Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Η επίδραση της περιτομής στο σεξ


Το σεξ μπορεί να μην είναι το κυρίως κίνητρο πίσω από την περιτομή. Κανείς δεν το κάνει για να μεγιστοποιήσει την ερωτική απόλαυση ή να βελτιωθεί στο σεξ. Παρόλα αυτά παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και υπάρχουν διάφορα που πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν προχωρήσει σε μια επέμβαση.

Ο Ντέιβιντ Κορνέλ, ένας ουρολόγος από την Ατλάντα, συμπλήρωσε 1000 περιτομές για αισθητικούς λόγους μέσα στα τελευταία 5 χρόνια. Ποια ήταν συμπεράσματα του; «Ο άντρας και ο “καλύτερος του φίλος” είναι ένα περίεργο ζευγάρι». Ο Κορνέλ λέει ότι δεν είχε ιδέα ότι ένα τόσο μικρό κομμάτι δέρμα θα ήταν τόσο μεγάλο ζήτημα για τόσους πολλούς και ότι για κάποιους θα ήταν ένας πραγματικός εφιάλτη. Πολλοί είχαν ψυχολογικά προβλήματα όταν βρίσκονταν σε περιβάλλον όπως τουαλέτες ενώ άλλοι απέφευγαν τα σπορ για να μην έχουν να αλλάζουν ρούχα μπροστά σε άλλους.

Σήμερα η περιτομή σε βρέφη φτάνει το 50% στις ΗΠΑ, αλλά πριν από 30 χρόνια ήταν κοντά στο 90% κατά μέσο όρο και ακόμη ψηλότερα σε συγκεκριμένες περιοχές. Οπότε είναι λογικό πολλοί άντρες να αισθάνονταν άβολα σε δημόσιες τουαλέτες ή γυμναστήρια. Το περίεργο όμως είναι ότι κάποιοι ανέφεραν και σεξουαλικά θέματα όπως η ενίσχυση ή μείωση της απόδοσης στο σεξ.

Το σεξ μπορεί να μην είναι το κυρίως κίνητρο πίσω από την περιτομή. Κανείς δεν το κάνει για να μεγιστοποιήσει την ερωτική απόλαυση ή να βελτιωθεί στο σεξ. Παρόλα αυτά παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και υπάρχουν διάφορα που πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν προχωρήσει σε μια επέμβαση.

Η περιτομή αφαιρεί από το ένα τρίτο έως το μισό του δέρματος στο πέος οπότε θα περίμενε κανείς μείωση της ευαισθησίας. Σύμφωνα με κάποιες από τις έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα όσοι έχουν κάνει περιτομή βιώνουν δυσκολία στην επίτευξη και διατήρηση της στύσης. Μια άλλη έρευνα ενώ δε βρίσκει διαφορές μεταξύ ανδρών με περιτομή και ανδρών χωρίς, βρήκε σημαντική διαφορά στο χρόνο εκσπερμάτισης: Οι άνδρες με περιτομή καθυστερούσαν περισσότερο κάτι που μπορεί να είναι ευλογία ή κατάρα.

Μια πιο πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι το 65% των ανδρών με περιτομή είχαν καθυστέρηση στην εκσπερμάτιση αλλά μόνο το 10% δήλωσε ότι βελτιώθηκε η σεξουαλική του ζωή. Και μια έρευνα στην Κορέα το 2007 αναφέρει ότι δεν υπάρχουν διαφορές στις στύσεις ή τις εκσπερματώσεις αλλά μια γενική μείωση στη αυτοϊκανοποίηση και στη σεξουαλική απόλαυση.

Τα αποτελέσματα είναι σίγουρα ανάμικτα. Μια άλλη έρευνα διεξήχθη το 2008 σε 2210 άντρες με περιτομή από την Ουγκάντα σε ηλικία από 15 έως 49 ετών καταγράφοντας το πριν και το μετά της επέμβασης. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν διαφορές στην σεξουαλική απόλαυση. Και μια άλλη εργαστηριακή μελέτη του 2007 παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν διαφορές στην ευαισθησία του πέους είτε σε ηρεμία ή σε στύση.

Σε τέτοια θέματα, όμως, μετράει και η γνώμη των γυναικών! Ποια είναι η γνώμη τους; Μια μελέτη των γυναικείων προτιμήσεων βρήκε ότι η πλειονότητα των γυναικών προτιμάει τους άντρες με περιτομή αναφέροντας διάφορους λόγους όπως η εμφάνιση, η καθαριότητα, η έλλειψη οσμών κ.α. Η μελέτη αυτή όμως έγινε πριν από 20 χρόνια στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις κεντροδυτικές πολιτείες, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άντρες με περιτομή διεισδύουν βαθύτερα και πιο σκληρά κατά τη διάρκεια της κολπικής συνουσίας ενώ οι άντρες χωρίς είναι πιο απαλοί και κάνουν πιο μικρές διεισδύσεις. Οι γυναίκες επίσης ανέφεραν ότι με άντρες που έχουν περιτομή διατηρούν τα κολπικά τους υγρά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Το πέος αντί να κινείται μέσα στο δέρμα, τρίβεται στα κολπικά τοιχώματα και κατά την παλινδρομική του κίνηση απομακρύνει μηχανικά τα κολπικά υγρά. Συμπερασματικά οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι θεωρούσαν πιο πιθανό να έρθουν σε οργασμό με άντρες χωρίς περιτομή.

Το σεξ όμως δεν είναι μόνο μηχανική. Έχει μεγάλη σχέση με τις κοινωνικές και θρησκευτικές παραδόσεις όπως και με την εικόνα που έχει κάθε άντρας για τον εαυτό του. Αν νομίζεις ότι είσαι βρώμικος ή μυρίζεις αυτό μπορεί να σε αποθαρρύνει. Και αν κάποιος νομίζει ότι η περιτομή είναι λύση τότε ίσως να πρέπει να δοκιμάσει να πλυθεί πρώτα.
ΑΠΟ http://www.men24.gr/html/ent/598/ent.53598.asp

1 σχόλιο:

PALIOS LAMIOTIS είπε...

Σε κάθε περίπτωση η περιτομή εγγυάται καθαριότητα και λιγότερα μικρόβια στην περιοχή με συνέπεια τα λιγότερα δυνατά αφροδισιακά νοσήματα.