Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Τα «Τρίκαλα 2000», για τους φίλους ΑΣΤ με πρόεδρο τον Μεσοχωρίτη Γιώργο Γιαννούλα


O ανύποπτος εκδρομέας που πέρασε το απόγευμα του Σαββάτου από τα Τρίκαλα θα διέκρινε ατμόσφαιρα γιορτής, αθλητικής γιορτής, σε μία πόλη που σπάνια διακρίθηκε για τις επιδόσεις των τοπικών ομάδων σε πανελλήνια κλίμακα. Η ποδοσφαιρική ομάδα των Τρικάλων έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την Α' Εθνική πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, πήρε την κατηφόρα όταν υποβιβάστηκε και προσγειώθηκε γρήγορα στη Δ' κατηγορία, όπου έπαιξε φέτος. Στο μπάσκετ, τα ταλέντα της πόλης τροφοδότησαν πλούσιους συλλόγους της Α1, αλλά και τις Εθνικές ομάδες: Μυλωνάς, Ρεντζιάς, Γιαννούλης, Μπουρούσης. Τα Τρίκαλα, όμως, δεν έφτιαξαν ποτέ ένα σύνολο ικανό να διεκδικήσει παρουσία στο αραιό υψόμετρο της μεγάλης κατηγορίας και να συγκεντρώσει τα φιντανάκια της περιοχής. Μέχρι φέτος.

Τα «Τρίκαλα 2000», για τους φίλους ΑΣΤ, προϊόν της συγχώνευσης του Δαναού με τον Σπόρτιγκ, εξασφάλισαν τον προβιβασμό τους στην Α1 δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε της Α2, αλλά η άνοδός τους έμοιαζε βέβαιη πολύ νωρίτερα. Η ενηλικίωση επιτεύχθηκε πριν ο σύλλογος κλείσει τα 10 του χρόνια.

Απ' όσο γνωρίζω, το μοντέλο που ακολούθησαν δεν είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο που έβγαλε στον αφρό άλλες επαρχιακές ομάδες στο πρόσφατο παρελθόν (ΚΑΟΔ, Κολοσσό, Ρέθυμνο κ.ά.): δεκάδες τοπικοί χορηγοί μικροί και μεγάλοι, αρκετό για τα δεδομένα της παρηκμασμένης ελληνικής υπαίθρου χρήμα, διοικητικά στελέχη με φιλοδοξία και σχετικά μοντέρνες ιδέες, νοικοκυροσύνη, εργατικότητα, ταπεινοφροσύνη, στήριξη από το φίλαθλο κοινό της πόλης. «Σακαφλιάδες» αυτοαποκαλούνται οι οπαδοί της ομάδας!

Προπονητής των Τρικάλων είναι ο Γιάννης Τζήμας, ενώ το έμψυχο δυναμικό αποτελείται από παίκτες με υποτυπώδη ή ανύπαρκτη εμπειρία από Α1: Μπόγδανος, Κακλαμάνος, Παπακώστας, Βαρδιάνος, Παπαβασιλείου, Χαρισμίδης, Φόρος, Λεπενιώτης, Κατσαρές, Φούντας, Φόρος, Τσούτσος, Μπαλάφας, Τσιάκας και ο 30χρόνος πλέον Γέρεμιτς. Αλλοι ξένοι παίκτες δεν υπάρχουν.

Του χρόνου, όμως, το τοπίο θα αλλάξει άρδην. Θα χρειαστεί να αποκτηθούν Αμερικανοί και κοινοτικοί, ίσως και κάποιοι πιο έμπειροι Ελληνες. Η διοίκηση ίσως χρειαστεί να πικράνει αρκετά από τα στελέχη που στήριξαν τον ΑΣΤ στο κυνήγι της ανόδου. Κακά τα ψέματα, ο ρεαλισμός σε τέτοιες περιπτώσεις είναι όπλο πολύ πιο χρήσιμο από τον ρομαντισμό. Οσες ομάδες προσπάθησαν να ποντάρουν στο υλικό της Α2, «διότι αυτό είναι το ηθικό και το πρέπον», έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους.

Οπως κι αν έχει το πράγμα, η Θεσσαλία εκπροσωπείται πλέον από τρεις ομάδες στην Α1 και δικαιούται να έχει λόγο στις εξελίξεις. Εύχομαι καλή δύναμη και μακροημέρευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: