Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Ο πραγματικός Ιντιάνα Τζόουνς που χάθηκε στον Αμαζόνιο



O Ιντιάνα Τζόουνς δεν είναι ένας ήρωας που έπλασε η φαντασία αγοριών με μεγάλη όρεξη για δράση και περιπέτεια. Αυτός ο χαρακτήρας έχει βασιστεί σε πραγματικό εξερευνητή, του οποίου η περίεργη εξαφάνιση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 20ού αιώνα.

Ο λόγος για τον αρχαιολόγο συνταγματάρχη Πέρσι Χάρισον Φόσετ, που χάθηκε στα βάθη της ζούγκλας του Αμαζονίου το 1925. Πολλές φορές έγιναν επιχειρήσεις για την εξεύρεσή του, αλλά ο γενναίος Βρετανός με το τσιγκελωτό μουστάκι δεν εντοπίστηκε ποτέ.

Τα σενάρια για το τι απέγινε είναι πολλά και ορισμένα ιδιαίτερα ευφάνταστα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δολοφονήθηκε από φυλή ιθαγενών, άλλοι ότι έπεσε θύμα της κατάρας που προστάτευε την περιοχή που ο ίδιος είχε σημαδέψει με ένα «Ζ» πάνω σε χάρτη. «Ή μήπως βρήκε το χαμένο θησαυρό και αποφάσισε να τον κρατήσει όλον για τον εαυτό του;», αναρωτιούνται κάποιοι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Φόσετ αποτέλεσε έναν κινηματογραφικό θησαυρό, αφού οι τρεις ταινίες του Ιντιάνα Τζόουνς, του ήρωα που ενέπνευσε, έκαναν ρεκόρ εισπράξεων.

Ο στρατιωτικός, που γεννήθηκε στο Τόρκεϊ και φοίτησε στην Οξφόρδη, υπηρέτησε στο Βασιλικό Πυροβολικό κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου. Ξαφνικά όμως, από βιβλία που διάβασε για τον Αμαζόνιο ανέπτυξε εμμονή γι' αυτή τη γωνιά του πλανήτη και άρχισε τις αποστολές στη Νότια Αμερική, στις αρχές του 1920, προσπαθώντας να φέρει στο φως χαμένους πολιτισμούς.

Αν και το παράστημά του δεν το πρόδιδε -ήταν ψηλός, γεροδεμένος και με έντονο βλέμμα-, ο Φόσετ δεν ακολουθούσε τη λογική του, αλλά την έντονη φαντασία του. Συγκεκριμένα, ό,τι έκανε ξεκινούσε από τη βεβαιότητά του ότι κάποια στιγμή θα έβρισκε το δικό του «El Dorado», μία μυθική πόλη φτιαγμένη από χρυσό. Τον Ιανουάριο του 1925, λοιπόν, ξεκίνησε από το Λονδίνο και με πλοίο έφτασε στη Νέα Υόρκη και από εκεί στο Ρίο, με τον γιο του Τζακ και έναν συνάδελφό του, τον Ράλι Ρίμελ. Με τρένο που πήραν από το Σάο Πάολο έφτασαν μέχρι τον ποταμό Παραγουάη και εκεί με ατμόπλοιο κατέληξαν στο Κουγιάμπα. Από αυτό το σημείο ξεκινούσε το ταξίδι τους στο άγνωστο.

Ο ίδιος είχε γράψει στη σύζυγό του, τη Νίνα, ότι μετά τις 2 Απριλίου που θα έφταναν στην Κουγιάμπα «θα εξαφανιστούμε από τον πολιτισμό μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς». Τελικά, έμελλε να εξαφανιστούν για πάντα.

Πάντως, κατά καιρούς, το πρώτο διάστημα της εξαφάνισης του, έφταναν γράμματα στη σύζυγό του τα οποία -όπως αποδεικνυόταν- είχαν γραφτεί πολλούς μήνες πριν. Μέσα σε αυτά περιέγραφε τους κινδύνους που αντιμετώπιζε από τους κροκόδειλους, τα φίδια και τους «άγριους» στο τεράστιο υψίπεδο του Μάτο Γκρόσο.

Αυτές οι περιγραφές μάλιστα ενέπνευσαν και τον Αρθουρ Κόναν Ντόιλ για να γράψει το βιβλίο του «The Lost World». Δεν ήταν όμως ο μόνος που «εξαργύρωσε» το θρύλο ο οποίος δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα του Φόσετ.


Αντιδρούν οι συγγενείς για την ταινία!

Yπήρξαν πολλοί που υποστήριζαν ότι η αβεβαιότητα γύρω από την εξαφάνιση του εξερευνητή οφειλόταν στις προσπάθειες των μελών της οικογένειάς του να προστατεύσουν την ηρωική του διάσταση. Ο Μπράιαν μάλιστα, ο άλλος γιος του, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Exploration Fawcett», το περιεχόμενο του οποίο χαρακτηρίστηκε από αναλυτές ως «προπέτασμα καπνού» για να κρυφτεί μια ενδεχομένως πεζή αλήθεια. Αυτή η προσπάθεια, μάλιστα, φέρεται να κληροδοτείται από γενιά σε γενιά.

Η βρετανική εφημερίδα «Mirror» επικοινώνησε με τη μοναδική εν ζωή απόγονό του, τη δισέγγονή του Ρολέτ ντε Μοντέ-Γκερέν. Οταν της έθεσε το ενδεχόμενο να γυριστεί και νέα ταινία Ιντιάνα Τζόουνς, αυτή απάντησε ότι δεν συμφωνεί να συνδέεται ο Φόσετ με το χαρακτήρα του Ιντιάνα Τζόουνς! «Εγώ έχω την ηθική ευθύνη να προστατεύω την εικόνα του και δεν εγκρίνω καμία τέτοια σύνδεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν τελευταία στο Χόλιγουντ, ο Μπραντ Πιτ θέλει πολύ να παίξει το ρόλο του Ιντιάνα-Φόσετ. Μάλιστα η εταιρεία του, Plan B, σε συνεργασία με τα στούντιο Paramount φέρεται να αγόρασε τα δικαιώματα για να γυρίσει την ταινία με τίτλο «Lost City of Z», η οποία θα βασίζεται στο τελευταίο ταξίδι του Φόσετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: