Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

O Topsy ένας ελέφαντας στην ηλεκτρική καρέκλα και η καθιέρωση του συνεχούς ρεύματος.


Με τη την εισοδο του 20ου αιωνα εγιναν και οι πρωτες εφαρμογες του ηλεκτρικου ρευματος που ηταν ακομα στο ξεκινημα του.Χωρις αμφιβολια εγιναν και οι περισσοτερες φρικαλεοτητες.Ο Topsy ήταν 28 ετών και ηταν ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του Luna Park πάρκου, ένας υπέροχος τριών τόνων ελέφαντας που ήταν η απόλαυση των επισκεπτών. Ωστόσο, βίαια ξεσπάσματα του τον οδήγησε να σκοτώσει τρεις άνδρες σε λιγότερο από τρία χρόνια, η τελευταία εκ των οποίων ήταν ο μεθυσμένος χειριστής του, που πηγε να τον ταισει αναμμένα τσιγάρα. Οι ιδιοκτήτες του Luna Park αποφάσισαν να ξεφορτωθουν τον Topsy. Δοκιμασαν με καρότα βουτηγμένα σε κυάνιο, αλλά δεν τον επιασαν . Στη συνέχεια τους ήρθε η ιδέα να βγαλουν χρήματα απο αυτη την υπόθεση και ανακοίνωσαν ότι ο Topsy θα απαγχονιστει δημόσια για τα εγκλήματά του. Η ανακοίνωση προκάλεσε διαμαρτυρίες από οργανωσεις ζώων, οι οποίοι θεώρησαν ότι η ιδεα ήταν απάνθρωπη.Ετσι επρεπε να αναζητησουν άλλη λύση.

Ο διασημος Thomas Alva Edison πρότεινε να χρησιμοποιησουν ένα σύστημα που ενας συναδέλφους του, είχε την ανάπτυξη για μερικά χρόνια. Η εταιρεία του Edison, υποστηρικτής του (συνεχες ρευματος) DC, βρηκε την ευκαιρια που χρειαζοταν να προωθησει το DC, καθως παιζόταν τότε η ισχύς του συστήματος ελέγχου των ΗΠΑ με αντιπαλο την εταιρεία Westinghouse που υποστηριζε το (εναλλασομενο ρευμα) AC του Νικολα Τεσλα. Για να δυσφημίσει τον αντίπαλό του, Edison δήλωσε ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα σύστημα της Westinghouse θα ήταν μια πραγματική καταστροφη για τα σπίτια, και αυτό το πείραμα θα τον βοηθουσε να το αποδείξει. Ο Edison έστειλε τελικά τους τεχνικούς του, οι οποίοι τοποθετησαν σε μια μεταλλική πλατφόρμα τον Topsy με τοποθετημένα γύρω του όλα τα ηλεκτροδια στο κεφάλι και τα πόδια. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Coney Island για να δουν και να βεβαιώσουν την εκτέλεση με το εναλλασομενο ρευμα .



Ο Topsy επεσε κάτω σε δευτερόλεπτα. Ο Edison κατεγραψε τις εικόνες σε μια μηχανή δικής του εφεύρεσης και στη συνέχεια, την γυρισε να τη δουν σε όλη τη χώρα με μεγάλη επιτυχία: "ηλεκτροπληξια σε έναν ελέφαντα», μια επίδειξη αρκετη για τα μειονεκτήματα του εναλλασσόμενου ρεύματος. Μετά το θάνατο του Topsy,το Luna Park καταστράφηκε από μια τρομερή πυρκαγιά. Σήμερα,η ταινία του Edison είναι το μόνο που απομένει. Μπορείτε ακόμα να δείτε, αφου υπαρχει στο Coney Island Μουσείο.
paratolmo


Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια: