Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Έκθεση φωτογραφίας «Παρατηρητές του Χρόνου» του Λουκά Χαψή στο Ίδρυμα ΕυγενίδουΤο Ίδρυμα Ευγενίδου οργανώνει, σε συνεργασία με το περιοδικό ΦΩΤΟγράφος, έκθεση αστροφωτογραφίας του φωτογράφου Λουκά Χαψή με τίτλο «Παρατηρητές του Χρόνου». Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 27 Φεβρουαρίου 2011, έγιναν την 1η Φεβρουαρίου.

Εκπληρώνοντας σταδιακά το όνειρο ζωής να καταγράψει τις πιο εντυπωσιακές ολικές εκλείψεις ηλίου σε όλο τον κόσμο, ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής περιδιαβαίνει με το φακό του τον ουρανό στα πιο αντιδιαμετρικά σημεία του πλανήτη, από την Αρούμπα ως τη Ζάμπια και από το Καστελόρριζο ως (πρόσφατα) την εξωτική νήσο του Πάσχα. Παρατηρητής των αστρικών σωμάτων και των ουράνιων φαινομένων που ξετυλίγονται μέσα στο χρόνο και αναζητούν την εικονική διατύπωσή τους, ο Λουκάς Χαψής αποβλέπει στη δημιουργικότητα αλλά και την επιστημονική ακρίβεια, στην τεχνική αρτιότητα αλλά και τις λεπτές προσωπικές πινελιές.

O Λουκάς Χαψής έχει στο ενεργητικό του σημαντικό επαγγελματικό portfolio με πορτρέτα επώνυμων, δημιουργική και εμπορική φωτογραφία και αντίστοιχες δημοσιεύσεις στα γνωστότερα περιοδικά και ειδικά έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της δουλειάς του αφορά τη φωτογραφία φύσης και οικοσυστημάτων, ενώ φωτογραφίες αρχείου του διανέμονται από γνωστές φωτοθήκες.

Σχετικά με την αποστολή στη μακρινή Νήσο του Πάσχα (το πιο απομονωμένο σημείο του πλανήτη), ο φωτογράφος σημειώνει ότι γι’ αυτόν ήταν μια μοναδική ευκαιρία αυτοσυγκέντρωσης και οργάνωσης υλικού. Ο Λουκάς Χαψής παρέμεινε στο νησί πάνω από ένα μήνα για να καταγράψει όχι μόνον την έκλειψη αλλά και πολλές αστροφωτογραφίες με κοινό παρονομαστή τα Moai, τα εμβληματικά πέτρινα αγάλματα των Rapa Nui, μοναδικά κατάλοιπα στα απώτατα σύνορα του χαμένου πολυνησιακού πολιτισμού. Η ιδέα ήταν να αξιοποιηθούν τα Moai σαν συνδετικός κρίκος για μια σειρά αστροφωτογραφιών, σε ένα μοναδικό νυκτερινό ταξίδι ανάμεσα στη γη και το γαλαξία, ανάμεσα στο ιστορικό παρελθόν και το αστρικό μέλλον της ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: