Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Μπορούμε να διασκεδάσουμε μαζί αρκεί να μην σε βλέπω ή να σε μιλάω…



Μια πρόσφατη τηλεοπτική διαφήμιση στο Ισραήλ έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις και πολλές συζητήσεις. Είναι διαφήμιση εταιρίας κινητής τηλεφωνίας και ξεκινάει δείχνοντας μια περίπολο Ισραηλινών στρατιωτών να κινείται στο τείχος της Δυτικής Όχθης. Ξαφνικά, κάτι σαν βολίδα χτυπάει το τζιπ τους αναγκάζοντας τους να αποβιβαστούν και να πάρουν θέσεις μάχης. Τελικά η βολίδα είναι απλά μια μπάλα ποδοσφαίρου που έρχεται από την παλαιστινιακή πλευρά του τοίχου. Οι στρατιώτες επιστρέφουν τη μπάλα κλωτσώντας την. Σε λίγο ξεκινάει ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι βόλεϊ με τα πόδια, με τους Ισραηλινούς απ`τη μια μεριά και τους αφανείς Παλαιστίνιους από την άλλη. Μια φωνή ακούγεται: «Στο τέλος της ημέρας αυτό που όλοι θέλουμε είναι λίγη διασκέδαση…»

Κάποιοι κατηγορούν την εν λόγω διαφήμιση για το ελαφρύ και χαζοχαρούμενο στυλάκι που αποπνέει περιγράφοντας όμως μια άκρως θλιβερή κατάσταση. Το σποτάκι είναι μεν καλοπροαίρετο αλλά το ποπ τραγουδάκι «τσιχλόφουσκα» που το συνοδεύει καθώς και οι Ισραηλινές στρατιωτίνες σε ρόλο μαζορέτας… δεν ταιριάζουν σε καμιά περίπτωση στην τραγική κατάσταση που απεικονίζει η διαφήμιση.

Το μεγάλο λάθος είναι ότι οι Παλαιστίνιοι δεν φαίνονται , είναι «αφανείς» στην κυριολεξία. Αυτό από μόνο του υπονομεύει την καλή διάθεση του σποτ. Είναι σαν να λέει ότι «μπορούμε να διασκεδάσουμε μαζί αρκεί να μην σε βλέπω ή να σε μιλάω…»

Πάντως όποιος αναρωτιέται αν το σενάριο της διαφήμισης μπορεί να γίνει πραγματικότητα, ας μην απορεί πια. Μια απάντηση μέσω βίντεο έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα και προσπαθεί να δείξει τι πραγματικά συμβαίνει όταν παιδιά Παλαιστίνιοι πετάνε μια ποδοσφαιρική μπάλα πάνω από τον φράχτη διαχωρισμού. Η μπάλα δεν επιστρέφει ποτέ πίσω. Αυτά που επιστρέφουν είναι τα δακρυγόνα….


από http://www.antinews.gr/?p=9990

Δεν υπάρχουν σχόλια: