Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Τράπεζες και πτωχεύσεις...

Περίεργο θα φαινεται σε πολλους το φαινομενο των πτωχευσεων Τραπεζών. Τι να συμβαινει αραγε, θα λένε. Το ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ αυτο (γιατι περι ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ προκειται...) έχει ΠΟΛΛΕΣ παραμετρους. Η ΚΥΡΙΩΤΕΡΗ ειναι το ΕΜΨΥΧΟ ΥΛΙΚΟ αυτων των οικονομικων ιδρυματων. Οχι οσο αφορα τις γνωσεις τους, που "παιζονται", ουτε οσον αφορα την εμπειρια τους (ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟΣ παράγoντας) αλλα όσον αφορα την λήψη ΡΙΣΚΟΥ για ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ σε οποιαδηποτε μορφη και οπουδηποτε στον πλανητη.
Με δεδομενη την διευθυντικη ΥΨΗΛΟΤΑΤΑ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΗ θέση τους, συνηθως με ΠΟΣΟΣΤΑ που φτανουν πολλα ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρω ή δολλαρια το έτος, συν αλλες πολλές παροχες (σπιτι, επιπλα, αυτοκινητο, καρτες στυλ visa κλπ.,) οι ιδιοι ΔΕΝ εχουν να χασουν ΤΙΠΟΤΑ σε περιπτωση ΛΑΘΟΥΣ τοποθετησης!
Η μονη χαμενη ειναι ... η Τραπεζα η το πιστωτικο ιδρυμα που διευθυνουν, το οποιο στο κατω κατω έχει "πολύ χρήμα"!
Με αυτη τη "λογικη", "πετανε" τα ξενα χρήματα σε τοποθετησεις με υψηλο ρισκο και αν πετυχουν, αυξανουν και το γοητρο τους στην εταιρεια (φυσικα και τις απολαβές τους), αν δεν πετυχουν, στα παπάρια τους, αφου αυτοι θα ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ τα εκατομμυρια των αμοιβων τους και αν τους απολύσουν (που δεν γινεται, εκτος και αν υπάρξει πτώσευση) τότε και πάλι στα παπαρια τους, αφου με τοσα εκατομμυρια που έχουν εισπράξει την εχουν κανει για μιά ζωή! Επειτα όλο και καποια αλλη εταιρεια θα βρεθει για να προσφερουν την πολύτιμη "πειρα" τους εκεί! Αλλοιμονο απο τους μικρουπαλληλους!
Αν όμως, γινοταν ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ολων των περουσιακων τους στοιχειων και τους μπαγλαροναν και στην στενη σε περιπτωση ΛΑΘΟΥΣ επενδυσης η ρισκου, τοτε θα βλέπαμε αν σεβοντουσαν περισσοτερο τα λεφτα του κοσμου η οχι.
Επίσης αν στις υψηλες θεσεις ΔΕΝ ηταν ΕΝΑΣ μονο διευθυντης αλλά ΟΜΑΔΑ διευθυντικη που ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΕ για το καλό της εταιρειας, των μετόχων της και του κοσμου που εμπιστευτηκε τις οικονομιες του εκει!!!...
Ομως βλέπουμε οτι ο ΤΖΟΓΟΣ κυριαρχει με τις ευλογιες του (εκάστοτε) κράτους!!! Οπως τζογος ειναι τα "στοιχηματα" (options στην χρηματιστηριακη αργκο!) των μεγαλων οικονομικων ιδρυματων για το που θα παει, για π.χ., η τιμη του πετρελαιου, η η τιμη του χαλκου κλπ., και αν η τιμη δεν παει, την ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ που στοιχηματησαν για να μη χασουν!!!! (ΑΥΤΟΣ ηταν ο λογος που "ανεβηκε" το πετρελαιο προσφατα στις απαραδεκτη τιμη των 140$/βαρελι! για να φτασει τωρα στα 95$ και μη παραξενευτειτε αν πάει και ΚΑΤΩ ΑΠΟ 70$) Πάντως μην κλαιτε για τις τραπεζες.
ΑΥΤΕΣ εχουν το χρήμα και παλι θα ειναι εκει. Απεναντιας αν εχετε χρηματα βαλτε τωρα ένα ποσο στις κεφαλαιαγορες γιατι υπάρχουτν ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ και μετα ένα χρόνο τα ξαναλέμε. Μονο προσεξτε: Ειπαμε στις κεφαλαιαγορες όχι στις ροζ πόρτες, στυλ Σοφοκλεους και Αθηνας, γιατι εκει ειναι της εκδιδομενης το κάγκελλο όχι κεφαλαιαγορά!
Ειπα και ελάλησα και αμαρτιαν ουκ εχω.


Dr. Λουλα
πλύστρα/baby sitter
Οικονομικα Χάρβαρντ
Μεταπτυχιακα Γεηλ ουνιβερσιτι

ΑΠΟ http://press-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: