Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ποιόν πλήρωσε χθες και σημερα η Εθνική Τράπεζα με μεροκάματο 240.000 ευρω;!


Όταν αλλάζουν χέρια 800 προθεσμιακά συμβόλαια επί του τίτλου της Εθνικής κατά 20% χαμηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση και η θέση μεταφράζεται άμεσα σε "μεροκάματο" της τάξεως των 240 χιλ. ευρώ, η αγορά δικαιούται να μιλά για περίεργα κερδοσκοπικά φαινόμενα.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, εντύπωση προκάλεσε κατά την χθεσινή συνεδρίαση το γεγονός ότι στο Χρηματιστήριο Παραγώγων της Αθήνας διακινηθήκαν δυο πακέτα προθεσμιακών συμβολαίων (futures) της ΕΤΕ, 400 τεμαχίων το καθένα λήξεως Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

Οι δυο πράξεις πραγματοποιηθήκαν σε επίπεδο συμβολαίου στα 11,2 ευρώ, ή αλλιώς κατά 20% περίπου χαμηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση του τίτλου εκείνη την στιγμή στην spot αγορά.

Αποτέλεσμα ηταν ο "παίκτης" των παραγώγων που αγόρασε (long) τα πακέτα να "γράψει" άμεσα σημαντικότατα λογιστικά κέρδη που κατά την σημερινή συνεδρίαση αυξάνονται ακόμα περισσότερο, δεδομένου ότι η τιμή της Εθνικής ανεβαίνει εκ νέου.

Ερώτημα αποτελεί το ποιος επενδυτής, ή market maker του ΧΠΑ ανέλαβε τόσο μεγάλο ρίσκο πουλώντας (short) τα future στον αντισυμβαλλόμενο, ενώ παράλληλα είναι πασιφανές πως η συνδιαλλαγή ηταν προσυμφωνημένη.

Το κέρδος για τον long επενδυτή διαμορφώνεται όπως προαναφέρθηκε σε πάνω από 240 χιλ. ευρώ, καθόλου άσκημα δηλαδή για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως επισήμως στα Παράγωγα δεν προβλέπεται η πρακτική των πακέτων, ωστόσο αποτελεί κοινό μυστικό πως οι μεγάλοι παίκτες και οι ειδικοί διαπραγματευτές την εφαρμόζουν ατύπως.

Εμπειροι brokers του ΧΠΑ προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το πώς ένας market maker χάνει τόσο μεγάλο ποσό και κατά πασά πιθανότητα για λογαριασμό του own account (ίδιο λογαριασμό) της χρηματιστηριακής εταιρείας, ή της τράπεζας που εργάζεται, προχωρούν όπως είναι επόμενο σε δεύτερες σκέψεις.

Εκτιμούν δηλαδή πως πρόκειται για μια κίνηση με σκοπό να… πληρωθεί κάποιος με ένα τρόπο που λόγω της πολυπλοκότητας του είναι δύσκολο να εντοπιστεί, ωστόσο αυτό αποτελεί ερμηνεία της αγοράς που όσο εύλογη και αν ακούγεται είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: