Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Γη. Το κοινό σπίτι 6,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων



Στα 200.000 χρόνια πάνω στη Γη, η ανθρωπότητα, έχει αναστατώσει ανεπανάληπτα την ισορροπία του πλανήτη, που προέκυψε μετά από 4 δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης.
Το τίμημα είναι βαρύ, και είναι πολύ αργά να είμαστε απαισιόδοξοι: Η ανθρωπότητα έχει λιγότερα από 10 χρόνια στη διάθεσή της να αντιληφθεί την έκταση της καταστροφής που έχει προκαλέσει και της υπερεκμετάλλευσης της γης, και να βρει νέες οδούς άντλησης αγαθών.
Σε συνέχεια του έργου του Al Gore, “An Inconvenient Truth”, το HΟΜΕ θέτει ερωτήματα και περνά μηνύματα που στόχο έχουν να αλλάξουν την αντίληψη του θεατή και στη συνέχεια να τον παροτρύνουν να δράσει. Αν και υπάρχει μια τάση κινητοποίησης προς την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, δυστυχώς δραστικά μέτρα ακόμα δεν έχουν παρθεί και ο χρόνος αποκατάστασης όλο και στενεύει.

Στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η τηλεόραση του ΣΚΑΪ παρουσιάζει μια μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή που παρουσιάζει την απαράμιλλη ομορφιά του πλανήτης Γη, ίσως του μοναδικού πλανήτη του σύμπαντος που φιλοξενεί ζωή.
Ο λόγος για την ταινία HOME, ένα μαγευτικό ταξίδι που θα προβληθεί ταυτόχρονα σε πάνω από 50 χώρες.
To ΗΟΜΕ όμως δεν είναι απλώς μια ταινία, είναι μια μεγάλη παγκόσμια εκδήλωση για τον πλανήτη μας.
Κάθε πλάνο του φιλμ δείχνει την Γη έτσι όπως δεν την έχουμε δει ποτέ ως τώρα. Κάθε εικόνα δείχνει την εύθραυστη ομορφιά της Γης που καθημερινά καταστρέφουμε, αλλά κυρίως, παρουσιάζει όλα αυτά τα θαύματα που μπορούμε ακόμα να περισώσουμε.
Στόχος του φιλμ είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και να ευαισθητοποιήσει όλους για την ατομική και συλλογική ευθύνη τους προς τον πλανήτη.
Τα πλάνα είναι αποκλειστικά εναέρια, κι αυτό γιατί η εικόνα που έχει ο θεατής είναι πιο άμεση και αυτόματα προκαλεί έντονα συναισθήματα. Στόχος του HΟΜΕ είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και νοιώθουμε για την Γη και να ευαισθητοποιηθούμε στην προσπάθεια διάσωσής της.
Για την ταινία του, ο Yann Arthus – Bertrand επισκέφτηκε 54 χώρες, τα γυρίσματα κράτησαν 217 ημέρες και το υλικό που συγκεντρώθηκε ήταν 488 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: