Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Οι κίνδυνοι από τις υποθήκες των στεγαστικών

Ένα πρόβλημα «τοξικότητας» στην Ελλάδα είναι των υποθηκών στα στεγαστικά δάνεια.

Αν θέλει κανείς ν’ αντιμετωπίσει τα ακίνητα σαν επενδυτικό προϊόν από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος, πρέπει να στηρίξει τους υπολογισμούς του στα θεμελιώδη μεγέθη, δηλαδή στην αξία της γης και στο κόστος κατασκευής του ακινήτου. Αλλά η τιμολόγηση της γης, και λόγω του συστήματος της αντιπαροχής, είναι εξαιρετικά παραμορφωμένη και αδιαφανής υπόθεση. Το κόστος κατασκευής, είναι πολύ πιο αντικειμενοποιημένο, αλλά οι τελευταίες μεγάλες και απότομες αυξομειώσεις στις τιμές των υλικών δυσκολεύουν κι εδώ τα πράγματα.
Ωστόσο, αν υπολογίσει κανείς ένα «μεικτό κέρδος» που μοιράζεται στην πλευρά του εργολάβου και στους οικοπεδούχους (μέσω της αντιπαροχής), οι αγοραίες τιμές είναι αυτή τη στιγμή περίπου τριπλάσιες από μια θεμελιώδη πραγματική τιμή κόστους.
Η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη και ανάλογη θα μπορούσε να είναι η φυσιολογική «διόρθωση» της αγοραίας τιμής. Αλλά οι υποθήκες έχουν εγγραφεί στην αγοραία τιμή και τα χρήματα που έχουν δανείσει οι τράπεζες αντιστοιχούν σ’ αυτό το ύψος.
Αν πέσουν οι τιμές, και σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων, τι θα εισπράξουν οι τράπεζες μέσω των πλειστηριασμών; Τη νέα χαμηλή τιμή πώλησης, φυσικά. Ιδού ο κίνδυνος ζημιών.
Η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να έχει ήδη προεξοφλήσει αυτό το ενδεχόμενο: Η μετοχή της ΕΤΕ από 45 Ευρώ μέγιστο είναι ήδη κάτω από 10. Η Eurobank από 30 είναι 4. Οποιαδήποτε παραπάνω πτώση φαίνεται υπερβολή.
Παραμένει όμως ένας κίνδυνος χρεοκοπίας κάποιων τραπεζών, σε περίπτωση που μετά τα δημιουργημένα αποθέματα κερδών, «ροκανισθούν» τα ίδια κεφάλαια. Οι μεταβολές στις ταμειακές ροές αυτή την εποχή είναι εξαιρετικά απότομες. Μια αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων, κυρίως των επιχειρηματικών αλλά και στεγαστικών, συνοδευμένη από μεγάλη πτώση στις εγχώριες τιμές των ακινήτων, είναι παράγοντας που θα μπορούσε να δημιουργήσει δισεπίλυτα προβλήματα σε μερικές Τράπεζες.

Λογιστάκος
ΑΠΟ: http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: