Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Οι 10 εντολές του ποδοσφαίρου


Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις. Έτσι είναι και στο ποδόσφαιρο, με τον προπονητή να παίζει τον ρόλο του διδακτικού… Ανεξάρτητα από την φιλοσοφία που μπορεί να έχει ο εκάστοτε τεχνικός, υπάρχουν κάποιες αρχέγονες και απαρέγκλιτες συμβουλές προς τους αθλητές του. Πρόκειται για μικρές παρανομίες του παιχνιδιού, που βοηθούν τον παίχτη στον στόχο του και δεν γίνονται αντιληπτές από τους διαιτητές. Οι δέκα νομιμοφανείς εντολές του ποδοσφαίρου λοιπόν είναι…


1) Ου λήψει η προολκή φανέλας! Στις «στημένες» φάσεις και την στιγμή που εκτελείται το χτύπημα, ο αμυνόμενος μπορεί να τραβάει την φανέλα πονηρά και με κατεύθυνση αντίθετη από το οπτικό πεδίο του διαιτητή, ώστε να πάρει καλύτερη θέση μέσα στην περιοχή. (master = Σωτήρης Κυργιάκος)


2) Τίμα το θέατρον και την χλόην. Σε δυνατό μαρκάρισμα, ο επιτιθέμενος για να σιγουρέψει την κάρτα στον αμυντικό, πέφτει κάτω είτε κάνοντας παραπάνω στροφές στο χορτάρι, είτε σφαδάζοντας στον πόνο και πιάνοντας το πόδι του… (master = Στέλιος Γιαννακόπουλος)


3) Oυκ αμελήσεις την ταλάντωση χειρών. Εναλλακτική περίπτωση σε σκληρό μαρκάρισμα ώστε να μην κάνουν συνέχεια τους ψόφιους, είναι οι σύσσωμες διαμαρτυρίες της ομάδας προς τον διαιτητή τινάζοντας τα χέρια με ανοιχτές τις παλάμες που κοιτούν τον ουρανό… Σκοπός, να απεικονιστεί μέσα από τις χειρονομίες ότι δεν πάει άλλο με τους δολοφόνους, κάτι που θα επιφέρει και κάρτα στους αντιπάλους. (master = Ιταλοί γενικότερα, με ενωμένα τα τρία δάχτυλα)


4) Ου λείψει το φτερνοκόπημα. Όταν ο επιθετικός παίζει με πλάτη στην εστία, την στιγμή της πάσας, με την φτέρνα του πατάει το παπούτσι του αμυντικού, έτσι ώστε να μην κατορθώσει ο δεύτερος να βγει μπροστά του και να του κλέψει την μπάλα… (master= Γκρεγκ Μπρούστερ του Ιωνικού, τον θυμάστε???)


5) Ου λησμονήσεις πλάνην δια την προφύλαξιν της θέσεως. Ο επιθετικός παίζοντας με πλάτη χρησιμοποιεί κι άλλες μεθόδους. Μπορεί, χωρίς να γίνει αντιληπτό, την στιγμή της πάσας να κάνει μία απότομη κίνηση προς τα πίσω πέφτοντας και κολλώντας με δύναμη πάνω στο σώμα του αμυντικού. Εκεί υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία, είναι την στιγμή της σύγκρουσης να γραπώσει στα πλευρά τον αμυνόμενο με την κλασσική κίνηση αγκαλιάσματος που γίνεται. Η άλλη, είναι να τον χτυπήσει με την λεκάνη είτε στην βωβή χώρα είτε στο στομάχι. Και οι δύο εκδοχές φέρουν θεμιτό αποτέλεσμα στον αποσυντονισμό του αντιπάλου. (master= Ντέμης Νικολαίδης)


6) Ου λησμονήσεις εφαρμογήν μηριαίου. Όταν ο επιθετικός παίζει με πλάτη, ο αμυνόμενος μπορεί να βάλει το μπούτι του ανάμεσα στα δύο πόδια του αντιπάλου του, και να του αλλάξει κατεύθυνση στο σώμα. Έτσι θα χάσει είτε την ισορροπία του είτε το κοντρόλ του. Αυτό γίνεται ευκολότερα στις στατικές φάσεις όπως τα πλάγια άουτ, μια και στην κανονική διάρκεια του αγώνα που υπάρχει κίνηση ο διαιτητής το διακρίνει ευκολότερα… (master= Γιώργος Ανατολάκης)


7) Στο πυρ το εξώτερον οι οξύθυμοι χαρακτήρες! Στους αντίπαλους που είναι νευρικοί, το ευκολότερο που μπορείς να κάνεις είναι να τους οδηγήσεις στην αποβολή. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως βρίζοντας και παρενοχλώντας τους εκτός φάσης… (master= κανείς συγκεκριμένος!)


Ποιήσον φτύσιμο του αντιπάλου. Πάντοτε εκτός φάσεως, με προσοχή και χωρίς να βλέπει ούτε ο διαιτητής ούτε οι βοηθοί, μπορείς να πραγματοποιήσεις το εκνευριστικότερο συναίσθημα στον αντίπαλο φτύνοντας τον… (master = Φραντσέσκο Τόττι)


9) Τίμα το επι του αέρος σπαρτάρισμα. Στις σέντρες που πραγματοποιούνται στην περιοχή, ο τερματοφύλακας καθώς βγαίνει και πηδάει να πιάσει την μπάλα μπορεί να σπαρταρίσει λίγο με το που ακουμπήσει τον αντίπαλο, ώστε να είναι σίγουρος ότι και σε λάθος έξοδο θα πάρει φάουλ. (Σπαρτάρισμα = σκίρτημα, ελαφρύ κούνημα σώματος που προκαλείται από επαφή). (master= Ηλίας Ατματζίδης)


10) Το αμαρτωλόν σημείον τζι! Σε “στημένη” μπάλα, ο μέγιστος εκνευρισμός του αντιπάλου μπορεί να επιτευχθεί με το στιβαρό πιάσιμο των αχαμνών, το τράβηγμα του σορτς, το τσίμπημα των οπισθίων και οτιδήποτε παρεμφερές σεξουαλικού περιεχομένου… (master= Βίνι Τζόουνς, που βλέπετε και στη φωτό να τα πιάνει του Γκασκόιν)

Όποιος δεν τις ξέρει, δεν έχει παίξει μπάλα. Όποιος τον coachp ακούει, θα μάθει και από μπάλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: