Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Η φτώχεια θέλει την... Πόρσε της

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί με σχέδια επί χάρτου να αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα της χώρας και να κινήσει τη λυδία λίθο των εσόδων του προϋπολογισμού, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή κάνουν προκλητικά αισθητή την παρουσία τους.

Το 2009 -παρ' όλο που η ελληνική κοινωνία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της τελευταίας εικοσαετίας, με την οικονομία να διολισθαίνει προς μια βαθιά ύφεση, την απασχόληση να υποχωρεί και την ανεργία να εκτοξεύεται στα ύψη- κάποιοι, και όχι ολίγοι, συνέχισαν να «ζουν τον μύθο τους» στην Ελλάδα.

Ακόμη και επίσημες στατιστικές, οι οποίες βρίσκονται κάπου παραπεταμένες μέσα στον καταιγισμό των αριθμών με τους οποίους βομβαρδιζόμαστε καθημερινώς, πιστοποιούν ότι η κρίση δεν αποστέρησε από μία μερίδα του πληθυσμού τις ακριβές καταναλωτικές συνήθειες.

Η πληγείσα τάξη των γκόλντεν μπόις θα ήταν αναμενόμενο να πέρασε μια δύσκολη χρονιά. Για παράδειγμα, στις τράπεζες που μετείχαν στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης των 28 δισ. ευρώ απαγορεύτηκε να χορηγήσουν τα «χρυσά μπόνους» στα στελέχη τους. Το πλήγμα ήταν διπλό, γιατί εκτός από τις αμοιβές κόπηκαν και τα μερίσματα, τα οποία ήταν μία υπολογίσιμη πηγή εισοδήματος για τα στελέχη -και όχι μόνο- τα οποία είχαν δημιουργήσει αξιοσέβαστα χαρτοφυλάκια χάρη σε stock options που είχαν λάβει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Υστερα από όλα αυτά ήρθε και η χαριστική βολή, με τη μορφή της έκτακτης εισφοράς που επέβαλε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Η κατάσταση δεν προοιωνίζεται καλύτερη για την καινούργια χρονιά, μια και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε κατ' ουσία τη δήμευση των μπόνους (σ.σ.: η φορολόγησή τους θα γίνει με συντελεστή 90%).

Αν όλα τα παραπάνω ήταν αποτελεσματικά, θα ήταν αναμενόμενο ένα πνεύμα αυτοσυγκράτησης να είχε διαπεράσει στις τάξεις των πλέον καλοπληρωμένων εργαζομένων. Ενα φρένο στην πολυτελή κατανάλωση και διαβίωση θα έπρεπε να είχε τεθεί.

Σε χρονιά κρίσης

Και όμως, εν μέσω φορολογικής καταιγίδας και οικονομικής δυσπραγίας, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου στην ελληνική αγορά είχαν πωληθεί 407 ολοκαίνουργιες και απαστράπτουσες Πόρσε. Δηλαδή σχεδόν κάθε μέρα κατά μέσο στην αγορά «έφευγαν» (πωλούνταν) δύο τέτοια αυτοκίνητα. Το νούμερο αυτό διπλασιάζεται αν στον στόλο των καινούργιων Πόρσε προσθέσουμε και τις 477 μεταχειρισμένες που πουλήθηκαν το ίδιο διάστημα.

Η κρίση δεν φαίνεται να άγγιξε τόσο πολύ τις πωλήσεις και άλλων αυτοκινήτων που θεωρούνται συνώνυμα του κοινωνικού status, όπως τα Mercedes, καθώς στο ίδιο διάστημα αγοράστηκαν σχεδόν 8.000 καινούργια οχήματα και άλλα τόσα περίπου μεταχειρισμένα.

Η αναντιστοιχία η οποία προκύπτει από τη συνύπαρξη μιας καταρρέουσας οικονομίας και της ευμάρειας που υποδηλώνει η προκλητική κατανάλωση θα μπορούσε να αποδοθεί στη λαϊκή θυμοσοφία, η οποία επιμένει ότι η φτώχεια, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, θέλει καλοπέραση. Ετσι, από τη μία πλευρά οι δείκτες μιζέριας βρίσκονται σε δραματική όξυνση, με την επίσημη ανεργία να υπερβαίνει το 10%, τις ακάλυπτες επιταγές να έχουν φθάσει τα 3 δισ. ευρώ, τη δραματική υποχώρηση σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας: η οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει μείωση κατά 30%, η μεταποίηση κατά 11% και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει υποχωρήσει στο ναδίρ (-38%). Από την άλλη, παρά την πιστωτική ασφυξία που επικρατεί από την αρχή του έτους, οι πωλήσεις όχι μόνο πολυτελών αυτοκινήτων, αλλά και άλλων φετίχ της μόδας, καλά κρατούν.

Εμπορική επιχείρηση (Λεμονής) εισαγόμενων ακριβών παπουτσιών είδε τον τζίρο της στο πρώτο εξάμηνο του έτους να αυξάνει κατά 13%, στα 101 εκατ. ευρώ. Ακόμη καλύτερες ημέρες για τα επώνυμα ρούχα της Tommy Hilfiger, με τις πωλήσεις να αγγίζουν στο ίδιο διάστημα τα 1,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 21% σε σχέση με πέρυσι.

Αδικαιολόγητη διαβίωση

Η πολυτελής αυτή διαβίωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το επίπεδο του εισοδήματος, τουλάχιστον όπως αυτό δηλώνεται στις φορολογικές Αρχές. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, κηρύσσοντας την αρχή του διαλόγου για το φορολογικό, καταδεικνύουν ότι ο πλούτος που ξοδεύεται προέρχεται κατά βάση από ένα φτωχό έθνος.

Το 85% των φορολογικών δηλώσεων πέρυσι αφορούσαν εισοδήματα χαμηλότερα των 30.000 ευρώ. Ακόμη πιο χαρακτηριστικό της ένδειας αποτελεί το γεγονός ότι περισσότεροι από 5 εκατ. φορολογούμενοι, ήτοι το 63% περίπου, δηλώνουν ετήσιο ατομικό εισόδημα κάτω από τις 12.000 ευρώ.*

ΑΠΟ Ενετ

Δεν υπάρχουν σχόλια: