συγκρούεται με το Χαραλαμπίδη, δεν υπάρχει πέναλτι. Ο Μίχος έκανε καθαρή κίνηση προς τη μπάλα, ενώ ο Χαραλαμπίδης προσπάθησε να μπεί ανάμεσα στο Μίχο και στο Σαργκάνη και βγήκε εκτός πορείας. Δεν έγινε πέναλτι, κακώς δόθηκε απ'το διαιτητή. Στο επόμενο (Περσίας - Κατσιάκος), ο Περσίας - παρόλο που μαρκάρει από πίσω τον παίκτη του Παναθηναϊκού - εφ'όσον βρίσκει τη μπάλα και όχι πόδια, δεν υπάρχει πέναλτι. Είναι η ιδανική περίπτωση τάκλινγκ. Τέλος, στο τρίτο πέναλτι Σαργκάνη - Ντουρονικολάε, ο Ρουμάνος παίκτης έχει κάνει καταφανές επιθετικό φάουλ, κλωτσώντας στο στήθος το Σαργκάνη τον οποίο και τραυματίζει. Οι φάσεις αυτές είναι ο ορισμός του επιθετικού φάουλ, που τιμωρείται και με κίτρινη κάρτα λόγω επικινδυνότητας. Κακώς δόθηκε και αυτό το πέναλτι".
Η ραψωδία του Ζακεστίδη... Μάρτιος του 1989 και ο Ολυμπιακός συγκρούεται με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα. Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό να έχει την σαφή υπεροχή στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, το ματς τελειώνει με 1-1, με καλύτερο παίκτη των "πρασίνων" το διαιτητή Σταύρο Ζακεστίδη. Ο τεράστιος αυτός ανήρ της διαιτησίας έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να μην ηττηθεί ο Παναθηναϊκός σε αυτό το ματς :
* Ακύρωσε κανονικότατο γκολ του Μουστακίδη, όταν ανακάλυψε επιθετικό φάουλ του... Μητρόπουλου σε δύο αντιπάλους, το Σαργκάνη και τον Καλλιτζάκη.
* Κατακύρωσε γκολ του Παναθηναϊκού στο οποίο ο σκόρερ ήταν... τρία στρέμματα οφσάϊντ.
* Στο 69ο λεπτό, σταμάτησε επέλαση του Μητρόπουλο που έβγαινε τετ-α-τετ με το Σαργκάνη, με οφσάϊντ που δεν έγινε ποτέ.
* Δεν έδωσε πέναλτι σε χέρι-χερούκλα του Ιάκωβου "Τζακ" Χατζηαθανασίου στο 85'.
* Δεν έδωσε ΚΙ ΑΛΛΟ πέναλτι σε ΝΕΟ χέρι-χερούκλα του Κρις Καλατζή στο 89'.
Ρεσιτάλ...
Το κατά Μπίκαν Ευαγγέλιον : Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γιώργος Μπίκας, τέως και νυν και... αεί (αρχι-δι)αιτητής - που το περιβάλλον Βαρδινογιάννη διέρρε όταν ήταν ακόμη στην ενεργό δράση οτι ήταν "ο καλύτερος και εντιμότερος διαιτητής" - έχει βάλει κι αυτός ουκ ολίγες φορές το χεράκι του για να επικρατήσουν οι τριφυλλοφόροι επί των αντιπάλων τους είτε με το καλό, είτε με το... καλύτερο. Στη σεζον - κύκνειο άσμα του Μπίκα στη διαιτησία, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στις 02/05/1999 τη Skoda Ξάνθη στο ΟΑΚΑ. Η Ξάνθη είχε σκοράρει στο 61' με τον Χρήστο Πατσατζόγλου, που έκανε χειρονομία προς την εξέδρα μετά το γκολ, κάτι που εκνεύρισε τον Ρίνγκο Βαρδινογιάννη. Η φάση που έκρινε το αποτέλεσμα του αγώνα, έγινε στις καθυστερήσεις : Ο Βαζέχα διεκδίκησε μια μπαλιά μέσα και πλάγια στην περιοχή του Γιουράϊ Μπούτσεκ. Ο Χρήστος Πατσατζόγλου τον μάρκαρε με τον ώμο και ο Πολωνός φορ ξάπλωσε στο έδαφος σα να τον πυροβόλησαν. Ο Μπίκας, κουνιστός και λυγιστός έτρεξε να καταλογίσει το πέναλτι, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από πλευράς Ξάνθης. Ο Αυστραλοπίθηκος Γιώργος Καραγκούνης ευστόχησε και διαμόρφωσε το τελικό 2-1. Ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλλους, με τους παίκτες της Ξάνθης να πηγαίνουν στη σέντρα, αλλά να μην κάνουν "σέντρα"! Στη φυσούνα εκτυλίσσονται σκηνές απείρου κάλλους επίσης, με τον Γιώργο Κάρινγκτον-Βαρδινογιάννη να απειλεί τον Πατσατζόγλου : "Θα σε εξαφανίσω από το ποδόσφαιρο"!
Το κατά Αμπελάκιαν Ευαγγέλιον : Πανελευσινιακός - Παναθηναϊκός στις 18/01/1999 και το σκορ είναι στο 1-2. Λίγα λεπτά μετά το δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού (Κωνσταντινίδης), το μακρινό σουτ του Ζαν Ουάνγκα "βρίσκει" στο οριζόντιο δοκάρι και περνάει 15-20 πόντους τη γραμμή της εστίας του Νικοπολίδη. Ο ρέφερι Αμπελάκιας και ο αρμόδιος βοηθός του Γιώτας δείχνουν "παίζετε" στερώντας από τους γηπεδούχους την πεντακάθαρη ισοφάριση και το τριφύλλι φεύγει με τρεις πόντους από το Θριάσιο Πεδίο...
Το κατά Μποζαντζίδην Ευαγγέλιον : Πρωταγωνιστής σε αυτή τη "διάκριση" των πρασίνων ο διαιτητής Πλάτων Μποζαντζίδης και θύμα η Παναχαϊκή. Σε αυτό το παιχνίδι όλα κρίθηκαν κυριολεκτικά στη... λεπτομέρεια, που έκανε όμως τη διαφορά. Το ρολόϊ σημαδεύει το 88ο λεπτό του αγώνα και ο ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής Αλτίν Χατζί κάνει την επίθεση απ'την αριστερή πλευρά όπως επιτίθεται η Παναχαϊκή. Μπροστά στο μικροκαμωμένο Αλβανό ορθωνόταν ο όγκος του Γιάννη Καλλιτζάκη. Ο γρήγορος μπακ της Παναχαϊκής "δε μάσησε" και προσπάθησε να "σκάσει" μια ντρίμπλα στον Καλλιτζάκη. Ο αμυντικός του Παναθηναϊκού μόλις είδε οτι έχανε τη μπάλα, άπλωσε το χέρι και την... απέκρουσε. Οι παίκτες της Παναχαϊκής πέφτουν στον Μποζαντζίδη και ζητούν να καταλογίσει την παράβαση, όταν ξαφνικά είδαν τον Μποζαντζίδη να τρέχει προς τη... σέντρα! Ο Παναθηναϊκός είχε κάνει κανονικά την αντεπίθεση και πέτυχε το νικητήριο γκολ...
Το κατά Παπίλιαν Ευαγγέλιον : Τη λύση για τον Παναθηναϊκό - την ώρα που το άγχος άρχισε να βαραίνει τα πόδια, έδωσε ο διαιτητής Παύλος Παπίλιας. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα κι ενώ τα Τρίκαλα είχαν σηκώσει τη... σημαία της επανάστασης, ο Ιγκόρ Σιμπνιέφσκι πήρε φόρα και μπήκε με τη μπάλα στην περιοχή. Επειδή όμως... παραπήρε φόρα, μπέρδεψε τα πόδια του και γκρεμοτσακίστηκε μέσα στην περιοχή. Ο Παπίλιας έτρεξε χαρωπός να καταλογίσει το πέναλτι με το οποίο ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει με 0-1.
Το κατά Φλώτσιον Ευαγγέλιον : Πανιώνιος - Παναθηναϊκός στη Νέα Σμύρνη. Ο Καραγκούνης μπαίνει στην περιοχή, γλιστράει και πέφτει χωρίς να τον αγγίξει ούτε... κουνούπι. Ο διαιτητής Φλώτσιος τρέχει και καταλογίζει το πέναλτι, ξεσηκώνοντας τον πρόεδρο του Πανιωνίου, Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα : "Όλη η Ελλάδα είδε σήμερα το πέναλτι που κέρδισε ο Παναθηναϊκός, θυμηθήκαμε το πέναλτι του Σπανέα. Και ο ίδιος ο Καραγκούνης το παραδέχτηκε οτι δεν ήταν πέναλτι και γλίστρησε".
Το κατά Λάτσιον Ευαγγέλιον : Ο διαιτητής Γιάννης Λάτσιος ακυρώνει στο πρώτο ημίχρονο γκολ του Μαυρογενίδη ως οφσάϊντ (απο κανονική θέση το γκολ) αλλά στο 88' κατακυρώνει το τέρμα του Γιώργου Νασιόπουλου που βρίσκεται δυο μέτρα πίσω από τον τελευταίο αμυντικό! Ο Τραϊανός Δέλλας "την πέφτει" στον επόπτη Θαλάσση και αποβάλλεται. Ο Παναθηναϊκός του Ζάετς έτσι θα κερδίσει τον Αρη του... Ρότσα και ο Άρης τελικά υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του... Οργή και καταγγελίες του Άρη για το γκολ-οφσάϊντ του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ για το διαιτητή Λάτσιο και τον επόπτη Θαλάσση, μετά τη διαιτησία του αγώνα Παναθηναϊκού - Άρη. Ο πρόεδρος του Άρη, Λάμπρος Γράντας, δήλωσε : "Τέρμα πια, φτάνει η αδικία. Δε θα έχουμε ευθύνη για ότι συμβεί από εδώ και πέρα. Δεν ξέρω αν ο διαιτητής έχει προσωπικές φιλίες με παράγοντες άλλων ΠΑΕ, όπως π.χ. της Ξάνθης ή κάποιας άλλης ομάδας, ή αν ο επόπτης έχει βενζινάδικο και συνεργάζεται με την AVIN...".
Το κατά Βέλλιον Ευαγγέλιον : 15/12/1996, Παναθηναϊκός - ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Με το σκορ στο 0-0, στις αρχές του 2ου ημιχρόνου, ο Γεωργιάδης (ο ΓκούΧου) ανατρέπει μέσα στην περιοχή τον Τιμούρ Κετσμπάϊα. Ο Ξανθιώτης διαιτητής Βέλλιος κλείνει τα μάτια και δε δίνει τίποτα. Στο 54' ο Γεωργιάδης έκανε το 1-0 και η ΑΕΚ έχασε τελικά με 2-0. "Ο διαιτητής είναι για κεφτεδάκια" δήλωσε μετά τη λήξη του αγώνα ο τότε παράγοντας της ΑΕΚ Στράτος Γιδόπουλος...
Το κατά Τεβεκέλην Ευαγγέλιο : 12/05/1996 και ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στην Καλαμάτα έχοντας δύο βαθμούς περισσότερους από τη δεύτερη ΑΕΚ, τέσσερις αγωνιστικές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει με 0-1 χάρη στο πέναλτι του Στράτου Αποστολάκη στο 53', όταν η... στραβοκλωτσιά του Βαζέχα (κλώτσησε αέρα) βαφτίστηκε... ανατροπή απ'τον γκολκίπερ της Καλαμάτας, Σωκράτη Κοψαχείλη, που επιχειρούσε την έξοδο. Νονός του πέναλτι ο Θεσσαλονικιός διαιτητής Μάλαμας Τεβεκέλης.
Τρικάλη, Τρικάλη, στον κώλο σου μπουκάλι : 16/02/2003 : 19η αγωνιστική. Παναθηναϊκός - Ιωνικός στη Λεωφόρο με το σκορ στο 1-0 λίγο πριν τη λήξη. Ο Ιωνικός έχει κερδίσει κόρνερ όπως επιτίθεται από αριστερά και ο Μοχάμεντ Αφάς ετοιμάζεται να το εκτελέσει. Ο παίκτης του Ιωνικού εκτελεί το κόρνερ στη μικρή περιοχή και ψηλά. ο Αντώνης Νικοπολίδης σηκώνεται να διώξει τη μπάλα, "πιάνει αέρα" και δίνει την ευκαιρία στο Σέρβο αμυντικό του Ιωνικού, Μιλόε Κλάεβιτς να ισοφαρίσει σε 1-1 στη λήξη του αγώνα. Όμως, ο άρχων του αγώνα, Χρήστος Τρικάλης σφυρίζει, οι παίκτες του Ιωνικού σηκώνουν τα χέρια να πανηγυρίσουν αλλά βλέπουν τον Τρικάλη... μπαστακωμένο στη μικρή περιοχή, να'χει ακυρώσει το γκολ!"Επιθετικό φάουλ" λέει ο σοφός διαιτητής "του Κλάεβιτς στον Νικοπολίδη" και... κουφαίνει το σύμπαν, αφού ο Κλάεβιτς ήταν ένα μέτρο μακριά απ'τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού! Η φωτογραφία αδιάψευστος μάρτυρας...
Ο... master of disaster : Θα ήταν φυσικά ντροπή και μέγιστη παράλειψη απο πλευράς μας να μην αποδώσουμε το δέοντα σεβασμό στον master of disaster, τον ένα και μοναδικό Γιώργο Χαρλαβάνη. Μιλάμε για τον ΑΠΟΛΥΤΟ commando του "Θαλή", έναν ατρόμητο πολέμαρχο που έμπαινε στη μάχη, κέρδιζε όχι απλά τη μάχη και τον πόλεμο, αλλά έβγαζε και... πλανητάρχη τον Παναθηναϊκό. Όποιος δεν είχε την τύχη να... θαυμάσει live αυτόν τον άνθρωπο, να δεί τον Γιώργαρο "επί τω έργω" και δη σε αγώνα του Παναθηναϊκού, τον προτρέπουμε / προκαλούμε να βρεί όποιο βίντεο όποιου αγώνα θέλει και απλά να κάτσει να δεί. Μιλάμε για ρεσιτάλ διαιτησίας, όχι αστεία.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αξίας του διαιτητή : 30/10/1994, Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Ο "Χάρλα the killer" δεν κατελόγισε κανονικό πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ με το σκορ στο 0-0, ενώ αντίθετα έδωσε ένα "πέτσινο" σε βάρος του. Επιπλέον, το 3ο γκολ του Παναθηναϊκού ήταν απ'αυτό που λέμε "καραμπινάτο οφσάϊντ".
Το ανελέητο κράξιμο που ακολούθησε τις επόμενες ημέρες, οδήγησε τον... ευσυγκίνητο Χαρλαβάνη να ομολογήσει δημόσια το σφαγιασμό του ΠΑΟΚ, ζητώντας "συγνώμη"! Μη έχοντας άλλη λύση, η ΕΠΑΕ και η Επιτροπή Διαιτησίας έπρεπε να τον τιμωρήσουν. Όταν όμως αποφάσισαν να το κάνουν, έκαναν το... μαγικό : Διαπίστωσαν ότι είχε παρέλθει η... νόμιμη προθεσμία των 40 ημερών και ο Χαρλαβάνης παραδόθηκε άσπιλος και αμόλυντος για την επόμενη του αποστολή...
Κεφάλαιον 4ον - Η μέρα που η μαρμάγκα έφαγε το... virtual replay
22/08/1998. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Πανηλειακό (του Γιάννη Κυράστα) στο ΟΑΚΑ. Ο Τάτσης έχει δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του Κυράστα από το πρώτο ημίχρονο και ο Στράντλι ισοφαρίζει στο 76'. Ο Παναθηναϊκός δείχνει ανήμπορος να πάρει τη νίκη και ο Πανηλειακός κρατάει "σφιχτά" στα χέρια του το 1-1, ώσπου ο διαιτητής Στεφανόπουλος καταλογίζει πέναλτι στο 89' σε ανατροπή του Βαζέχα από τον Τασιόπουλο έξω απ'την περιοχή. Ακολουθεί χαμός, με τον Κυράστα να αποβάλλεται, καθώς όπως έγραψε ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα, του είπε "Τι σφυράς, ρε απατεώνα;". Ο Μιλόγεβιτς θα σκοράρει και θα δώσει τη νίκη στον Παναθηναϊκό. Ο Κυράστας εκτός εαυτού δηλώνει : "Ο διαιτητής αλλοίωσε το αποτέλεσμα. Αν είναι έτσι ο ορισμός, καλύτερα να καταργηθεί, όλες οι μικρές ομάδες θα δολοφονούνται στο πρωτάθλημα".
Το συνδρομητικό αθλητικό κανάλι εν τω μεταξύ, το Supersport, έχει μπεί για τα καλά στις ζωές μας... Εκείνη τη χρονιά, είχαν φέρει ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα από το εξωτερικό, το αλησμόνητο "Virtual Replay", κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Το μηχάνημα έκανε μια εξομοίωση των φάσεων και υπολόγιζε αν οριακές φάσεις είναι όντως όπως σφυρίχτηκαν (π.χ. οφσάϊντ, ανατροπές μέσα-έξω απ'την περιοχή κλπ). Δυστυχώς, το "Virtual Replay" δε μπορούσε με τίποτα να... βάλει τον Βαζέχα μέσα στην περιοχή, καθώς σε όλα τα simulations που έκαναν, φαινόταν οτι η ανατροπή έχει γίνει τουλάχιστον ενάμιση μέτρο έξω από την περιοχή. Ο Βαζέχα λοιπόν δεν μπήκε στην περιοχή όπως όφειλε να κάνει το "Virtual Replay" και το'φαγε η... μαρμάγκα, καθώς δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε!
Κεφάλαιον 5ον : Το πλυντήριο της σεζόν 2002-2003
Αγωνιστική περίοδος 2002-2003. 6 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό, που δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να μη γίνουν 7. Το πρωτάθλημα ξεκινάει με τους χειρότερους οιωνούς για την Πανάθα, καθώς χάνει διαδοχικά από ΠΑΟΚ (4-1), Προοδευτική (0-1) και ΑΕΚ (1-0), τη στιγμή που ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται μεν, ελέω... Λεμονή, αλλά παίρνει την πρωτοπορία έχοντας 2 νίκες και μια ισοπαλία (1-0 με Καλλιθέα, 0-1 με ΟΦΗ, 2-2 με Ηρακλή).
Από την 4η αγωνιστική αρχίζει η... ανάκαμψη της Πανάθας και ο πρώτος που το βιώνει είναι ο Ιωνικός στη Νίκαια. 0-0 το σκορ, ο Καραγκούνης μπαίνει στην περιοχή, κουτρουβαλιάζεται μόνος του και πέφτει, πέναλτι ο διαιτητής, 0-1 ο Παναθηναϊκός και πάμε γερά...
5η αγωνιστική και ο Παναθηναϊκός καταφέρνει με τα χίλια ζόρια να νικήσει τον Άρη (που προηγήθηκε με 0-2 αλλά μετά έπαθε... Πάρκινσον) στη Λεωφόρο. Και απ'΄την 6η αγωνιστική, αφού τα κολπάκια με τους διαιτητές και τους πλάγιους και πάλι δεν έφταναν, πήρε μπρος το "πλυντήριο"... Θαυμάστε :
6η αγωνιστική : Η ΕυρωΠανάθα περνάει "τρένο" απ'την Πάτρα (Παναχαϊκή 3-0).
7η αγωνιστική : Η ΕυρωΠανάθα κερδίζει τον Πανιώνιο με 1-0, ενώ η ουραγός Παναχαϊκή (που είχε χάσει την προηγούμενη αγωνιστική) "τσιμπάει" βαθμό στην Ξάνθη (1-1).
8η αγωνιστική : Η ΕυρωΠανάθα μένει στο 0-0 με το Αιγάλεω, ενώ ο Άρης που είχε χάσει με 3-2 (λόγω του... Πάρκινσον), παίρνει περήφανο "διπλό" στο... Ηράκλειο απ'τον ΟΦΗ.
13η αγωνιστική : "Οικογενειακό διπλό" ΟΦΗ - ΠΑΟ στο Ηράκλειο. Στο 24' ο Αδάμος βάζει αυτογκόλ και στο 30' ο Καραγκούνης κάνει το 0-2, στο πιό άνετο παιχνίδι της σεζόν για τον Παναθηναϊκό.
14η αγωνιστική : Μεγάλη νίκη για τον Παναθηναϊκό, 3-2 επί του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο, την ίδια ώρα που ο ΟΦΗ (που είχε χάσει απ'τον ΠΑΟ την περασμένη αγωνιστική) έκανε σπουδαίο διπλό στην... Ξάνθη του Καραγεωργίου με 1-4.
15η αγωνιστική : Η Ξάνθη (που έφαγε "τεσσάρα" στην έδρα της απ'τον ΟΦΗ) παίζει "υπερ βωμών και εστιών" και παίρνει το 1-1 στη Ριζούπολη απ'τον Ολυμπιακό. Την ίδια ώρα, ΠΑΟ κερδίζει άνετα εκτός έδρας με 1-3 τον Ακράτητο.
16η αγωνιστική : Ο ΠΑΟ κερδίζει με 1-0 τον ΠΑΟΚ και ο Ακράτητος (μη γράφουμε τα ίδια κάθε φορά... που έχασε την περασμένη αγωνιστική απ'τον ΠΑΟ) κάνει σπουδαίο διπλό με 1-2 - που αλλού; - στην Ξάνθη.
19η αγωνιστική : Παναθηναϊκός - Ιωνικός 1-0 λίγο πριν τη λήξη του ματς. Ο Ιωνικός κερδίζει κόρνερ από αριστερά το οποίο πάει να εκτελέσει ο Σύρος Μοχάμεντ Αφάς. Ο Αφάς εκτελεί στη μικρή περιοχή, εκεί που ο Νικοπολίδης "πιάνει αέρα" και δίνει την ευκαιρία στο Σέρβο αμυντικό του Ιωνικού, Μιλόε Κλάεβιτς να ισοφαρίσει σε 1-1. Ο διαιτητής του αγώνα έχει διαφορετική άποψη και... εφευρίσκει φάουλ του Κλάεβιτς στο Νικοπολίδη, ο οποίος ήταν τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά του! Άλλη μια περήφανη νίκη για την ΕυρωΠανάθα...
20η αγωνιστική : Ο ΠΑΟ περνάει "σαν αέρας" απ'το Χαριλάου, επικρατώντας με 1-3 επί του Άρη.
21η αγωνιστική : Ο Άρης κάνει μεγάλο "διπλό" με 1-2 στην... Ξάνθη.
25η αγωνιστική : Ο Παναθηναϊκός περνάει άλλο ένα ευχάριστο απόγευμα στη Θεσσαλονίκη με τον Ηρακλή, καθώς κερδίζει με 3-0.
27η αγωνιστική : Ο Ηρακλής παίζει εκτός έδρας με την Ξάνθη και... κάνει το διπλό (0-2).
28η αγωνιστική : ΠΑΟ - ΟΦΗ στη Λεωφόρο, στην "πρόβα τζενεράλε" του ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟ στη Ριζούπολη που θα κρίνει τον τίτλο. Ο προπονητής του ΟΦΗ, αποφασίζει να... προφυλάξει τους βασικούς του τερματοφύλακες, Μπεκιάϊ και Χανιωτάκη και εμφανίζει τον 18χρονο Δασκαλάκη. Ως φυσικό επακόλουθο, ο ΟΦΗ συντρίβεται με 5-1 και ο Παναθηναϊκός πάει στη Ριζούπολη με προβάδισμα 3 βαθμών και την πολυτέλεια να παίζει για τρία αποτελέσματα : Νίκη, ισοπαλία, ακόμα και ήττα με 1-0 ή 2-1!
29η αγωνιστική : Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-0 στο σκληρότερο και πολύωρο... πορνό της δεκαετίας που διανύουμε ως τώρα, με τον Παναθηναϊκό να χάνει το προβάδισμα και τον Ολυμπιακό να παίρνει κεφάλι. Α, και για την ιστορία : Ο ΟΦΗ των 5 γκολ απ'τον Παναθηναϊκό παίρνει άνετη νίκη με 2-0 επί της... Ξάνθης. Ω, τι έκπληξις, ε;;;
Η σεζόν παρά τα πλυντήρια, τις διαιτητικές παρεμβάσεις και τις 3 (!) αλλαγές προπονητών στον Ολυμπιακό (Λεμονής, Κόλλιας, Κάτανετς, Προτάσοφ) χάθηκε για τον Παναθηναϊκό και ο Ολυμπιακός πήρε το πολυπόθητο 7ο συνεχόμενο...
Κεφάλαιον 6ον : Πανάθα και Ευρώπη
Σεζόν 1987-1988. Ο Παναθηναϊκός έχει κληρωθεί στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA με την Γαλλική Οσέρ. Ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει με 2-0 τον αγώνα με τους Γάλλους να έχουν παράπονα απ'τη διαιτησία, αλλά το γεγονός της βραδιάς ήταν η δήλωση του προπονητή των Γάλλων, Γκι Ρου, ότι ο πρόεδρος της Πανάθας, George "Ringo" Vardinogiannis "μπούκαρε" στα αποδυτήρια των διαιτητών με το... περίστροφο ανά χείρας!
Ίδια σεζόν και ο Παναθηναϊκός αφού απέκλεισε Οσέρ και Γιουβέντους έχει περάσει στον 3ο γύρο, όπου καλείται να αντιμετωπίσει το Δεκέμβρη του 1987 την Ουγγρική Χόνβεντ. Η αισιοδοξία μετά τον αποκλεισμό της Γιουβέντους είναι διάχυτη και ο Παναθηναϊκός μπαίνει σίγουρος στον αγωνιστικό χώρο. Οι Ούγγροι τον παίρνουν... παραμάζωμα και του ρίχνουν στο κεφάλι 5 γκολ, με το ματς να τελειώνει 5-2. Οι Ούγγροι στο 65' προηγούνταν με 5-0 για να μειώσει τελικά ο Σαραβάκος με δύο γκολ στο 66' και το 89'. Στη ρεβάνς, η Χόνβεντ δεν... παρουσιάστηκε στο γήπεδο, καθώς έχασε με "κάτω τα χέρια" με... 5-1 (Βλάχος 2 - Αντωνίου - Μαυρίδης - Μπατσινίλας), με τον Ουγγρικό τύπο να χαρακτηρίζει "τουλάχιστον ύποπτη τη συμπεριφορά των παικτών της Χόνβεντ". Λίγες ημέρες αργότερα οι φήμες εντάθηκαν, όταν ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Γιόζεφ Φίτος από τη... Χόνβεντ!
Νοέμβριος του 1994 και στη Αγγλία ξεσπάει το σκάνδαλο των "στημένων" παιχνιδιών : Η Αγγλική εφημερίδα "The Sun" κατηγορεί και καταγγέλει ως κύκλωμα "στησίματος" παιχνιδιών τον γνωστό τερματοφύλακα (απ'τη θητεία του στη Λίβερπουλ) Μπρούς Γκρόμπελααρ, μαζί με τον γκολκίπερ της Γουΐμπλεντον Χανς Σέγκερς και τον επιθετικό της Άστον Βίλα Τζον Φάσανου. Στις μαραθώνιες εκπομπές και συζητήσεις περί διαφθοράς στην Αγγλική τηλεόραση, απευθύνεται ερώτημα στον παλαίμαχο αμυντικό της Λίβερπουλ Μαρκ Λόρενσον, "αν ποτέ είχε δεχθεί κρούση για να έχει μειωμένη απόδοση". Ο Λόρενσον ρίχνει το... τούβλο και λέει : "Ναι, μια φορά πριν τον αγώνα για το κύπελλο Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό". Φυσικά η "Παναθηναϊκή οικογένεια" κάνει λόγο για "σκευωρία" και "διάτρητες κατηγορίες", λες και ο Λόρενσον - που μετά το ποδόσφαιρο έβγαζε το... παντεσπάνι του ως σχολιαστής/αρθρογράφος - είχε κανένα κέρδος να... κατηγορήσει την Πανάθα...
Στα τέλη του 1995 ο Λόρενσον επισκέπτεται την Ελλάδα προσκεκλημένος για έναν αγώνα παλαίμαχων Ελλάδας και Αγγλίας. Ερωτώμενος σχετικά με την υπόθεση δηλώνει : "Είναι αλήθεια ότι κάποιος άνθρωπος που μου είπε ότι ενεργούσε για λογαριασμό του Παναθηναϊκού προσπάθησε να με δωροδοκήσει προκείμενου να κάνω ένα πέναλτι στον πρώτο αγώνα, στο Άνφιλντ. Δεν το έχω διαψεύσει ποτέ, ούτε φυσικά πρόκειται να το κάνω τώρα! Μου προσέφερε 25.000 αγγλικές λίρες". Οι δηλώσεις του φιλοξενήθηκαν και στον εγχώριο τύπο στις 29/05/1995.
Αρχές της νέας δεκαετίας και το νέου αιώνα. Ο πρώην διεθνής Άγγλος διαιτητής, Κέβιν Λιντς, οταν ολοκλήρωσε την καριέρα του στα γήπεδα, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με την αυτοβιογραφία του. Σε αυτή την αυτοβιογραφία λοιπόν, ο Λίντς αποκαλύπτει οτι το 1992, πριν τον αγώνα Παναθηναϊκού - Άντερλεχτ στην Αθήνα, το έδειξαν τι σημαίνει... Ελληνική φιλοξενία.
Το 154 σελίδων βιβλίο ονομάζεται "Lynch The Ref" και κυκλοφόρησε απ'τον εκδοτικό οίκο Logicplan την 1η Αυγούστου του 2002, για τους ενδιαφερόμενους βάζελους και μη.
Υπάρχουν σε ξεχωριστά... εδάφια η υπόθεση με τις... γούνες των Ουκρανών της Δυναμό Κιέβου και φυσικά - έχουμε κάνει και ειδική μνεία - το έπος του... Χουντέμπλεϊ.
Κεφάλαιον 7ον : Τα πανάξια πρωτάθλημα του 1990-1991 και 2003-2004Το περήφανο πρωτάθλημα του "Θαλή", του Κιάππε, του καπνογόνου, του Δημόπουλου της σεζόν 1990-1991 έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου και στην "ένδοξη" 100(-16)άχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού και τα περιγράφουμε αναλυτικά εδώ. Όσο για το γνωστό ως "Δούρειο Πρωτάθλημα" ή "το πρωτάθλημα της Ν.Δ.", αυτό είναι άλλο ξεχωριστό... εδάφιο. Και οι... μουγγοί μίλησαν, και οι... παράλυτοι περπάτησαν εκείνη τη σεζόν για να πάρει ο Παναθηναϊκός το πρωτάθλημα. Αναλυτικά για το... γλέντι της σεζόν 2003-2004 μπορείτε να τα δείτε όλα κάνοντας click εδώ.
Κεφάλαιον 8ον : Η... αδικία της σεζόν 2007-2008
Και πάλι ο Παναθηναϊκός "αδικήθηκε" και δε μπόρεσε να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου της σεζόν 2007-2008. Η απώλεια αυτού του τίτλου πόνεσε τριπλά, γιατί :
1) Ο σύλλογος γιόρταζε τα 100 χρόνια απ'την ίδρυση του και ήθελε όσο τίποτα το πρωτάθλημα.
2) Δε φτάνει που το έχασε, το πήρε (πάλι) ο Ολυμπιακός.
3) Δε φτάνει που το έχασε και το πήρε και ο Ολυμπιακός, ο Βαρδινογιάννης έχει και τους Γιαννακοπουλαίους με το Βγενόπουλο να του τη... βγαίνουν για τον τρόπο που διοικεί την ομάδα.
Φυσικά, σημαντικός λόγος κατά τους "πράσινους" για την απώλεια του πρωταθλήματος ήταν η... αδικία. Δείτε εδώ το χρονικό της μεγάλης αδικίας.
ΜΥΘΟΣ : Ο Παναθηναϊκός δεν επεμβαίνει στα ΜΜΕ
Μάϊος του 2006. Ο δημοσιογράφος Μανώλης Σαριδάκης, εκ των παλαιοτέρων ρεπόρτερ Παναθηναϊκού "της πιάτσας", κάνει την μεταμεσονύκτια εκπομπή διαλόγου της ΕΡΑ ΣΠΟΡ "Ψυχραιμία παιδιά", με οικοδεσπότη τον ίδιο.
Ο Σαριδάκης φιλοξενούσε ως θέμα την επικείμενη μεταγραφή του Δημήτρη Παπαδόπουλου στον Ολυμπιακό, μιας και το συμβόλαιο του με τον Παναθηναϊκό τελείωνε. Τα ΜΜΕ κυκλοφορούσαν τότε πολύ έντονα το θέμα πως ο παίκτης ήταν δυσαρεστημένος απ'την προσφορά του Παναθηναϊκού και θα γινόταν ο τρίτος πρωτοκλασάτος παίκτης της ομάδας που σε μια τριετία θα πήγαινε στον Ολυμπιακό μετά τους Νικοπολίδη, Κωνσταντίνου, κάνοντας σκληρή κριτική στη διοίκηση της ΠΑΕ. Ο Σαριδάκης "έβγαλε" στον αέρα γκάλοπ μεταξύ των ακροατών για το ποιον εκ των Γιαννακόπουλου ή Βαρδινογιάννη προτιμούν στην προεδρία της ΠΑΕ.
Γύρω στις 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ο Σαριδάκης "έριξε τη βόμβα" απ'την εκπομπή του, λέγοντας πως υπήρξε "άνωθεν παρέμβαση" για να εγκαταλείψει την εκπομπή, ενώ δε δίστασε να κατηγορήσει "τσάτσους" κάποιους εκ των συναδέλφων του. Ο Σαριδάκης έκλεισε την εκπομπή, λέγοντας : "Αγαπώ τον Παναθηναϊκό περισσότερο από την οικογένειά μου. Φεύγω. Ο Βαρδινογιάννης νίκησε και εγώ έχασα. Σας ευχαριστώ όλους, αντίο", αποχωρώντας απ'την εκπομπή και υποβάλλοντας την παραίτηση του.
Ακολούθησε σειρά τηλεφωνημάτων φίλων του Παναθηναϊκού που ζητούσαν την επιστροφή του, εις μάτην όμως. Το πιο ωραίο; Ακολούθησε... φιλιππικός του Χρήστου Κοντού που βγήκε στον αέρα της ΕΡΑ ΣΠΟΡ, εμφανώς εκνευρισμένος, δηλώνοντας μεταξύ άλλων : "Αν μετά από τέσσερα χρόνια σε αυτό το μαγαζί δεν κατάλαβε σε τι θέση έφερε φίλους, συνεργάτες, συναδέλφους, σε ένα μαγαζί που του έδωσε μικρόφωνο να εκφράζει ελεύθερα την γνώμη του, τότε είναι ή αλήτης ή βλάξ. Είναι φίλος μου και γι’ αυτό του επιτρέπω να διαλέξει ελεύθερα. Αλήτης ή βλάξ...".
Το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ επιλήφθηκε του θέματος... 7 μήνες αργότερα (Δεκέμβριος 2006) καλώντας σε απολογία τον Χρήστο Κοντό για παράβαση δεοντολογίας. Όπως είπε στην απολογία του ο Χρήστος Κοντός, "...εργάζομαι στον Ρ/Σ «ΕΡΑ ΣΠΟΡ» ως αρχισυντάκης πρωινής ζώνης. Θεωρώ ότι με τον τρόπο που χειρίστηκε ο Μ. Σαριδάκης την όλη ιστορία, έφερε την ΕΡΑ ΣΠΟΡ σε δύσκολη θέση και προσωπικώς εμένα στα όρια της διαπόμπευσης. Για περίπου 3 ημέρες, με αφορμή το θολό τοπίο που άφησε με την παραίτησή του, ένα μεγάλο μέρος των ακροατών της ΕΡΑ ΣΠΟΡ, στράφηκε εναντίον μου, θεωρώντας με υπεύθυνο και δέχθηκα δημοσίως σφοδρές επιθέσεις σε επαγγελματικό, προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, όπως και απειλές. Για το λόγο αυτό αντέδρασα όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, τα οποία λόγια είναι αληθινά, δεν είναι ψεύδη. Ήταν η μόνη φορά που απάντησα σε οξύτατο ύφος".
Tο ΠΠΣ αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου κατά του Χρήστου Κοντού, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. 1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Τελικώς, το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη του την κατάθεση του μοναδικού μάρτυρα του εγκαλουμένου και την απολογία του ιδίου συναδέλφου Χρ. Κοντού, θεώρησε ότι η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο εγκαλούμενος Χρ. Κοντός για τον Μ. Σαριδάκη, με εξυβριστικούς χαρακτηρισμούς από ραδιοφωνική αθλητική εκπομπή, είναι προφανώς ανεπίτρεπτη και αντίθετη προς την δημοσιογραφική δεοντολογία. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι στις αθλητικές εκπομπές επιβάλλεται η αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην τροφοδοτείται η έξαρση του φανατισμού στο χώρο των φιλάθλων. Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ κρίνει τον εγκαλούμενο συν. Χρήστο Κοντό ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. 1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Τρία μέλη αναγνώρισαν στον εγκαλούμενο το ελαφρυντικό ότι η ως άνω συμπεριφορά του ενέχει το στοιχείο του... εκνευρισμού, λόγω αιχμών που απηύθυνε προηγουμένως ο Μ. Σαριδάκης και με ψήφους 3 έναντι 2 επέβαλλε την... εξοντωτική ποινή της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την ποινή προσωρινής διαγραφής 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, κάτι που φυσικά απορρίφθηκε. Ο Σαριδάκης πήγε σπίτι του και ο Κοντός συνέχισει να ασκεί "λειτούργημα", ενημερώνοντας "αντικειμενικά" τον κόσμο απ'τη συχνότητα του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ραδιοφώνου. Κι έζησαν αυτοί καλά, και οι... άλλοι καλύτερα...
Επίλογος (
Μα... μπορεί να γραφτεί επίλογος του μεγαλείου της Πανάθας; Υπάρχουν εκατοντάδες στιγμές... δόξας, αυτά που αναφέρουμε είναι απλά... δειγματοληψία : Η υπόθεση Κιάππε, οι κληρώσεις κυπέλλου του αλησμόνητου Δραμουντάνη με τα... κατεψυγμένα μπαλάκια, τα ούρα του Ίσις, η...νεκρανάσταση του Μπουμπλή απ'το Αιγάλεω, η συνιδιοκτησία ΠΑΟ - ΟΦΗ, η σφαγή του Ολυμπιακού τη σεζόν 1990-1991, η υπόθεση των λουλουδιών...
Επίσης οι απειλές προς οπαδούς και διαιτητές με όπλα (ΠΑΟ-Οσέρ, ΠΑΟ-Τορίνο), απειλές προς όργανα της τάξης για μεταθέσεις στο... τριεθνές (η ιστορία του αστυφύλακα Ζουμπούλη συγκινεί ακόμα και σήμερα), αρπαγές παικτών είτε με "ελευθέρας" (Κυράστας, Σαργκάνης, Βαμβακούλας, Γαλάκος, Παπαπαναγής, Μαραγκός, Αποστολάκης, Ντεμπά, Επαλέ, Μόρις) είτε με... απαγωγή απ'το αεροδρόμιο (Καλατζής), συντήρηση ομάδων-δορυφόρων (ΟΦΗ τώρα, Κόρινθος, Πανελευσινιακός, Αθηναϊκός, Καβάλα, Απόλλων Αθηνών παλαιότερα), μηδενικά συμβόλαια παικτών (δηλώσεις στην εφορία οτι πληρώνουν... μηδέν χωρίς να αποδίδει έτσι στο κράτος ΦΠΑ), μέχρι και ακυρώσεις μεταγραφών (Αντωνίου)...
...αλλά αν αρχίσουμε τώρα να αναλύουμε το κεφάλαιο "Παναθηναϊκός και απάτη" χρειαζόμαστε άλλο ένα... blog (τι blog δηλαδή, τι να χωρέσει σε ένα blog...) για να τα δημοσιεύουμε.
Υ.Γ. : Μια και το όνομα "Βγενόπουλος" αυτή την εποχή είναι στη μόδα, ένα... δωράκι, εις ανάμνηση ένδοξων εποχών.
Μετά τις αποκαλύψεις Βουτσαρά, τα ματς του Παναθηναϊκού και ιδιαίτερα τα ντέρμπι εμπλουτίζονταν απ'την ιαχή "Ρούλα-ρα, Ρούλα-ρα, πες μας κι άλλα Βουτσαρά"...
30/01/1968 : "Πρεμιέρα" του χουντικού ΓΓΑ Κώστα Ασλανίδη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης. Ήταν η εποχή που η χούντα ήθελε να περάσει την εικόνα της "τίμιας", της "αδέκαστης", της "ισόνομης". Στα πλαίσια της ισονομίας λοιπόν, ο Ασλανίδης είπε ζωντανά στο κοινό που είχε μαζευτεί στο "Αλεξάνδρειο" :
"Τα Πρωταθλήματα κάθε αλλο παρά αγνά ήταν. Έχω εις χείρας μου κατάστασιν μεγάλου σωματείου της χώρας, το οποίον επί σειρά ετών κατακτά το Πρωτάθλημα (τ' όνομά του είναι ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ) εις την οποίαν αναγράφεται:
* Εις Ολυμπιακόν 20.000 δρχ. για τον διαιτητή.
* Εις Εθνικόν 30.000 δρχ. για τον τερματοφύλακα (α' γύρος).
* Εις Αιγάλεω 5.000 δρχ. για τον Μπαλλαρίνη (αμυντικός μέσος του Αιγάλεω).
* Εις Ηρακλήν 7.000 δρχ. για τον λάινσμαν. Με αυτόν τον τρόπο κατεκτώντο τα πρωταθλήματα!".
Σώπα ρε μεγάλε... Ανακάλυψε την Αμερική ο Ασλανίδης, αλλά για τιμωρία του Παναθηναϊκού, ούτε κουβέντα...
Βρέ, μια επιμονή... Μόλις λίγα χρόνια μετά την δωροδοκία παικτών του Ηρακλή και την αποφυγή του υποβιβασμού την ύστατη στιγμή για την περιβόητη "υπόθεση των λουλουδιών", ο Παναθηναϊκός μυαλό δεν έβαλε κατά το κοινώς λεγόμενον και ξαναπλεύρισε ομάδα για δωροδοκία, και μάλιστα την ίδια : Τον Ηρακλή! Βρισκόμαστε στο σωτήριον έτος 1982, όταν ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Γιώργος Ορφανίδης κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος της Καστοριάς, Γιώργος Χαλκίδης, του πρόσφερε 2 εκατομμύρια δρχ. για να 'χει μειωμένη απόδοση στον αγώνα Ηρακλή - Παναθηναϊκού για το Κύπελλο, λέγοντας πως ενεργούσε για λογαριασμό του μεγαλομετόχου του Παναθηναϊκού, Βαρδή Βαρδινογιάννη, όπως ισχυρίστηκε ο παίκτης. Οι δύο παράγοντες κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά μόνο ο Γιώργος Χαλκίδης καταδικάστηκε (πρωτοδίκως σε τριετή φυλάκιση και απαλλάχτηκε στο Εφετείο), καθώς ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αθωώθηκε.
Ο Παναθηναϊκός ΚΑΙ ΠΑΛΙ απέφυγε τον υποβιβασμό με νομικό τέχνασμα, καθώς ο νόμος τότε δεν προέβλεπε επιβολή ποινής, αφού ο δράστης ήταν απλώς μέτοχος και όχι μέλος του ΔΣ της εταιρίας ("εξωδιοικητικός" όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε).
Το στήσαμε, αλλά δε μας βγήκε... Ο (συγχωρεμένος) Γιάννης Κυράστας, πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και προπονητής του Παναθηναϊκού αργότερα, αποκάλυψε "στήσιμο" αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού και Πανιωνίου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το 1984. Ο Παναθηναϊκός στεφόταν πρωταθλητής ακόμα και με ισοπαλία, ενώ ο Πανιώνιος με ήττα έμπαινε σε περιπέτειες για την παραμονή του στην κατηγορία. Λέει λοιπόν ο Κυράστας : "Ήταν ένα παιχνίδι πρωταθλήματος Α' Εθνικής το οποίο ήταν συνεννοημένο να τελειώσει ισοπαλία, αλλά τελικά κέρδισε η ομάδα μου, από αστάθμητους παράγοντες. Για την ακρίβεια, κάτι στράβωσε κάπου στη διάρκεια του παιχνιδιού".
Τη δήλωση Κυράστα υποστήριξε και ο παλιός τερματοφύλακας του Πανιωνίου, Αντώνης Μανίκας : "Ναι, είναι αλήθεια. Είχε ακουστεί ακόμα και σ'εμάς τους ποδοσφαιριστές, αλλά τελικά αυτό το ματς πήγε άσχημα και χάσαμε με 2-0. Τι άλλο μπορώ να πώ;". Δε χρειάζεται να πείς τίποτε άλλο Αντώνη, τα'πες όλα...
Κεφάλαιο 2ον : Nίκες στα χαρτιά; Η Πανάθα; ΠΟΤΕ...
Όταν ο "Νέστορας" έπαιξε στον Βύζαντα χωρίς δελτίο ή "Ιστορίες 'πράσινου' ποδοσφαιρικού πολιτισμού"!
Σώπα ρε μεγάλε... Ανακάλυψε την Αμερική ο Ασλανίδης, αλλά για τιμωρία του Παναθηναϊκού, ούτε κουβέντα...
Βρέ, μια επιμονή... Μόλις λίγα χρόνια μετά την δωροδοκία παικτών του Ηρακλή και την αποφυγή του υποβιβασμού την ύστατη στιγμή για την περιβόητη "υπόθεση των λουλουδιών", ο Παναθηναϊκός μυαλό δεν έβαλε κατά το κοινώς λεγόμενον και ξαναπλεύρισε ομάδα για δωροδοκία, και μάλιστα την ίδια : Τον Ηρακλή! Βρισκόμαστε στο σωτήριον έτος 1982, όταν ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Γιώργος Ορφανίδης κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος της Καστοριάς, Γιώργος Χαλκίδης, του πρόσφερε 2 εκατομμύρια δρχ. για να 'χει μειωμένη απόδοση στον αγώνα Ηρακλή - Παναθηναϊκού για το Κύπελλο, λέγοντας πως ενεργούσε για λογαριασμό του μεγαλομετόχου του Παναθηναϊκού, Βαρδή Βαρδινογιάννη, όπως ισχυρίστηκε ο παίκτης. Οι δύο παράγοντες κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά μόνο ο Γιώργος Χαλκίδης καταδικάστηκε (πρωτοδίκως σε τριετή φυλάκιση και απαλλάχτηκε στο Εφετείο), καθώς ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αθωώθηκε.
Ο Παναθηναϊκός ΚΑΙ ΠΑΛΙ απέφυγε τον υποβιβασμό με νομικό τέχνασμα, καθώς ο νόμος τότε δεν προέβλεπε επιβολή ποινής, αφού ο δράστης ήταν απλώς μέτοχος και όχι μέλος του ΔΣ της εταιρίας ("εξωδιοικητικός" όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε).
Το στήσαμε, αλλά δε μας βγήκε... Ο (συγχωρεμένος) Γιάννης Κυράστας, πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και προπονητής του Παναθηναϊκού αργότερα, αποκάλυψε "στήσιμο" αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού και Πανιωνίου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το 1984. Ο Παναθηναϊκός στεφόταν πρωταθλητής ακόμα και με ισοπαλία, ενώ ο Πανιώνιος με ήττα έμπαινε σε περιπέτειες για την παραμονή του στην κατηγορία. Λέει λοιπόν ο Κυράστας : "Ήταν ένα παιχνίδι πρωταθλήματος Α' Εθνικής το οποίο ήταν συνεννοημένο να τελειώσει ισοπαλία, αλλά τελικά κέρδισε η ομάδα μου, από αστάθμητους παράγοντες. Για την ακρίβεια, κάτι στράβωσε κάπου στη διάρκεια του παιχνιδιού".
Τη δήλωση Κυράστα υποστήριξε και ο παλιός τερματοφύλακας του Πανιωνίου, Αντώνης Μανίκας : "Ναι, είναι αλήθεια. Είχε ακουστεί ακόμα και σ'εμάς τους ποδοσφαιριστές, αλλά τελικά αυτό το ματς πήγε άσχημα και χάσαμε με 2-0. Τι άλλο μπορώ να πώ;". Δε χρειάζεται να πείς τίποτε άλλο Αντώνη, τα'πες όλα...
Κεφάλαιο 2ον : Nίκες στα χαρτιά; Η Πανάθα; ΠΟΤΕ...
Όταν ο "Νέστορας" έπαιξε στον Βύζαντα χωρίς δελτίο ή "Ιστορίες 'πράσινου' ποδοσφαιρικού πολιτισμού"!
(Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ" της Πέμπτης 13/03/2008, στη στήλη "Πολλά εν ολίγοις" απ'το δημοσιογράφο Μανώλη Γαβαθιώτη και αναδημοσιεύεται ως έχει)
"Πως το... είπε ο κ. Βαρδινογιάννης, ρε παιδιά; Οτι οι αγώνες κερδίζονται στο γήπεδο και όχι στα χαρτιά; Και οτι ο Παναθηναϊκός παράγει ποδοσφαιρικό πολιτισμό; Δηλαδή θέλει να μας πεί ότι η ομάδα του δεν πήρε... ποτέ παιχνίδι στα χαρτιά; Αν αυτό πράγματι υποστηρίζει, τότε αποδεικνύεται οτι ο άνθρωπος, απλά, δεν ξέρει. Και επειδή κατά βάθος μου είναι πολύ συμπαθής, λέω να τον... βοηθήσω λιγάκι αυτές τις ημέρες να βελτιώσει τις γνώσεις του γύρω απ'την ιστορία της ομάδας του, του Παναθηναϊκού. Ξεκινάω λοιπόν σήμερα με τις αναμνήσεις του... Κώστα Νεστορίδη. Του πολύ σπουδαίου άσου της ΑΕΚ, που κυριάρχησε στην εποχή του στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο Νεστορίδης πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο γύρω απ'τη ζωή και την καριέρα του. "Ο Μάγος της μπάλας", λέγεται το βιβλίο του και πάμε στη σελίδα 82, όπου περιγράφει την εποχή που είχε φύγει από την Ελλάδα για να πάει στην Αυστραλία. Το ταξίδι αυτό το έκανε αναγκαστικά, διότι η ΑΕΚ δε τον ήθελε, θεωρώντας τον μεγάλο σε ηλικία. Όμως του είχε βάλει όρο οτι θα τον άφηνε να φύγει μόνο αν δεν πήγαινε σε άλλη Ελληνική ομάδα. Τότε, παίζοντας ένα φιλικό με τον Παναθηναϊκό, με άλλο όνομα, πέτυχε τέσσερα γκολ! Την άλλη μέρα οι εφημερίδες έγραφαν ότι ο Νεστορίδης πάει στον Παναθηναϊκό. Τρομάξανε λοιπόν στην ΑΕΚ και του έθεσαν βέτο: "Αν ετοιμάζεσαι να πας στον Παναθηναϊκό, ξέχασε το. Δεν πας πουθενά". Ο Νεστορίδης τους παρακάλεσε: "Αφήστε με τουλάχιστον να πάω να παίξω στο Βύζαντα Μεγάρων". "Παίξε, αλλά υπ'ευθύνη σου", του απάντησαν, επιτρέποντας του έτσι να συνεχίσει το ποδόσφαιρο.
Ο Νέστορας έπαιξε με τον Βύζαντα εναντίον του... Παναθηναϊκού, με δική του ευθύνη, δηλαδή χωρίς δελτίο, και τον κέρδισε με δικό του γκολ! Και γράφει: "Στο πρώτο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό βάζω γκολ στο 90' και κερδίζουμε. Την άλλη μέρα ο Παναθηναϊκός έκανε ένσταση αντικανονικής συμμετοχής. Με είχε καρφώσει ο ίδιος παράγοντας της ΑΕΚ στους Παναθηναϊκούς ότι δεν είχα δελτίο και έπαιζα παράνομα. Φυσικά τα μέγαρα μηδενίστηκαν κι εγώ αναγκάστηκα να φύγω για την Αυστραλία"! Αυτή είναι μια από τις πολλές ιστοριούλες που συνοδεύουν τη γεμάτη από νίκες στα χαρτιά και με τρόπους ανορθόδοξους πορεία του Παναθηναϊκού στον χρόνο. Αφιερωμένη εξαιρετικά στον μάλλον... ανιστόρητο Τζίγκερ, όπως και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν".
Ιστορίες πράσινου... ποδοσφαιρικού πολιτισμού (μέρος 2ον) (Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ" της Παρασκευής 14/03/2008, στη στήλη "Πολλά εν ολίγοις" απ'το δημοσιογράφο Μανώλη Γαβαθιώτη και αναδημοσιεύεται ως έχει) - "Στις 20 Μαΐου 1956, στο γήπεδο της Λεωφόρου έγινε ο αγώνας κυπέλλου μεταξύ του Παναθηναϊκού Α.Ο. και του Απόλλωνα. Διαιτητής ήταν ο Γιώργος Πετρίδης, ιδιοκτήτης αργότερα του μεγάλου καταστήματος υποδημάτων στην οδό Σταδίου. Η διαιτησία του ήταν καταδικαστική για τη φιλοξενούμενη. Ο Απόλλωνας όμως, παρά το γεγονός ότι από το 62' αγωνιζόταν με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Σάββα Παπάζογλου, κατάφερε τελικά να κερδίσει με 1-2. Στα τελευταία λεπτά, ο διαιτητής Πετρίδης σφύριξε φάουλ υπέρ του Παναθηναϊκού στη σέντρα. Το φάουλ αυτό σφυρίχτηκε... τρείς φορές, αφού με τις πρώτες δύο ούτε οι παίκτες του Παναθηναϊκού σταμάτησαν την επίθεση τους, αλλά ούτε και οι Απολλωνιστές σταμάτησαν να αμύνονται. Στο τρίτο σφύριγμα, οι αμυντικοί του Απόλλωνα σταμάτησαν, για να εκτελεστεί το φάουλ στη σέντρα. Αντ'αυτού όμως, είδαν τον ποδοσφαιριστή Φωτεινό να επιτυγχάνει γκολ, το οποίο βεβαίως ακυρώθηκε.
Ο Παναθηναϊκός, σύμφωνα με τη... ΠΡΟΣΦΙΛΗ και... ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΗ τακτική του, έκανε... ένσταση για το ακυρωμένο γκολ. Τότε, ήρθε η σειρά της ΚΕΔ, δηλαδή της τότε Επιτροπής Διαιτησίας, που έκανε κουμάντο στα διαιτητικά της εποχής. Μέλη της ήταν οι περίφημοι Βράχας, Λοΐζος και Σωτηρόπουλος, οι οποίοι, ΦΥΣΙΚΑ, δικαίωσαν τους "πράσινους". Η συνεδρίαση της επιτροπής εκείνης έγιναν στα επί της οδού Φυλής (πόσο πολύ ταίριαζε στο... περιβάλλον, ε γραφεία της ΕΠΟ. Στα χρονικά της εποχής, τονίζεται οτι την ημέρα της συνεδριάσεως ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Μέρμηγκας έφυγε ταξίδι στην Ισπανία, προκειμένου να μην είναι παρών και συσχετιστεί η παρουσία του στο αναμενόμενο σκάνδαλο. Έτσι, Παναθηναϊκός και Απόλλων ξανασυναντήθηκαν στον επαναληπτικό. Τον οποίο κέρδισε ο Παναθηναϊκός με 1-0, με γκολ που μπήκε... με το χέρι του Σοφιανού! Η πλάκα είναι οτι το Κύπελλο εκείνης της χρονιάς το κατέκτησε τελικά η ΑΕΚ, κερδίζοντας στον τελικό τον Παναθηναϊκό με 2-1. Το παιχνίδι αυτό, δεν... επαναλήφθηκε.
(ΣΗΜ.: Ειδικά για να βοηθήσω τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη να βελτιώσει τις ιστορικές του γνώσεις, γύρω από την ομάδα του, θα αναφέρω και τις συνθέσεις των δύο ομάδων σ'εκείνο τον αξέχαστο αγώνα Παναθηναϊκού-Απόλλωνα 1-2. ΠΑΟ: Οικονομόπουλος, Αλούπης, Λινοξυλάκης, Κουρτζίδης, Παπαντωνίου, Νεμπίδης, Φωτεινός, Γεωργούλης, Σοφιανός, Πετρόπουλος, Πανάκης. ΑΠΟΛΛΩΝ: Τσανακτσής, Παριανός, Δαράκης, Κορωνάρχης, Σαχίνης, Σανιόγλου, Σάββας Παπάζογλου, Χολέβας, Καμάρας, Λάμπης Σεραφείδης, Μιχαλάκος.
(ΣΗΜ.2: Με μεγάλη χαρά και σεβασμό, δεσμεύομαι να φιλοξενήσω στη στήλη οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του παραπάνω κειμένου, από τους πρωταγωνιστές του αγώνα. Το φαξ και το e mail μου είναι ανοιχτό για οποιονδήποτε από τους άσους εκείνης της εποχής, που σίγουρα θα θυμούνται περισσότερες λεπτομέρειες)".
1986 : Ο... βιολογικός καθαρισμός των ούρων του Αλεσάντρο Ίσις... Ο Χιλιανός αγωνίστηκε στον ΟΦΗ και φυσικά δε τον έφερε η... διοίκηση της ΠΑΕ (η ποιά αλλά ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Ο Βαρδινογιάννης λοιπόν έφερε τον Αλεσάντρο Ίσις στην Ελλάδα με σκοπό να τον κάνει... Αλέξανδρο Ίση και με μια Ελληνοποίηση α-λα... Μπουμπλή απ'το Αιγάλεω να τον βάλει να παίξει στον Παναθηναϊκό σαν Έλληνας, μιας και εκείνη την περίοδο εθεωρείτο πλήρης και είχε "κλεισμένες" τις θέσεις ξένων του. Το παρουσιαστικό του Ίσις όμως που παρέπεμπε ολοκάθαρα σε Ινδιάνο (φανταστείτε φυσιογνωμικά τον Ιβάν Ζαμοράνο), καθιστούσε την εξεύρεση... γιαγιάς από το Αιγάλεω αδύνατη κι έτσι ο Χιλιανός πήρε το αεροπλάνο και πήγε στην Κρήτη.
Ο Ίσις ήταν ένας πολύ καλός αμυντικός χαφ, κλασικός Λατινοαμερικάνος κανάγιας, υπερβολικά σκληρός πολλές φορές, αλλά με σχετικά σύντομη παρουσία λόγω των... ούρων του. Τα πιο διάσημα ούρα ποδοσφαιριστή στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η νομοθεσία τότε προέβλεπε πως αν ένας παίκτης πιαστεί "ντοπέ", τιμωρείται και ο ίδιος αλλά και η ομάδα με αφαίρεση βαθμών. Ο ΟΦΗ, δεύτερος τότε στο πρωτάθλημα, αν τιμωρούνταν θα έχανε την ευρωπαϊκή έξοδο που για πρώτη φορά του χαμογελούσε. Επειδή όμως θα ξεσπούσε λαϊκή επανάσταση στο Ηράκλειο αν η ομάδα έχανε με τέτοιο τρόπο την Ευρώπη, επιστρατεύτηκε η γνωμάτευση ενός απίθανου "ντοπολόγου" (κάποιου Μάνφρεντ Ντόνικε) και τα ούρα του Ίσις βγήκαν... γάργαρο νερό.
Οι εφημερίδες έκαναν λόγο για σκάνδαλο αλλά όταν το Ηράκλειο έδινε 60% στο ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο, ποιος τις άκουγε;
Ο Ίσις όταν έληξε το συμβόλαιο του δε παρέμεινε στον ΟΦΗ, καθώς η επίσημη θέση της ΠΑΕ ήταν "υπερβολικές απαιτήσεις". Ανεπίσημα, ο καπετάνιος δεν ήθελε να μείνει άλλο ο ντοπαρισμένος Χιλιανός στην Ελλάδα και να προκαλεί.
1988 : Τσίγκοφ, κατούρα, να γίνουμε μαστούρα... Αγωνιστική περίοδος 1987-1988. Ο Ολυμπιακός παραπαίει αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά και γίνεται εύκολη λεία για τους αντιπάλους του (η σεζόν 1987-1988 ήταν η χειρότερη σεζόν του Ολυμπιακού, καθώς μετά τις 10 πρώτες αγωνιστικές ήταν στη ζώνη του υποβιβασμού!). Η έκπληξη είναι πως απόντος του Ολυμπιακού, στο βαθμολογικό πίνακα δεν ηγείται ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ, αλλά η Λάρισα, η οποία καθοδηγούμενη απ'τον Γιάτσεκ Γκμοχ και τον μεγάλο Βασίλη Καραπιάλη, πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Μάρτιος του 1988 και η Λάρισα αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό. Στο ημίχρονο του αγώνα γίνεται η κλήρωση των δύο ποδοσφαιριστών από κάθε ομάδα που θα περνούσαν από έλεγχο. Ξαφνικά, οι "πράσινοι" ζητούν να υποβληθεί κατ' εξαίρεση σε έλεγχο και ο Βούλγαρος ποδοσφαιριστής Γκεόργκι Τσίγκοφ, κάτι που προέβλεπε σαν δυνατότητα ο κανονισμός, αλλά ποτέ δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα βγάζουν θετικό το δείγμα του Βούλγαρου με την απαγορευμένη ουσία κοδεΐνη, που ουσιαστικά δεν προσφέρει καμιά απολύτως βοήθεια στην αύξηση της απόδοσης.
Ακολουθεί... τρικούβερτο γλέντι, καθώς η νομοθεσία τότε προέβλεπε πως σε περίπτωση ντόπινγκ ενός ποδοσφαιριστή τιμωρείται ΚΑΙ η ομάδα. Η Λάρισα τιμωρήθηκε με -4 βαθμούς, με αποτέλεσμα να "κατεβαίνει" στη 2η θέση και η ΑΕΚ να περνάει πρώτη. Οι οπαδοί της Λάρισας ξεσηκώνονται και κλείνουν την Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης για 36 ώρες, "κόβοντας" την Ελλάδα στα δύο. Η ατμόσφαιρα στη περιοχή είναι βαριά και η δυσοσμία έντονη, από το κάψιμο εκατοντάδων ελαστικών.
Με τις απειλές για γενίκευση των επεισοδίων αλλά και τη δύναμη του εκλογικού σώματος στον κάμπο τότε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άλλαξε τον νόμο, τιμωρήθηκε μόνο ο Βούλγαρος ποδοσφαιριστής και επιστράφηκαν οι βαθμοί. Η Λάρισα έγινε εκείνη τη χρονιά η πρώτη επαρχιακή ομάδα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας. Ο Τσίγκοφ έγινε... σύνθημα ("Τσίγκοφ, πρεζάκια, δώσε μας χαπάκια", "Τσίγκοφ, κατούρα να γίνουμε μαστούρα") και η απορία για το ποιός έπαιξε το ρόλο του... Πήλιου Γούση, "δίνοντας" το θέμα του ντοπαρίσματος Τσίγκοφ στον Παναθηναϊκό, αναζητείται ακόμα. Οι φήμες έλεγαν (και λένε) πως η πληροφορία δόθηκε απο ανθρώπους της... Λάρισας και το σχετικό ερώτημα της εποχής ήταν :"Ποιός έριξε την κοδεΐνη στο ποτό του Τσίγκοφ;". Δυστυχώς ο Τσίγκοφ δεν είχε κανέναν γνωστό... ντοπολόγο, όπως ο Ίσις για να τον βγάλει... πεντακάθαρο.
Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να κάνουμε και μια αναφορά στο "δικό μας" βλαστάρι, το Ντιέγκο Αγκίρε που είχε πιαστεί κι αυτός "ντοπέ" την ίδια χρονιά. Επειδή ένα επιχείρημα των... αντιφρονούντων και των αλλόθρησκων είναι οτι "η Λάρισα δικαιώθηκε γιατί ο Ολυμπιακός πήγαινε για φούντο", θα το απαντήσουμε κι αυτό.
Κατ'αρχάς αν θυμάμαι καλά, ο Αγκίρε πιάστηκε "ντοπέ" σε αγώνα Κυπέλλου (αν δε κάνω λάθος, στη νίκη με 3-0 επί του ΟΦΗ στις 30/03/1988). Αν κάνω λάθος και πιάστηκε σε αγώνα πρωταθλήματος, τότε είναι την ίδια αγωνιστική που πιάστηκε και ο Τσίγκοφ (27η αγωνιστική, 17/04/1988 - Παναχαϊκή-Ολυμπιακός 1-1).
Ο Ολυμπιακός εκείνη τη σεζόν τερμάτισε 8ος στη βαθμολογία με 31 βαθμούς σε πρωτάθλημα με βαθμολογικό σύστημα 2-1-0. Ας πάρουμε ως δεδομένο οτι ο Αγκίρε πιάστηκε ντοπέ στις 17/04/1988, στο Παναχαϊκή-Ολυμπιακός 1-1. Έχουμε και λέμε :
α) Ο Ολυμπιακός μηδενίζεται για το συγκεκριμένο αγώνα (παίρνει το ματς με 2-0 η Παναχαϊκή) και τιμωρείται και πάει στο -4, οπότε είμαστε στην 27η αγωνιστική, ο Ολυμπιακός είναι στην 8η θέση και έχει 22 βαθμούς.
β) Το πιο απλοϊκό σκεπτικό σύμφωνα με το παραπάνω, είναι : "Να'το... αν έκαναν 3 νίκες στα τελευταία παιχνίδια οι Βέροια, Παναχαϊκή, Πανσερραϊκός, στη Β' Εθνική ο γαύρος...". Δεν είναι έτσι, γιατί στις τρείς αγωνιστικές που απέμεναν, οι ομάδες που πάλευαν για τη σωτηρία είχαν αγώνες μεταξύ τους, "αλληλοεξουδετερώνονταν" δηλαδή. Επομένως, κάθε σκέψη για "3x3" των όλων των ομάδων που ήταν κάτω απ'τον Ολυμπιακό ώστε σε περίπτωση "0x3" του Ολυμπιακού να τον προσπεράσουν, δεν ισχύει. Το πρόγραμμα έχει ως εξής :
Ο Νεστορίδης πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο γύρω απ'τη ζωή και την καριέρα του. "Ο Μάγος της μπάλας", λέγεται το βιβλίο του και πάμε στη σελίδα 82, όπου περιγράφει την εποχή που είχε φύγει από την Ελλάδα για να πάει στην Αυστραλία. Το ταξίδι αυτό το έκανε αναγκαστικά, διότι η ΑΕΚ δε τον ήθελε, θεωρώντας τον μεγάλο σε ηλικία. Όμως του είχε βάλει όρο οτι θα τον άφηνε να φύγει μόνο αν δεν πήγαινε σε άλλη Ελληνική ομάδα. Τότε, παίζοντας ένα φιλικό με τον Παναθηναϊκό, με άλλο όνομα, πέτυχε τέσσερα γκολ! Την άλλη μέρα οι εφημερίδες έγραφαν ότι ο Νεστορίδης πάει στον Παναθηναϊκό. Τρομάξανε λοιπόν στην ΑΕΚ και του έθεσαν βέτο: "Αν ετοιμάζεσαι να πας στον Παναθηναϊκό, ξέχασε το. Δεν πας πουθενά". Ο Νεστορίδης τους παρακάλεσε: "Αφήστε με τουλάχιστον να πάω να παίξω στο Βύζαντα Μεγάρων". "Παίξε, αλλά υπ'ευθύνη σου", του απάντησαν, επιτρέποντας του έτσι να συνεχίσει το ποδόσφαιρο.
Ο Νέστορας έπαιξε με τον Βύζαντα εναντίον του... Παναθηναϊκού, με δική του ευθύνη, δηλαδή χωρίς δελτίο, και τον κέρδισε με δικό του γκολ! Και γράφει: "Στο πρώτο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό βάζω γκολ στο 90' και κερδίζουμε. Την άλλη μέρα ο Παναθηναϊκός έκανε ένσταση αντικανονικής συμμετοχής. Με είχε καρφώσει ο ίδιος παράγοντας της ΑΕΚ στους Παναθηναϊκούς ότι δεν είχα δελτίο και έπαιζα παράνομα. Φυσικά τα μέγαρα μηδενίστηκαν κι εγώ αναγκάστηκα να φύγω για την Αυστραλία"! Αυτή είναι μια από τις πολλές ιστοριούλες που συνοδεύουν τη γεμάτη από νίκες στα χαρτιά και με τρόπους ανορθόδοξους πορεία του Παναθηναϊκού στον χρόνο. Αφιερωμένη εξαιρετικά στον μάλλον... ανιστόρητο Τζίγκερ, όπως και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν".
Ιστορίες πράσινου... ποδοσφαιρικού πολιτισμού (μέρος 2ον) (Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ" της Παρασκευής 14/03/2008, στη στήλη "Πολλά εν ολίγοις" απ'το δημοσιογράφο Μανώλη Γαβαθιώτη και αναδημοσιεύεται ως έχει) - "Στις 20 Μαΐου 1956, στο γήπεδο της Λεωφόρου έγινε ο αγώνας κυπέλλου μεταξύ του Παναθηναϊκού Α.Ο. και του Απόλλωνα. Διαιτητής ήταν ο Γιώργος Πετρίδης, ιδιοκτήτης αργότερα του μεγάλου καταστήματος υποδημάτων στην οδό Σταδίου. Η διαιτησία του ήταν καταδικαστική για τη φιλοξενούμενη. Ο Απόλλωνας όμως, παρά το γεγονός ότι από το 62' αγωνιζόταν με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Σάββα Παπάζογλου, κατάφερε τελικά να κερδίσει με 1-2. Στα τελευταία λεπτά, ο διαιτητής Πετρίδης σφύριξε φάουλ υπέρ του Παναθηναϊκού στη σέντρα. Το φάουλ αυτό σφυρίχτηκε... τρείς φορές, αφού με τις πρώτες δύο ούτε οι παίκτες του Παναθηναϊκού σταμάτησαν την επίθεση τους, αλλά ούτε και οι Απολλωνιστές σταμάτησαν να αμύνονται. Στο τρίτο σφύριγμα, οι αμυντικοί του Απόλλωνα σταμάτησαν, για να εκτελεστεί το φάουλ στη σέντρα. Αντ'αυτού όμως, είδαν τον ποδοσφαιριστή Φωτεινό να επιτυγχάνει γκολ, το οποίο βεβαίως ακυρώθηκε.
Ο Παναθηναϊκός, σύμφωνα με τη... ΠΡΟΣΦΙΛΗ και... ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΗ τακτική του, έκανε... ένσταση για το ακυρωμένο γκολ. Τότε, ήρθε η σειρά της ΚΕΔ, δηλαδή της τότε Επιτροπής Διαιτησίας, που έκανε κουμάντο στα διαιτητικά της εποχής. Μέλη της ήταν οι περίφημοι Βράχας, Λοΐζος και Σωτηρόπουλος, οι οποίοι, ΦΥΣΙΚΑ, δικαίωσαν τους "πράσινους". Η συνεδρίαση της επιτροπής εκείνης έγιναν στα επί της οδού Φυλής (πόσο πολύ ταίριαζε στο... περιβάλλον, ε γραφεία της ΕΠΟ. Στα χρονικά της εποχής, τονίζεται οτι την ημέρα της συνεδριάσεως ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Μέρμηγκας έφυγε ταξίδι στην Ισπανία, προκειμένου να μην είναι παρών και συσχετιστεί η παρουσία του στο αναμενόμενο σκάνδαλο. Έτσι, Παναθηναϊκός και Απόλλων ξανασυναντήθηκαν στον επαναληπτικό. Τον οποίο κέρδισε ο Παναθηναϊκός με 1-0, με γκολ που μπήκε... με το χέρι του Σοφιανού! Η πλάκα είναι οτι το Κύπελλο εκείνης της χρονιάς το κατέκτησε τελικά η ΑΕΚ, κερδίζοντας στον τελικό τον Παναθηναϊκό με 2-1. Το παιχνίδι αυτό, δεν... επαναλήφθηκε.
(ΣΗΜ.: Ειδικά για να βοηθήσω τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη να βελτιώσει τις ιστορικές του γνώσεις, γύρω από την ομάδα του, θα αναφέρω και τις συνθέσεις των δύο ομάδων σ'εκείνο τον αξέχαστο αγώνα Παναθηναϊκού-Απόλλωνα 1-2. ΠΑΟ: Οικονομόπουλος, Αλούπης, Λινοξυλάκης, Κουρτζίδης, Παπαντωνίου, Νεμπίδης, Φωτεινός, Γεωργούλης, Σοφιανός, Πετρόπουλος, Πανάκης. ΑΠΟΛΛΩΝ: Τσανακτσής, Παριανός, Δαράκης, Κορωνάρχης, Σαχίνης, Σανιόγλου, Σάββας Παπάζογλου, Χολέβας, Καμάρας, Λάμπης Σεραφείδης, Μιχαλάκος.
(ΣΗΜ.2: Με μεγάλη χαρά και σεβασμό, δεσμεύομαι να φιλοξενήσω στη στήλη οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του παραπάνω κειμένου, από τους πρωταγωνιστές του αγώνα. Το φαξ και το e mail μου είναι ανοιχτό για οποιονδήποτε από τους άσους εκείνης της εποχής, που σίγουρα θα θυμούνται περισσότερες λεπτομέρειες)".
1986 : Ο... βιολογικός καθαρισμός των ούρων του Αλεσάντρο Ίσις... Ο Χιλιανός αγωνίστηκε στον ΟΦΗ και φυσικά δε τον έφερε η... διοίκηση της ΠΑΕ (η ποιά αλλά ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Ο Βαρδινογιάννης λοιπόν έφερε τον Αλεσάντρο Ίσις στην Ελλάδα με σκοπό να τον κάνει... Αλέξανδρο Ίση και με μια Ελληνοποίηση α-λα... Μπουμπλή απ'το Αιγάλεω να τον βάλει να παίξει στον Παναθηναϊκό σαν Έλληνας, μιας και εκείνη την περίοδο εθεωρείτο πλήρης και είχε "κλεισμένες" τις θέσεις ξένων του. Το παρουσιαστικό του Ίσις όμως που παρέπεμπε ολοκάθαρα σε Ινδιάνο (φανταστείτε φυσιογνωμικά τον Ιβάν Ζαμοράνο), καθιστούσε την εξεύρεση... γιαγιάς από το Αιγάλεω αδύνατη κι έτσι ο Χιλιανός πήρε το αεροπλάνο και πήγε στην Κρήτη.
Ο Ίσις ήταν ένας πολύ καλός αμυντικός χαφ, κλασικός Λατινοαμερικάνος κανάγιας, υπερβολικά σκληρός πολλές φορές, αλλά με σχετικά σύντομη παρουσία λόγω των... ούρων του. Τα πιο διάσημα ούρα ποδοσφαιριστή στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η νομοθεσία τότε προέβλεπε πως αν ένας παίκτης πιαστεί "ντοπέ", τιμωρείται και ο ίδιος αλλά και η ομάδα με αφαίρεση βαθμών. Ο ΟΦΗ, δεύτερος τότε στο πρωτάθλημα, αν τιμωρούνταν θα έχανε την ευρωπαϊκή έξοδο που για πρώτη φορά του χαμογελούσε. Επειδή όμως θα ξεσπούσε λαϊκή επανάσταση στο Ηράκλειο αν η ομάδα έχανε με τέτοιο τρόπο την Ευρώπη, επιστρατεύτηκε η γνωμάτευση ενός απίθανου "ντοπολόγου" (κάποιου Μάνφρεντ Ντόνικε) και τα ούρα του Ίσις βγήκαν... γάργαρο νερό.
Οι εφημερίδες έκαναν λόγο για σκάνδαλο αλλά όταν το Ηράκλειο έδινε 60% στο ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο, ποιος τις άκουγε;
Ο Ίσις όταν έληξε το συμβόλαιο του δε παρέμεινε στον ΟΦΗ, καθώς η επίσημη θέση της ΠΑΕ ήταν "υπερβολικές απαιτήσεις". Ανεπίσημα, ο καπετάνιος δεν ήθελε να μείνει άλλο ο ντοπαρισμένος Χιλιανός στην Ελλάδα και να προκαλεί.
1988 : Τσίγκοφ, κατούρα, να γίνουμε μαστούρα... Αγωνιστική περίοδος 1987-1988. Ο Ολυμπιακός παραπαίει αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά και γίνεται εύκολη λεία για τους αντιπάλους του (η σεζόν 1987-1988 ήταν η χειρότερη σεζόν του Ολυμπιακού, καθώς μετά τις 10 πρώτες αγωνιστικές ήταν στη ζώνη του υποβιβασμού!). Η έκπληξη είναι πως απόντος του Ολυμπιακού, στο βαθμολογικό πίνακα δεν ηγείται ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ, αλλά η Λάρισα, η οποία καθοδηγούμενη απ'τον Γιάτσεκ Γκμοχ και τον μεγάλο Βασίλη Καραπιάλη, πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Μάρτιος του 1988 και η Λάρισα αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό. Στο ημίχρονο του αγώνα γίνεται η κλήρωση των δύο ποδοσφαιριστών από κάθε ομάδα που θα περνούσαν από έλεγχο. Ξαφνικά, οι "πράσινοι" ζητούν να υποβληθεί κατ' εξαίρεση σε έλεγχο και ο Βούλγαρος ποδοσφαιριστής Γκεόργκι Τσίγκοφ, κάτι που προέβλεπε σαν δυνατότητα ο κανονισμός, αλλά ποτέ δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα βγάζουν θετικό το δείγμα του Βούλγαρου με την απαγορευμένη ουσία κοδεΐνη, που ουσιαστικά δεν προσφέρει καμιά απολύτως βοήθεια στην αύξηση της απόδοσης.
Ακολουθεί... τρικούβερτο γλέντι, καθώς η νομοθεσία τότε προέβλεπε πως σε περίπτωση ντόπινγκ ενός ποδοσφαιριστή τιμωρείται ΚΑΙ η ομάδα. Η Λάρισα τιμωρήθηκε με -4 βαθμούς, με αποτέλεσμα να "κατεβαίνει" στη 2η θέση και η ΑΕΚ να περνάει πρώτη. Οι οπαδοί της Λάρισας ξεσηκώνονται και κλείνουν την Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης για 36 ώρες, "κόβοντας" την Ελλάδα στα δύο. Η ατμόσφαιρα στη περιοχή είναι βαριά και η δυσοσμία έντονη, από το κάψιμο εκατοντάδων ελαστικών.
Με τις απειλές για γενίκευση των επεισοδίων αλλά και τη δύναμη του εκλογικού σώματος στον κάμπο τότε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άλλαξε τον νόμο, τιμωρήθηκε μόνο ο Βούλγαρος ποδοσφαιριστής και επιστράφηκαν οι βαθμοί. Η Λάρισα έγινε εκείνη τη χρονιά η πρώτη επαρχιακή ομάδα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας. Ο Τσίγκοφ έγινε... σύνθημα ("Τσίγκοφ, πρεζάκια, δώσε μας χαπάκια", "Τσίγκοφ, κατούρα να γίνουμε μαστούρα") και η απορία για το ποιός έπαιξε το ρόλο του... Πήλιου Γούση, "δίνοντας" το θέμα του ντοπαρίσματος Τσίγκοφ στον Παναθηναϊκό, αναζητείται ακόμα. Οι φήμες έλεγαν (και λένε) πως η πληροφορία δόθηκε απο ανθρώπους της... Λάρισας και το σχετικό ερώτημα της εποχής ήταν :"Ποιός έριξε την κοδεΐνη στο ποτό του Τσίγκοφ;". Δυστυχώς ο Τσίγκοφ δεν είχε κανέναν γνωστό... ντοπολόγο, όπως ο Ίσις για να τον βγάλει... πεντακάθαρο.
Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να κάνουμε και μια αναφορά στο "δικό μας" βλαστάρι, το Ντιέγκο Αγκίρε που είχε πιαστεί κι αυτός "ντοπέ" την ίδια χρονιά. Επειδή ένα επιχείρημα των... αντιφρονούντων και των αλλόθρησκων είναι οτι "η Λάρισα δικαιώθηκε γιατί ο Ολυμπιακός πήγαινε για φούντο", θα το απαντήσουμε κι αυτό.
Κατ'αρχάς αν θυμάμαι καλά, ο Αγκίρε πιάστηκε "ντοπέ" σε αγώνα Κυπέλλου (αν δε κάνω λάθος, στη νίκη με 3-0 επί του ΟΦΗ στις 30/03/1988). Αν κάνω λάθος και πιάστηκε σε αγώνα πρωταθλήματος, τότε είναι την ίδια αγωνιστική που πιάστηκε και ο Τσίγκοφ (27η αγωνιστική, 17/04/1988 - Παναχαϊκή-Ολυμπιακός 1-1).
Ο Ολυμπιακός εκείνη τη σεζόν τερμάτισε 8ος στη βαθμολογία με 31 βαθμούς σε πρωτάθλημα με βαθμολογικό σύστημα 2-1-0. Ας πάρουμε ως δεδομένο οτι ο Αγκίρε πιάστηκε ντοπέ στις 17/04/1988, στο Παναχαϊκή-Ολυμπιακός 1-1. Έχουμε και λέμε :
α) Ο Ολυμπιακός μηδενίζεται για το συγκεκριμένο αγώνα (παίρνει το ματς με 2-0 η Παναχαϊκή) και τιμωρείται και πάει στο -4, οπότε είμαστε στην 27η αγωνιστική, ο Ολυμπιακός είναι στην 8η θέση και έχει 22 βαθμούς.
β) Το πιο απλοϊκό σκεπτικό σύμφωνα με το παραπάνω, είναι : "Να'το... αν έκαναν 3 νίκες στα τελευταία παιχνίδια οι Βέροια, Παναχαϊκή, Πανσερραϊκός, στη Β' Εθνική ο γαύρος...". Δεν είναι έτσι, γιατί στις τρείς αγωνιστικές που απέμεναν, οι ομάδες που πάλευαν για τη σωτηρία είχαν αγώνες μεταξύ τους, "αλληλοεξουδετερώνονταν" δηλαδή. Επομένως, κάθε σκέψη για "3x3" των όλων των ομάδων που ήταν κάτω απ'τον Ολυμπιακό ώστε σε περίπτωση "0x3" του Ολυμπιακού να τον προσπεράσουν, δεν ισχύει. Το πρόγραμμα έχει ως εξής :
Παναχαϊκή - Πανσερραϊκός 1-0 (0-2) (*)
ΠΑΟΚ - Διαγόρας Ρόδου 1-0
Βέροια - Λεβαδειακός 2-2
Πανιώνιος - Καλαμαριά 5-0
Ολυμπιακός - Άρης 2-1
Διαγόρας Ρόδου - Ολυμπιακός 0-0
Άρης - Παναχαϊκή 2-1
Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 6-2
Καλαμαριά - Βέροια 2-0
Πανσερραϊκός - Λεβαδειακός 1-0
Άρης - Πανσερραϊκός 2-1
Παναχαϊκή - Διαγόρας Ρόδου 2-2
Ολυμπιακος - ΟΦΗ 2-1
Λεβαδειακός - Καλαμαριά 2-0
Βέροια - Παναθηναϊκός 0-0
Πανιώνιος - Εθνικός 2-0
Παναχαϊκή - Ηρακλής 1-0
Συνολικά λοιπόν ο Ολυμπιακός με το -4 πάει απ΄την 8η στην 9η θέση, όπου θα ισοβαθμούσε με τον Άρη Θεσσαλονίκης στους 27 βαθμούς, μακριά απ'τον υποβιβασμό. Η δε βαθμολογία θα διαμορφωνόταν ως εξής :
1. Λάρισα 43
2. ΑΕΚ 40
3. ΠΑΟΚ 39
4. ΟΦΗ 37
5. Παναθηναϊκός 36
6. Ηρακλής 34
7. Εθνικός 32
8. Άρης 27
9. Ολυμπιακός 27
10. Πανιώνιος 26
11. Απόλλων Καλαμαριάς 24
12. Διαγόρας Ρόδου 23
13. Λεβαδειακός 23
14. Βέροια 23
15. Παναχαϊκή 22
16. Πανσερραϊκός 21
Οπότε, αγαπητοί αλλόθρησκοι... δυστυχώς δε βγαίνει το σενάριο σας.
(*) Στο Παναχαϊκή - Πανσερραϊκός η Παναχαϊκή κέρδισε με 1-0, αλλά μηδενίστηκε και τιμωρήθηκε με αφαίρεση ενός βαθμού, γιατί χρησιμοποίησε τον τιμωρημένο με κίτρινες κάρτες Δημήτρη Γκένα. Κρίμα που τότε δεν υπήρχε το CAS για να κάνουν προσφυγή οι Πατρινοί, με το σκεπτικό "δε φταίμε εμείς που τον βάλαμε, η ΕΠΟ φταίει".
Ο Λίτσας ο Γλίτσας... 09/03/1980, 24η αγωνιστική. ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός στην Τούμπα και διαιτητής ένα μπουμπούκι ονόματι Λίτσας. Με το σκορ στο 0-0 και τον Παναθηναϊκό να μην καταφέρνει να σταθεί αξιοπρεπώς στο γήπεδο, ο διαιτητής του αγώνα αποφασίζει να αναλάβει δράση... "Στο πρώτο χτύπημα", λοιπόν, ο Λίτσας ντύνεται... JumboNονός και... βαφτίζει το άουτ του Χουάν Μπουμπλή απ'το Αιγάλεω (ακόμα δεν είχε γίνει... Ρότσα) για το 0-1. Ο ΠΑΟΚ αντεπιτίθεται, αλλά ο JumboΝονός είχε δώσει στο "βαφτιστήρι" του μόνο τη λαμπάδα, του χρωστούσε και ένα... πασχαλινό αυγό. "Δεύτερο χτύπημα" λοιπόν και ο Παναθηναϊκός κάνει το 0-2 με το δεύτερο "δώρο" του Λίτσα.
Η Τούμπα βράζει και το σύνθημα "δώστε τον πούστη στο λαό" δονεί τις εξέδρες. Ο Λίτσας για να κατευνάσει τα πνεύματα δίνει πέναλτι στον ΠΑΟΚ. Το πέναλτι αναλαμβάνει να εκτελέσει ο Γιώργος Κωστίκος ο οποίος χάνει επιδεικτικά το πέναλτι έπειτα απ'τη "λαϊκή προσταγή" που έλεγε "ρίξτο έξω".
Ο Λίτσας λήγει το ματς στο 82ο λεπτό και η Τούμπα γίνεται πεδίο μάχης. Οδομαχίες του κόσμου με την αστυνομία, δεκάδες δακρυγόνα, οδοφράγματα, ξύλο... Ο Παναθηναϊκός κέρδισε άλλον έναν αγώνα "μέσα στα γήπεδα", όπως λένε και οι μεγαλοσχήμενες πρόεδροι και... υποψήφιοι πρόεδροι.
Κούπα στο κέρμα της χούντας το παιδί... Τελικός κυπέλλου Ελλάδος τον Ιούλιο του 1969 (9/7/1969) μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Στο 49ο λεπτό, ο μεγάλος Γιώργος Σιδέρης κάνει το 1-0 και το κύπελλο "ντύνεται" στα ερυθρόλευκα. Αναλαμβάνει δράση όμως ο διαιτητής, ο οποίος αποβάλλει τον Μποτίνο γιατί έβρισε τα θεία στον… συμπαίκτη του, Γκαϊτατζή !!! Στη συνέχεια, ενώ ο διαιτητής υποδείκνυε τη θέση του τείχους σε ένα φάουλ, ο Μίμης Δομάζος εκτέλεσε το φάουλ χωρίς άδεια από το διαιτητή. Η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και στο κεφάλι του Λιαδέλη που δεν είχε πάρει την οριστική του θέση κάτω από τα δοκάρια... Και εγένετο η ισοφάρισις. Η αποθέωση βέβαια του χουντικού "Αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν" ήρθε λίγο αργότερα : Ο ΓΓΑ Ασλανίδης, καταργώντας το διαιτητή, αποφάσισε το ισόπαλο παιχνίδι (1-1) να κριθεί "δια της κληρώσεως" με στρίψιμο νομίσματος... πάνω στο χέρι του (το οποίο φυσικά είδε ΜΟΝΟ ο ίδιος). Έτσι, ο ΓΓΑ ανέδειξε τροπαιούχο τον Παναθηναϊκό. Έναν Παναθηναϊκό που ΠΟΤΕ δεν είχε νικήσει τον Ολυμπιακό από το 1932 στο κύπελλο!
Το έπος του Σπανέα... Φεβρουάριος 1996 και ο Πανιώνιος παλεύει για να σωθεί. Ο Παναθηναϊκός ακολουθεί κατά πόδας την ΑΕΚ στη διεκδίκηση του τίτλου. Οι δύο ομάδες παίζουν στη Νέα Σμύρνη και ο Παναθηναϊκός παρ'ότι χάνει μέχρι το 75ο λεπτό με 1-0, κατορθώνει να πάρει τη νίκη με 1-3 χάρη σε 2 γκολ του Βαζέχα στις καθυστερήσεις. Η ισοφάριση έχει έρθει λίγο νωρίτερα με ένα "πέναλτι" του Τάσου Κατσιαμπή στον Γ(κου) Χου Γεωργιάδη που καταλόγισε ο ιστορικός διαιτητής Γιώργος Σπανέας. Ο Τάσος Κατσιαμπής σχολίασε αργότερα : "Ήταν ένα πέναλτι που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δόθηκε. Δεν υπήρξε επαφή δική μου και του Γεωργιάδη. Όταν άκουσα το Σπανέα να σφυρίζει, φαντάστηκα οτι έδωσε κίτρινη κάρτα για θέατρο στο Γεωργιάδη. Όπως είχαν γράψει και οι εφημερίδες, φαίνεται πως φόραγα... βαρύ άρωμα και γι'αυτό έπεσε ο παίκτης του Παναθηναϊκού".
Για την ιστορία, ο Παναθηναϊκός στέφθηκε τελικά πρωταθλητής, ενώ ο Πανιώνιος έπεσε στη Β' Εθνική.
Το σώβρακο του Μπάκα... Μάϊος 1995, τελικός κυπέλλου Ελλάδας. Παναθηναϊκός εναντίον ΑΕΚ, αφού πρώτα είχε χρειαστεί η... χειρουργική επέμβαση του Σταδίου Καραϊσκάκη (γνωστή και ως "Νικάκειος Πρόκριση") προκειμένου να χάσει ο Ολυμπιακός με 2-3 στις 01/03/1995 και να προκριθεί η... αρμάδα του Βαρδινογιάννη στον τελικό. Στον τελικό του κυπέλλου λοιπόν, μετά από 119 λεπτά αγώνα, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός παραμένουν στο 0-0, Ακριβώς εκείνη τη στιγμή - στο 119' - ο διαιτητής Φίλιππος Μπάκας δίνει πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού σε μια μονομαχία του Μιχάλη Βλάχου με τον Κριστόφ Βαζέχα και μια καταπληκτική βουτιά του δεύτερου μέσα στη μεγάλη περιοχή. Ακολουθεί πανδαιμόνιο και επεισόδια μέσα κι έξω απ'τον αγωνιστικό χώρο, με τους παίκτες της ΑΕΚ να κυνηγούν μς άγριες διαθέσεις το διαιτητή Μπάκα, με πρωτοστάτες τους Στέλιο Μανωλά και Μιχάλη Βλάχο. Ο πρωταγωνιστής της φάσης, Μιχάλης Βλάχος, είπε : "Δεν υπάρχει πέναλτι και σε αυτό είμαι κατηγορηματικός. Γίνεται μια πάσα από αριστερά προς τον Κριστόφ, ο οποίος στην προσπάθεια του να φτάσει πρώτος στη μπάλα, τυλίγει τα χέρια του γύρω απ'το κορμί μου, με τραβάει και στη συνέχεια πέφτει κάτω. Ο Μπάκας μετατρέπει το επιθετικό φάουλ σε πέναλτι".
Ο Παναθηναϊκός - για την ιστορία - αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδος 1995 χάρη στο πέναλτι αυτό.
Λίγες ημέρες αργότερα, ομάδα αγνώστων επιτέθηκε στο διαιτητή Μπάκα. Τον κατέβασαν στη Λεωφόρο Αλίμου απ'το ταξί που τον πήγαινε απ'το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο και τον... ισοπέδωσαν. Την επόμενη μέρα, όλα τα κανάλια περνάνε απ'το... κρεββάτι του τραυματία Μπάκα, ο οποίος δράττεται της ευκαιρίας και αφήνει σαφείς αιχμές οτι πίσω απ'τον ξυλοδαρμό του βρισκόταν ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Δημήτρης "Τίγρης" Μελισσανίδης. Στον σταθμό "ΣΚΑΪ" (πριν μετονομαστεί σε "ALPHA") βγαίνουν και οι δύο σε τηλε-παράθυρο και ακολουθεί ο εκπληκτικός διάλογος :
ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ : "Πείτε μας, κύριε Μπάκα, ποιός ευθύνεται για τον ξυλοδαρμό σας;"
ΜΠΑΚΑΣ : "Ξέρει ο κύριος Μελισσανίδης...".
ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ : "Το μόνο που ξέρω, κύριε Μπάκα, είναι οτι βγαίνετε στα κανάλια με το κόκκινο βρακί και το δείχνετε σα τη Μπριζίτ Μπαρντό σε όλη την Ελλάδα...".
Τον Κυφωνίδη μη τον κλαίς... Μάϊος του 1981 : ΑΕΚ- Παναθηναϊκός στη Νέα Φιλαδέλφεια και προς το τέλος του αγώνα γίνεται το... colpo grosso. Ο Κόβης κάνει πέναλτι στον Ντούσαν Μπάγεβιτς και ο διαιτητής Κυφωνίδης καταλογίζει την εσχάτη των ποινών. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πέφτουν πάνω στο διαιτητή και τον πείθουν να πάρει... πίσω το πέναλτι και να δώσει οφσάϊντ. Είναι η μέρα που καταρρίφθηκε ο μύθος πως "οι ποδοσφαιριστές δε κερδίζουν τίποτε με τις διαμαρτυρίες". Ο Κυφωνίδης παίρνει πίσω το πέναλτι και δίνει οφσάϊντ, η εξέδρα παίρνει φωτιά, ο Θωμάς Μαύρος "την πέφτει" στο διαιτητή στα αποδυτήρια (και θα τραβιέται για χρόνια στα δικαστήρια) και το γνωστό σύνθημα "Απόψε ο ΠΑΟ θα πεθάνει, στο φέρετρο θα βάλουμε και το Βαρδινογιάννη" κάνει την παρθενική του εμφάνιση στα γήπεδα.
Η απόλυτη σφαγή της Λεωφόρου... Τον Ιανουάριο του 1982 έγινε ο αγώνας που προβάλλεται στα σεμινάρια διαιτησίας της FIFA και της UEFA ως... παράδειγμα προς αποφυγήν. Λίγες ημέρες μετά την πρωτοχρονιά του 1982, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συγκρούονται για μια ακόμη φορά στα πλαίσια του κυπέλλου Ελλάδος σε νοκ-άουτ αγώνα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο Παναθηναϊκός τελικά θα πάρει την πρόκριση με νίκη 3-2 επί του Ολυμπιακού στην παράταση χάρη σε τρία γκολ του... διαιτητικού διδύμου Δέδε - Ζλατάνου (του... εξυγιαντή) και Βουράκη (του... καθηγητή διαιτησίας). Ο Ολυμπιακός στο 6ο λεπτό ήταν μπροστά στο σκορ με 0-2, είδαν :
* Στο 3ο λεπτό να δίνεται μουσαντένιο πέναλτι στον Παναθηναϊκό μόλις στο 2ο λεπτό, το οποίο εκτέλεσε ο Άγγελος Αναστασιάδης (ναι, ο "δεσπότης") αλλά απέκρουσε ο Σαργκάνης.
* Στο 15ο λεπτό να ακυρώνεται ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΟ γκολ του Τάσου Μητρόπουλου ως οφσάϊντ αρχικά και μετά επειδή δε τους έβγαινε, το βάφτισαν... επιθετικό φάουλ (θα ήταν το 0-3).
* Να δίνονται άλλα δύο (!) "πέτσινα" πέναλτι στην Πανάθα για να καταφέρει να πάρει την πρόκριση!
Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις ορισμένων εκ των πρωταγωνιστών :
Νίκος Σαργκάνης (μιλώντας για το 3ο και καθοριστικό πέναλτι του Παναθηναϊκού) : "Είναι το πιο αστείο πέναλτι που έχω δεί στη ζωή μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ακόμα την έκφραση έκπληξης του Ντουρονικολάε, όταν ο Δέδες έδωσε πέναλτι υπέρ του. Ούτε ο ίδιος δε το πίστευε! Είναι μια πεντακάθαρη φάση, αφού ο Ντουρονικολάε ανοίγει τη μπάλα κι εγώ βγαίνω και τη μπλοκάρω. Στη συνέχεια ο Ρουμάνος πέφτει πάνω μου και μάλιστα με χτυπάει με "σκαριά" στα πλευρά. Κι όμως, αυτή τη φάση ο διαιτητής τη δίνει πέναλτι".
Τάσος Μητρόπουλος (μιλώντας για το ακυρωθέν γκολ στο 15ο λεπτό) : "Ακόμη αναρωτιέμαι γιατί ακυρώθηκε εκείνο το γκολ. Είμαστε μπροστά στο σκορ με 2-0, γίνεται μια σέντρα μέσα στη μεγάλη περιοχή, πηδάω εγώ πιο ψηλά απ'το Βασίλη Κωνσταντίνου και στέλνω με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα. Ο διαιτητής ανακαλύπτει... επιθετικό φάουλ και ακυρώνει ένα πεντακάθαρο γκολ".
Πέτρος Μίχος (μιλώντας για το πρώτο απ'τα τρία πέναλτι) : "Γενικά, εκείνο το παιχνίδι ήταν απίθανο - όσον αφορά τους διαιτητές που είχαν σφυρίξει. Είναι μάλιστα οι ίδιοι που σήμερα θέλουν να... εξυγιάνουν το ποδόσφαιρο! Όσο για τη φάση του πέναλτι : Εγώ με το Γρηγόρη το Χαραλαμπίδη διεκδικούμε τη μπάλα, αυτός την πατάει και πέφτει στο έδαφος. Δεν ήρθαμε ποτέ σε επαφή, δεν ήταν πέναλτι".
Γρηγόρης Χαραλαμπίδης (για το πρώτο απ'τα τρία πέναλτι) : "Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και δε θυμάμαι καλά το παιχνίδι. Είχε πολλές αμφισβητούμενες φάσεις, αλλά δε θυμάμαι καθόλου την ανατροπή μου απ'το Μίχο. Ούτε καν οτι είχα κερδίσει πέναλτι δε θυμάμαι".
Περικλής Βασιλάκης (πρώην διαιτητής, νυν τηλεκριτικός του συνδρομητικού SuperSport) : "Στην ακύρωση του γκολ του Μητρόπουλου, ο διαιτητής ήταν κοντά και δεν είδε παράβαση του Μητρόπουλου στον τερματοφύλακα. Η υπόδειξη του επόπτη (Βουράκη) - αν είδε κάτι παραπάνω - δε σημαίνει απαραίτητα φάουλ. Ο διαιτητής που έχει δεί, δεν έδωσε φάουλ. Για τα τρία πέναλτι που δόθηκαν : Στο πρώτο (Μίχος - Χαραλαμπίδης), απ'τη στιγμή που ο αμυντικός κόβει τη μπάλα και τη βγάζει κόρνερ, ακόμα και αν συγκρούεται με το Χαραλαμπίδη, δεν υπάρχει πέναλτι. Ο Μίχος έκανε καθαρή κίνηση προς τη μπάλα, ενώ ο Χαραλαμπίδης προσπάθησε να μπεί ανάμεσα στο Μίχο και στο Σαργκάνη και βγήκε εκτός πορείας. Δεν έγινε πέναλτι, κακώς δόθηκε απ'το διαιτητή. Στο επόμενο (Περσίας - Κατσιάκος), ο Περσίας - παρόλο που μαρκάρει από πίσω τον παίκτη του Παναθηναϊκού - εφ'όσον βρίσκει τη μπάλα και όχι πόδια, δεν υπάρχει πέναλτι. Είναι η ιδανική περίπτωση τάκλινγκ. Τέλος, στο τρίτο πέναλτι Σαργκάνη - Ντουρονικολάε, ο Ρουμάνος παίκτης έχει κάνει καταφανές επιθετικό φάουλ, κλωτσώντας στο στήθος το Σαργκάνη τον οποίο και τραυματίζει. Οι φάσεις αυτές είναι ο ορισμός του επιθετικού φάουλ, που τιμωρείται και με κίτρινη κάρτα λόγω επικινδυνότητας. Κακώς δόθηκε και αυτό το πέναλτι".
Η ραψωδία του Ζακεστίδη... Μάρτιος του 1989 και ο Ολυμπιακός συγκρούεται με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα. Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό να έχει την σαφή υπεροχή στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, το ματς τελειώνει με 1-1, με καλύτερο παίκτη των "πρασίνων" το διαιτητή Σταύρο Ζακεστίδη. Ο τεράστιος αυτός ανήρ της διαιτησίας έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να μην ηττηθεί ο Παναθηναϊκός σε αυτό το ματς :
* Ακύρωσε κανονικότατο γκολ του Μουστακίδη, όταν ανακάλυψε επιθετικό φάουλ του... Μητρόπουλου σε δύο αντιπάλους, το Σαργκάνη και τον Καλλιτζάκη.
* Κατακύρωσε γκολ του Παναθηναϊκού στο οποίο ο σκόρερ ήταν... τρία στρέμματα οφσάϊντ.
* Στο 69ο λεπτό, σταμάτησε επέλαση του Μητρόπουλο που έβγαινε τετ-α-τετ με το Σαργκάνη, με οφσάϊντ που δεν έγινε ποτέ.
* Δεν έδωσε πέναλτι σε χέρι-χερούκλα του Ιάκωβου "Τζακ" Χατζηαθανασίου στο 85'.
* Δεν έδωσε ΚΙ ΑΛΛΟ πέναλτι σε ΝΕΟ χέρι-χερούκλα του Κρις Καλατζή στο 89'.
Ρεσιτάλ...
Το κατά Μπίκαν Ευαγγέλιον : Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γιώργος Μπίκας, τέως και νυν και... αεί (αρχι-δι)αιτητής - που το περιβάλλον Βαρδινογιάννη διέρρε όταν ήταν ακόμη στην ενεργό δράση οτι ήταν "ο καλύτερος και εντιμότερος διαιτητής" - έχει βάλει κι αυτός ουκ ολίγες φορές το χεράκι του για να επικρατήσουν οι τριφυλλοφόροι επί των αντιπάλων τους είτε με το καλό, είτε με το... καλύτερο. Στη σεζον - κύκνειο άσμα του Μπίκα στη διαιτησία, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στις 02/05/1999 τη Skoda Ξάνθη στο ΟΑΚΑ. Η Ξάνθη είχε σκοράρει στο 61' με τον Χρήστο Πατσατζόγλου, που έκανε χειρονομία προς την εξέδρα μετά το γκολ, κάτι που εκνεύρισε τον Ρίνγκο Βαρδινογιάννη. Η φάση που έκρινε το αποτέλεσμα του αγώνα, έγινε στις καθυστερήσεις : Ο Βαζέχα διεκδίκησε μια μπαλιά μέσα και πλάγια στην περιοχή του Γιουράϊ Μπούτσεκ. Ο Χρήστος Πατσατζόγλου τον μάρκαρε με τον ώμο και ο Πολωνός φορ ξάπλωσε στο έδαφος σα να τον πυροβόλησαν. Ο Μπίκας, κουνιστός και λυγιστός έτρεξε να καταλογίσει το πέναλτι, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από πλευράς Ξάνθης. Ο Αυστραλοπίθηκος Γιώργος Καραγκούνης ευστόχησε και διαμόρφωσε το τελικό 2-1. Ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλλους, με τους παίκτες της Ξάνθης να πηγαίνουν στη σέντρα, αλλά να μην κάνουν "σέντρα"! Στη φυσούνα εκτυλίσσονται σκηνές απείρου κάλλους επίσης, με τον Γιώργο Κάρινγκτον-Βαρδινογιάννη να απειλεί τον Πατσατζόγλου : "Θα σε εξαφανίσω από το ποδόσφαιρο"!
Το κατά Αμπελάκιαν Ευαγγέλιον : Πανελευσινιακός - Παναθηναϊκός στις 18/01/1999 και το σκορ είναι στο 1-2. Λίγα λεπτά μετά το δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού (Κωνσταντινίδης), το μακρινό σουτ του Ζαν Ουάνγκα "βρίσκει" στο οριζόντιο δοκάρι και περνάει 15-20 πόντους τη γραμμή της εστίας του Νικοπολίδη. Ο ρέφερι Αμπελάκιας και ο αρμόδιος βοηθός του Γιώτας δείχνουν "παίζετε" στερώντας από τους γηπεδούχους την πεντακάθαρη ισοφάριση και το τριφύλλι φεύγει με τρεις πόντους από το Θριάσιο Πεδίο...
Το κατά Μποζαντζίδην Ευαγγέλιον : Πρωταγωνιστής σε αυτή τη "διάκριση" των πρασίνων ο διαιτητής Πλάτων Μποζαντζίδης και θύμα η Παναχαϊκή. Σε αυτό το παιχνίδι όλα κρίθηκαν κυριολεκτικά στη... λεπτομέρεια, που έκανε όμως τη διαφορά. Το ρολόϊ σημαδεύει το 88ο λεπτό του αγώνα και ο ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής Αλτίν Χατζί κάνει την επίθεση απ'την αριστερή πλευρά όπως επιτίθεται η Παναχαϊκή. Μπροστά στο μικροκαμωμένο Αλβανό ορθωνόταν ο όγκος του Γιάννη Καλλιτζάκη. Ο γρήγορος μπακ της Παναχαϊκής "δε μάσησε" και προσπάθησε να "σκάσει" μια ντρίμπλα στον Καλλιτζάκη. Ο αμυντικός του Παναθηναϊκού μόλις είδε οτι έχανε τη μπάλα, άπλωσε το χέρι και την... απέκρουσε. Οι παίκτες της Παναχαϊκής πέφτουν στον Μποζαντζίδη και ζητούν να καταλογίσει την παράβαση, όταν ξαφνικά είδαν τον Μποζαντζίδη να τρέχει προς τη... σέντρα! Ο Παναθηναϊκός είχε κάνει κανονικά την αντεπίθεση και πέτυχε το νικητήριο γκολ...
Το κατά Παπίλιαν Ευαγγέλιον : Τη λύση για τον Παναθηναϊκό - την ώρα που το άγχος άρχισε να βαραίνει τα πόδια, έδωσε ο διαιτητής Παύλος Παπίλιας. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα κι ενώ τα Τρίκαλα είχαν σηκώσει τη... σημαία της επανάστασης, ο Ιγκόρ Σιμπνιέφσκι πήρε φόρα και μπήκε με τη μπάλα στην περιοχή. Επειδή όμως... παραπήρε φόρα, μπέρδεψε τα πόδια του και γκρεμοτσακίστηκε μέσα στην περιοχή. Ο Παπίλιας έτρεξε χαρωπός να καταλογίσει το πέναλτι με το οποίο ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει με 0-1.
Το κατά Φλώτσιον Ευαγγέλιον : Πανιώνιος - Παναθηναϊκός στη Νέα Σμύρνη. Ο Καραγκούνης μπαίνει στην περιοχή, γλιστράει και πέφτει χωρίς να τον αγγίξει ούτε... κουνούπι. Ο διαιτητής Φλώτσιος τρέχει και καταλογίζει το πέναλτι, ξεσηκώνοντας τον πρόεδρο του Πανιωνίου, Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα : "Όλη η Ελλάδα είδε σήμερα το πέναλτι που κέρδισε ο Παναθηναϊκός, θυμηθήκαμε το πέναλτι του Σπανέα. Και ο ίδιος ο Καραγκούνης το παραδέχτηκε οτι δεν ήταν πέναλτι και γλίστρησε".
Το κατά Λάτσιον Ευαγγέλιον : Ο διαιτητής Γιάννης Λάτσιος ακυρώνει στο πρώτο ημίχρονο γκολ του Μαυρογενίδη ως οφσάϊντ (απο κανονική θέση το γκολ) αλλά στο 88' κατακυρώνει το τέρμα του Γιώργου Νασιόπουλου που βρίσκεται δυο μέτρα πίσω από τον τελευταίο αμυντικό! Ο Τραϊανός Δέλλας "την πέφτει" στον επόπτη Θαλάσση και αποβάλλεται. Ο Παναθηναϊκός του Ζάετς έτσι θα κερδίσει τον Αρη του... Ρότσα και ο Άρης τελικά υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του... Οργή και καταγγελίες του Άρη για το γκολ-οφσάϊντ του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ για το διαιτητή Λάτσιο και τον επόπτη Θαλάσση, μετά τη διαιτησία του αγώνα Παναθηναϊκού - Άρη. Ο πρόεδρος του Άρη, Λάμπρος Γράντας, δήλωσε : "Τέρμα πια, φτάνει η αδικία. Δε θα έχουμε ευθύνη για ότι συμβεί από εδώ και πέρα. Δεν ξέρω αν ο διαιτητής έχει προσωπικές φιλίες με παράγοντες άλλων ΠΑΕ, όπως π.χ. της Ξάνθης ή κάποιας άλλης ομάδας, ή αν ο επόπτης έχει βενζινάδικο και συνεργάζεται με την AVIN...".
Το κατά Βέλλιον Ευαγγέλιον : 15/12/1996, Παναθηναϊκός - ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Με το σκορ στο 0-0, στις αρχές του 2ου ημιχρόνου, ο Γεωργιάδης (ο ΓκούΧου) ανατρέπει μέσα στην περιοχή τον Τιμούρ Κετσμπάϊα. Ο Ξανθιώτης διαιτητής Βέλλιος κλείνει τα μάτια και δε δίνει τίποτα. Στο 54' ο Γεωργιάδης έκανε το 1-0 και η ΑΕΚ έχασε τελικά με 2-0. "Ο διαιτητής είναι για κεφτεδάκια" δήλωσε μετά τη λήξη του αγώνα ο τότε παράγοντας της ΑΕΚ Στράτος Γιδόπουλος...
Το κατά Τεβεκέλην Ευαγγέλιο : 12/05/1996 και ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στην Καλαμάτα έχοντας δύο βαθμούς περισσότερους από τη δεύτερη ΑΕΚ, τέσσερις αγωνιστικές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει με 0-1 χάρη στο πέναλτι του Στράτου Αποστολάκη στο 53', όταν η... στραβοκλωτσιά του Βαζέχα (κλώτσησε αέρα) βαφτίστηκε... ανατροπή απ'τον γκολκίπερ της Καλαμάτας, Σωκράτη Κοψαχείλη, που επιχειρούσε την έξοδο. Νονός του πέναλτι ο Θεσσαλονικιός διαιτητής Μάλαμας Τεβεκέλης.
Τρικάλη, Τρικάλη, στον κώλο σου μπουκάλι : 16/02/2003 : 19η αγωνιστική. Παναθηναϊκός - Ιωνικός στη Λεωφόρο με το σκορ στο 1-0 λίγο πριν τη λήξη. Ο Ιωνικός έχει κερδίσει κόρνερ όπως επιτίθεται από αριστερά και ο Μοχάμεντ Αφάς ετοιμάζεται να το εκτελέσει. Ο παίκτης του Ιωνικού εκτελεί το κόρνερ στη μικρή περιοχή και ψηλά. ο Αντώνης Νικοπολίδης σηκώνεται να διώξει τη μπάλα, "πιάνει αέρα" και δίνει την ευκαιρία στο Σέρβο αμυντικό του Ιωνικού, Μιλόε Κλάεβιτς να ισοφαρίσει σε 1-1 στη λήξη του αγώνα. Όμως, ο άρχων του αγώνα, Χρήστος Τρικάλης σφυρίζει, οι παίκτες του Ιωνικού σηκώνουν τα χέρια να πανηγυρίσουν αλλά βλέπουν τον Τρικάλη... μπαστακωμένο στη μικρή περιοχή, να'χει ακυρώσει το γκολ!"Επιθετικό φάουλ" λέει ο σοφός διαιτητής "του Κλάεβιτς στον Νικοπολίδη" και... κουφαίνει το σύμπαν, αφού ο Κλάεβιτς ήταν ένα μέτρο μακριά απ'τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού! Η φωτογραφία αδιάψευστος μάρτυρας...
Ο... master of disaster : Θα ήταν φυσικά ντροπή και μέγιστη παράλειψη απο πλευράς μας να μην αποδώσουμε το δέοντα σεβασμό στον master of disaster, τον ένα και μοναδικό Γιώργο Χαρλαβάνη. Μιλάμε για τον ΑΠΟΛΥΤΟ commando του "Θαλή", έναν ατρόμητο πολέμαρχο που έμπαινε στη μάχη, κέρδιζε όχι απλά τη μάχη και τον πόλεμο, αλλά έβγαζε και... πλανητάρχη τον Παναθηναϊκό. Όποιος δεν είχε την τύχη να... θαυμάσει live αυτόν τον άνθρωπο, να δεί τον Γιώργαρο "επί τω έργω" και δη σε αγώνα του Παναθηναϊκού, τον προτρέπουμε / προκαλούμε να βρεί όποιο βίντεο όποιου αγώνα θέλει και απλά να κάτσει να δεί. Μιλάμε για ρεσιτάλ διαιτησίας, όχι αστεία.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αξίας του διαιτητή : 30/10/1994, Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Ο "Χάρλα the killer" δεν κατελόγισε κανονικό πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ με το σκορ στο 0-0, ενώ αντίθετα έδωσε ένα "πέτσινο" σε βάρος του. Επιπλέον, το 3ο γκολ του Παναθηναϊκού ήταν απ'αυτό που λέμε "καραμπινάτο οφσάϊντ".
Το ανελέητο κράξιμο που ακολούθησε τις επόμενες ημέρες, οδήγησε τον... ευσυγκίνητο Χαρλαβάνη να ομολογήσει δημόσια το σφαγιασμό του ΠΑΟΚ, ζητώντας "συγνώμη"! Μη έχοντας άλλη λύση, η ΕΠΑΕ και η Επιτροπή Διαιτησίας έπρεπε να τον τιμωρήσουν. Όταν όμως αποφάσισαν να το κάνουν, έκαναν το... μαγικό : Διαπίστωσαν ότι είχε παρέλθει η... νόμιμη προθεσμία των 40 ημερών και ο Χαρλαβάνης παραδόθηκε άσπιλος και αμόλυντος για την επόμενη του αποστολή...
Κεφάλαιον 4ον - Η μέρα που η μαρμάγκα έφαγε το... virtual replay
22/08/1998. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Πανηλειακό (του Γιάννη Κυράστα) στο ΟΑΚΑ. Ο Τάτσης έχει δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του Κυράστα από το πρώτο ημίχρονο και ο Στράντλι ισοφαρίζει στο 76'. Ο Παναθηναϊκός δείχνει ανήμπορος να πάρει τη νίκη και ο Πανηλειακός κρατάει "σφιχτά" στα χέρια του το 1-1, ώσπου ο διαιτητής Στεφανόπουλος καταλογίζει πέναλτι στο 89' σε ανατροπή του Βαζέχα από τον Τασιόπουλο έξω απ'την περιοχή. Ακολουθεί χαμός, με τον Κυράστα να αποβάλλεται, καθώς όπως έγραψε ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα, του είπε "Τι σφυράς, ρε απατεώνα;". Ο Μιλόγεβιτς θα σκοράρει και θα δώσει τη νίκη στον Παναθηναϊκό. Ο Κυράστας εκτός εαυτού δηλώνει : "Ο διαιτητής αλλοίωσε το αποτέλεσμα. Αν είναι έτσι ο ορισμός, καλύτερα να καταργηθεί, όλες οι μικρές ομάδες θα δολοφονούνται στο πρωτάθλημα".
Το συνδρομητικό αθλητικό κανάλι εν τω μεταξύ, το Supersport, έχει μπεί για τα καλά στις ζωές μας... Εκείνη τη χρονιά, είχαν φέρει ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα από το εξωτερικό, το αλησμόνητο "Virtual Replay", κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Το μηχάνημα έκανε μια εξομοίωση των φάσεων και υπολόγιζε αν οριακές φάσεις είναι όντως όπως σφυρίχτηκαν (π.χ. οφσάϊντ, ανατροπές μέσα-έξω απ'την περιοχή κλπ). Δυστυχώς, το "Virtual Replay" δε μπορούσε με τίποτα να... βάλει τον Βαζέχα μέσα στην περιοχή, καθώς σε όλα τα simulations που έκαναν, φαινόταν οτι η ανατροπή έχει γίνει τουλάχιστον ενάμιση μέτρο έξω από την περιοχή. Ο Βαζέχα λοιπόν δεν μπήκε στην περιοχή όπως όφειλε να κάνει το "Virtual Replay" και το'φαγε η... μαρμάγκα, καθώς δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε!
Κεφάλαιον 5ον : Το πλυντήριο της σεζόν 2002-2003
Αγωνιστική περίοδος 2002-2003. 6 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό, που δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να μη γίνουν 7. Το πρωτάθλημα ξεκινάει με τους χειρότερους οιωνούς για την Πανάθα, καθώς χάνει διαδοχικά από ΠΑΟΚ (4-1), Προοδευτική (0-1) και ΑΕΚ (1-0), τη στιγμή που ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται μεν, ελέω... Λεμονή, αλλά παίρνει την πρωτοπορία έχοντας 2 νίκες και μια ισοπαλία (1-0 με Καλλιθέα, 0-1 με ΟΦΗ, 2-2 με Ηρακλή).
Από την 4η αγωνιστική αρχίζει η... ανάκαμψη της Πανάθας και ο πρώτος που το βιώνει είναι ο Ιωνικός στη Νίκαια. 0-0 το σκορ, ο Καραγκούνης μπαίνει στην περιοχή, κουτρουβαλιάζεται μόνος του και πέφτει, πέναλτι ο διαιτητής, 0-1 ο Παναθηναϊκός και πάμε γερά...
5η αγωνιστική και ο Παναθηναϊκός καταφέρνει με τα χίλια ζόρια να νικήσει τον Άρη (που προηγήθηκε με 0-2 αλλά μετά έπαθε... Πάρκινσον) στη Λεωφόρο. Και απ'΄την 6η αγωνιστική, αφού τα κολπάκια με τους διαιτητές και τους πλάγιους και πάλι δεν έφταναν, πήρε μπρος το "πλυντήριο"... Θαυμάστε :
6η αγωνιστική : Η ΕυρωΠανάθα περνάει "τρένο" απ'την Πάτρα (Παναχαϊκή 3-0).
7η αγωνιστική : Η ΕυρωΠανάθα κερδίζει τον Πανιώνιο με 1-0, ενώ η ουραγός Παναχαϊκή (που είχε χάσει την προηγούμενη αγωνιστική) "τσιμπάει" βαθμό στην Ξάνθη (1-1).
8η αγωνιστική : Η ΕυρωΠανάθα μένει στο 0-0 με το Αιγάλεω, ενώ ο Άρης που είχε χάσει με 3-2 (λόγω του... Πάρκινσον), παίρνει περήφανο "διπλό" στο... Ηράκλειο απ'τον ΟΦΗ.
13η αγωνιστική : "Οικογενειακό διπλό" ΟΦΗ - ΠΑΟ στο Ηράκλειο. Στο 24' ο Αδάμος βάζει αυτογκόλ και στο 30' ο Καραγκούνης κάνει το 0-2, στο πιό άνετο παιχνίδι της σεζόν για τον Παναθηναϊκό.
14η αγωνιστική : Μεγάλη νίκη για τον Παναθηναϊκό, 3-2 επί του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο, την ίδια ώρα που ο ΟΦΗ (που είχε χάσει απ'τον ΠΑΟ την περασμένη αγωνιστική) έκανε σπουδαίο διπλό στην... Ξάνθη του Καραγεωργίου με 1-4.
15η αγωνιστική : Η Ξάνθη (που έφαγε "τεσσάρα" στην έδρα της απ'τον ΟΦΗ) παίζει "υπερ βωμών και εστιών" και παίρνει το 1-1 στη Ριζούπολη απ'τον Ολυμπιακό. Την ίδια ώρα, ΠΑΟ κερδίζει άνετα εκτός έδρας με 1-3 τον Ακράτητο.
16η αγωνιστική : Ο ΠΑΟ κερδίζει με 1-0 τον ΠΑΟΚ και ο Ακράτητος (μη γράφουμε τα ίδια κάθε φορά... που έχασε την περασμένη αγωνιστική απ'τον ΠΑΟ) κάνει σπουδαίο διπλό με 1-2 - που αλλού; - στην Ξάνθη.
19η αγωνιστική : Παναθηναϊκός - Ιωνικός 1-0 λίγο πριν τη λήξη του ματς. Ο Ιωνικός κερδίζει κόρνερ από αριστερά το οποίο πάει να εκτελέσει ο Σύρος Μοχάμεντ Αφάς. Ο Αφάς εκτελεί στη μικρή περιοχή, εκεί που ο Νικοπολίδης "πιάνει αέρα" και δίνει την ευκαιρία στο Σέρβο αμυντικό του Ιωνικού, Μιλόε Κλάεβιτς να ισοφαρίσει σε 1-1. Ο διαιτητής του αγώνα έχει διαφορετική άποψη και... εφευρίσκει φάουλ του Κλάεβιτς στο Νικοπολίδη, ο οποίος ήταν τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά του! Άλλη μια περήφανη νίκη για την ΕυρωΠανάθα...
20η αγωνιστική : Ο ΠΑΟ περνάει "σαν αέρας" απ'το Χαριλάου, επικρατώντας με 1-3 επί του Άρη.
21η αγωνιστική : Ο Άρης κάνει μεγάλο "διπλό" με 1-2 στην... Ξάνθη.
25η αγωνιστική : Ο Παναθηναϊκός περνάει άλλο ένα ευχάριστο απόγευμα στη Θεσσαλονίκη με τον Ηρακλή, καθώς κερδίζει με 3-0.
27η αγωνιστική : Ο Ηρακλής παίζει εκτός έδρας με την Ξάνθη και... κάνει το διπλό (0-2).
28η αγωνιστική : ΠΑΟ - ΟΦΗ στη Λεωφόρο, στην "πρόβα τζενεράλε" του ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟ στη Ριζούπολη που θα κρίνει τον τίτλο. Ο προπονητής του ΟΦΗ, αποφασίζει να... προφυλάξει τους βασικούς του τερματοφύλακες, Μπεκιάϊ και Χανιωτάκη και εμφανίζει τον 18χρονο Δασκαλάκη. Ως φυσικό επακόλουθο, ο ΟΦΗ συντρίβεται με 5-1 και ο Παναθηναϊκός πάει στη Ριζούπολη με προβάδισμα 3 βαθμών και την πολυτέλεια να παίζει για τρία αποτελέσματα : Νίκη, ισοπαλία, ακόμα και ήττα με 1-0 ή 2-1!
29η αγωνιστική : Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-0 στο σκληρότερο και πολύωρο... πορνό της δεκαετίας που διανύουμε ως τώρα, με τον Παναθηναϊκό να χάνει το προβάδισμα και τον Ολυμπιακό να παίρνει κεφάλι. Α, και για την ιστορία : Ο ΟΦΗ των 5 γκολ απ'τον Παναθηναϊκό παίρνει άνετη νίκη με 2-0 επί της... Ξάνθης. Ω, τι έκπληξις, ε;;;
Η σεζόν παρά τα πλυντήρια, τις διαιτητικές παρεμβάσεις και τις 3 (!) αλλαγές προπονητών στον Ολυμπιακό (Λεμονής, Κόλλιας, Κάτανετς, Προτάσοφ) χάθηκε για τον Παναθηναϊκό και ο Ολυμπιακός πήρε το πολυπόθητο 7ο συνεχόμενο...
Κεφάλαιον 6ον : Πανάθα και Ευρώπη
Σεζόν 1987-1988. Ο Παναθηναϊκός έχει κληρωθεί στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA με την Γαλλική Οσέρ. Ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει με 2-0 τον αγώνα με τους Γάλλους να έχουν παράπονα απ'τη διαιτησία, αλλά το γεγονός της βραδιάς ήταν η δήλωση του προπονητή των Γάλλων, Γκι Ρου, ότι ο πρόεδρος της Πανάθας, George "Ringo" Vardinogiannis "μπούκαρε" στα αποδυτήρια των διαιτητών με το... περίστροφο ανά χείρας!
Ίδια σεζόν και ο Παναθηναϊκός αφού απέκλεισε Οσέρ και Γιουβέντους έχει περάσει στον 3ο γύρο, όπου καλείται να αντιμετωπίσει το Δεκέμβρη του 1987 την Ουγγρική Χόνβεντ. Η αισιοδοξία μετά τον αποκλεισμό της Γιουβέντους είναι διάχυτη και ο Παναθηναϊκός μπαίνει σίγουρος στον αγωνιστικό χώρο. Οι Ούγγροι τον παίρνουν... παραμάζωμα και του ρίχνουν στο κεφάλι 5 γκολ, με το ματς να τελειώνει 5-2. Οι Ούγγροι στο 65' προηγούνταν με 5-0 για να μειώσει τελικά ο Σαραβάκος με δύο γκολ στο 66' και το 89'. Στη ρεβάνς, η Χόνβεντ δεν... παρουσιάστηκε στο γήπεδο, καθώς έχασε με "κάτω τα χέρια" με... 5-1 (Βλάχος 2 - Αντωνίου - Μαυρίδης - Μπατσινίλας), με τον Ουγγρικό τύπο να χαρακτηρίζει "τουλάχιστον ύποπτη τη συμπεριφορά των παικτών της Χόνβεντ". Λίγες ημέρες αργότερα οι φήμες εντάθηκαν, όταν ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Γιόζεφ Φίτος από τη... Χόνβεντ!
Νοέμβριος του 1994 και στη Αγγλία ξεσπάει το σκάνδαλο των "στημένων" παιχνιδιών : Η Αγγλική εφημερίδα "The Sun" κατηγορεί και καταγγέλει ως κύκλωμα "στησίματος" παιχνιδιών τον γνωστό τερματοφύλακα (απ'τη θητεία του στη Λίβερπουλ) Μπρούς Γκρόμπελααρ, μαζί με τον γκολκίπερ της Γουΐμπλεντον Χανς Σέγκερς και τον επιθετικό της Άστον Βίλα Τζον Φάσανου. Στις μαραθώνιες εκπομπές και συζητήσεις περί διαφθοράς στην Αγγλική τηλεόραση, απευθύνεται ερώτημα στον παλαίμαχο αμυντικό της Λίβερπουλ Μαρκ Λόρενσον, "αν ποτέ είχε δεχθεί κρούση για να έχει μειωμένη απόδοση". Ο Λόρενσον ρίχνει το... τούβλο και λέει : "Ναι, μια φορά πριν τον αγώνα για το κύπελλο Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό". Φυσικά η "Παναθηναϊκή οικογένεια" κάνει λόγο για "σκευωρία" και "διάτρητες κατηγορίες", λες και ο Λόρενσον - που μετά το ποδόσφαιρο έβγαζε το... παντεσπάνι του ως σχολιαστής/αρθρογράφος - είχε κανένα κέρδος να... κατηγορήσει την Πανάθα...
Στα τέλη του 1995 ο Λόρενσον επισκέπτεται την Ελλάδα προσκεκλημένος για έναν αγώνα παλαίμαχων Ελλάδας και Αγγλίας. Ερωτώμενος σχετικά με την υπόθεση δηλώνει : "Είναι αλήθεια ότι κάποιος άνθρωπος που μου είπε ότι ενεργούσε για λογαριασμό του Παναθηναϊκού προσπάθησε να με δωροδοκήσει προκείμενου να κάνω ένα πέναλτι στον πρώτο αγώνα, στο Άνφιλντ. Δεν το έχω διαψεύσει ποτέ, ούτε φυσικά πρόκειται να το κάνω τώρα! Μου προσέφερε 25.000 αγγλικές λίρες". Οι δηλώσεις του φιλοξενήθηκαν και στον εγχώριο τύπο στις 29/05/1995.
Αρχές της νέας δεκαετίας και το νέου αιώνα. Ο πρώην διεθνής Άγγλος διαιτητής, Κέβιν Λιντς, οταν ολοκλήρωσε την καριέρα του στα γήπεδα, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με την αυτοβιογραφία του. Σε αυτή την αυτοβιογραφία λοιπόν, ο Λίντς αποκαλύπτει οτι το 1992, πριν τον αγώνα Παναθηναϊκού - Άντερλεχτ στην Αθήνα, το έδειξαν τι σημαίνει... Ελληνική φιλοξενία.
Το 154 σελίδων βιβλίο ονομάζεται "Lynch The Ref" και κυκλοφόρησε απ'τον εκδοτικό οίκο Logicplan την 1η Αυγούστου του 2002, για τους ενδιαφερόμενους βάζελους και μη.
Υπάρχουν σε ξεχωριστά... εδάφια η υπόθεση με τις... γούνες των Ουκρανών της Δυναμό Κιέβου και φυσικά - έχουμε κάνει και ειδική μνεία - το έπος του... Χουντέμπλεϊ.
Κεφάλαιον 7ον : Τα πανάξια πρωτάθλημα του 1990-1991 και 2003-2004Το περήφανο πρωτάθλημα του "Θαλή", του Κιάππε, του καπνογόνου, του Δημόπουλου της σεζόν 1990-1991 έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου και στην "ένδοξη" 100(-16)άχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού και τα περιγράφουμε αναλυτικά εδώ. Όσο για το γνωστό ως "Δούρειο Πρωτάθλημα" ή "το πρωτάθλημα της Ν.Δ.", αυτό είναι άλλο ξεχωριστό... εδάφιο. Και οι... μουγγοί μίλησαν, και οι... παράλυτοι περπάτησαν εκείνη τη σεζόν για να πάρει ο Παναθηναϊκός το πρωτάθλημα. Αναλυτικά για το... γλέντι της σεζόν 2003-2004 μπορείτε να τα δείτε όλα κάνοντας click εδώ.
Κεφάλαιον 8ον : Η... αδικία της σεζόν 2007-2008
Και πάλι ο Παναθηναϊκός "αδικήθηκε" και δε μπόρεσε να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου της σεζόν 2007-2008. Η απώλεια αυτού του τίτλου πόνεσε τριπλά, γιατί :
1) Ο σύλλογος γιόρταζε τα 100 χρόνια απ'την ίδρυση του και ήθελε όσο τίποτα το πρωτάθλημα.
2) Δε φτάνει που το έχασε, το πήρε (πάλι) ο Ολυμπιακός.
3) Δε φτάνει που το έχασε και το πήρε και ο Ολυμπιακός, ο Βαρδινογιάννης έχει και τους Γιαννακοπουλαίους με το Βγενόπουλο να του τη... βγαίνουν για τον τρόπο που διοικεί την ομάδα.
Φυσικά, σημαντικός λόγος κατά τους "πράσινους" για την απώλεια του πρωταθλήματος ήταν η... αδικία. Δείτε εδώ το χρονικό της μεγάλης αδικίας.
ΜΥΘΟΣ : Ο Παναθηναϊκός δεν επεμβαίνει στα ΜΜΕ
Μάϊος του 2006. Ο δημοσιογράφος Μανώλης Σαριδάκης, εκ των παλαιοτέρων ρεπόρτερ Παναθηναϊκού "της πιάτσας", κάνει την μεταμεσονύκτια εκπομπή διαλόγου της ΕΡΑ ΣΠΟΡ "Ψυχραιμία παιδιά", με οικοδεσπότη τον ίδιο.
Ο Σαριδάκης φιλοξενούσε ως θέμα την επικείμενη μεταγραφή του Δημήτρη Παπαδόπουλου στον Ολυμπιακό, μιας και το συμβόλαιο του με τον Παναθηναϊκό τελείωνε. Τα ΜΜΕ κυκλοφορούσαν τότε πολύ έντονα το θέμα πως ο παίκτης ήταν δυσαρεστημένος απ'την προσφορά του Παναθηναϊκού και θα γινόταν ο τρίτος πρωτοκλασάτος παίκτης της ομάδας που σε μια τριετία θα πήγαινε στον Ολυμπιακό μετά τους Νικοπολίδη, Κωνσταντίνου, κάνοντας σκληρή κριτική στη διοίκηση της ΠΑΕ. Ο Σαριδάκης "έβγαλε" στον αέρα γκάλοπ μεταξύ των ακροατών για το ποιον εκ των Γιαννακόπουλου ή Βαρδινογιάννη προτιμούν στην προεδρία της ΠΑΕ.
Γύρω στις 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ο Σαριδάκης "έριξε τη βόμβα" απ'την εκπομπή του, λέγοντας πως υπήρξε "άνωθεν παρέμβαση" για να εγκαταλείψει την εκπομπή, ενώ δε δίστασε να κατηγορήσει "τσάτσους" κάποιους εκ των συναδέλφων του. Ο Σαριδάκης έκλεισε την εκπομπή, λέγοντας : "Αγαπώ τον Παναθηναϊκό περισσότερο από την οικογένειά μου. Φεύγω. Ο Βαρδινογιάννης νίκησε και εγώ έχασα. Σας ευχαριστώ όλους, αντίο", αποχωρώντας απ'την εκπομπή και υποβάλλοντας την παραίτηση του.
Ακολούθησε σειρά τηλεφωνημάτων φίλων του Παναθηναϊκού που ζητούσαν την επιστροφή του, εις μάτην όμως. Το πιο ωραίο; Ακολούθησε... φιλιππικός του Χρήστου Κοντού που βγήκε στον αέρα της ΕΡΑ ΣΠΟΡ, εμφανώς εκνευρισμένος, δηλώνοντας μεταξύ άλλων : "Αν μετά από τέσσερα χρόνια σε αυτό το μαγαζί δεν κατάλαβε σε τι θέση έφερε φίλους, συνεργάτες, συναδέλφους, σε ένα μαγαζί που του έδωσε μικρόφωνο να εκφράζει ελεύθερα την γνώμη του, τότε είναι ή αλήτης ή βλάξ. Είναι φίλος μου και γι’ αυτό του επιτρέπω να διαλέξει ελεύθερα. Αλήτης ή βλάξ...".
Το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ επιλήφθηκε του θέματος... 7 μήνες αργότερα (Δεκέμβριος 2006) καλώντας σε απολογία τον Χρήστο Κοντό για παράβαση δεοντολογίας. Όπως είπε στην απολογία του ο Χρήστος Κοντός, "...εργάζομαι στον Ρ/Σ «ΕΡΑ ΣΠΟΡ» ως αρχισυντάκης πρωινής ζώνης. Θεωρώ ότι με τον τρόπο που χειρίστηκε ο Μ. Σαριδάκης την όλη ιστορία, έφερε την ΕΡΑ ΣΠΟΡ σε δύσκολη θέση και προσωπικώς εμένα στα όρια της διαπόμπευσης. Για περίπου 3 ημέρες, με αφορμή το θολό τοπίο που άφησε με την παραίτησή του, ένα μεγάλο μέρος των ακροατών της ΕΡΑ ΣΠΟΡ, στράφηκε εναντίον μου, θεωρώντας με υπεύθυνο και δέχθηκα δημοσίως σφοδρές επιθέσεις σε επαγγελματικό, προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, όπως και απειλές. Για το λόγο αυτό αντέδρασα όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, τα οποία λόγια είναι αληθινά, δεν είναι ψεύδη. Ήταν η μόνη φορά που απάντησα σε οξύτατο ύφος".
Tο ΠΠΣ αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου κατά του Χρήστου Κοντού, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. 1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Τελικώς, το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη του την κατάθεση του μοναδικού μάρτυρα του εγκαλουμένου και την απολογία του ιδίου συναδέλφου Χρ. Κοντού, θεώρησε ότι η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο εγκαλούμενος Χρ. Κοντός για τον Μ. Σαριδάκη, με εξυβριστικούς χαρακτηρισμούς από ραδιοφωνική αθλητική εκπομπή, είναι προφανώς ανεπίτρεπτη και αντίθετη προς την δημοσιογραφική δεοντολογία. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι στις αθλητικές εκπομπές επιβάλλεται η αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην τροφοδοτείται η έξαρση του φανατισμού στο χώρο των φιλάθλων. Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ κρίνει τον εγκαλούμενο συν. Χρήστο Κοντό ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. 1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Τρία μέλη αναγνώρισαν στον εγκαλούμενο το ελαφρυντικό ότι η ως άνω συμπεριφορά του ενέχει το στοιχείο του... εκνευρισμού, λόγω αιχμών που απηύθυνε προηγουμένως ο Μ. Σαριδάκης και με ψήφους 3 έναντι 2 επέβαλλε την... εξοντωτική ποινή της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την ποινή προσωρινής διαγραφής 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, κάτι που φυσικά απορρίφθηκε. Ο Σαριδάκης πήγε σπίτι του και ο Κοντός συνέχισει να ασκεί "λειτούργημα", ενημερώνοντας "αντικειμενικά" τον κόσμο απ'τη συχνότητα του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ραδιοφώνου. Κι έζησαν αυτοί καλά, και οι... άλλοι καλύτερα...
Επίλογος (
Μα... μπορεί να γραφτεί επίλογος του μεγαλείου της Πανάθας; Υπάρχουν εκατοντάδες στιγμές... δόξας, αυτά που αναφέρουμε είναι απλά... δειγματοληψία : Η υπόθεση Κιάππε, οι κληρώσεις κυπέλλου του αλησμόνητου Δραμουντάνη με τα... κατεψυγμένα μπαλάκια, τα ούρα του Ίσις, η...νεκρανάσταση του Μπουμπλή απ'το Αιγάλεω, η συνιδιοκτησία ΠΑΟ - ΟΦΗ, η σφαγή του Ολυμπιακού τη σεζόν 1990-1991, η υπόθεση των λουλουδιών...
Επίσης οι απειλές προς οπαδούς και διαιτητές με όπλα (ΠΑΟ-Οσέρ, ΠΑΟ-Τορίνο), απειλές προς όργανα της τάξης για μεταθέσεις στο... τριεθνές (η ιστορία του αστυφύλακα Ζουμπούλη συγκινεί ακόμα και σήμερα), αρπαγές παικτών είτε με "ελευθέρας" (Κυράστας, Σαργκάνης, Βαμβακούλας, Γαλάκος, Παπαπαναγής, Μαραγκός, Αποστολάκης, Ντεμπά, Επαλέ, Μόρις) είτε με... απαγωγή απ'το αεροδρόμιο (Καλατζής), συντήρηση ομάδων-δορυφόρων (ΟΦΗ τώρα, Κόρινθος, Πανελευσινιακός, Αθηναϊκός, Καβάλα, Απόλλων Αθηνών παλαιότερα), μηδενικά συμβόλαια παικτών (δηλώσεις στην εφορία οτι πληρώνουν... μηδέν χωρίς να αποδίδει έτσι στο κράτος ΦΠΑ), μέχρι και ακυρώσεις μεταγραφών (Αντωνίου)...
...αλλά αν αρχίσουμε τώρα να αναλύουμε το κεφάλαιο "Παναθηναϊκός και απάτη" χρειαζόμαστε άλλο ένα... blog (τι blog δηλαδή, τι να χωρέσει σε ένα blog...) για να τα δημοσιεύουμε.
Υ.Γ. : Μια και το όνομα "Βγενόπουλος" αυτή την εποχή είναι στη μόδα, ένα... δωράκι, εις ανάμνηση ένδοξων εποχών.
Χρόνια πολλά Πανάθα... πάντα τέτοια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου