Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ποιους επιδοτεί πραγματικά η κ. Πετραλιά;

Πιο φθηνή από την κατάρτιση, η επιδότηση για διατήρηση θέσεων εργασίας.

12.857 ευρώ για κάθε καταρτιζόμενο!!!

Πακτωλό χρημάτων μοίρασε χτες η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η οποία ανακοίνωσε ότι προς όφελος 1.300.000 πολιτών θα διατεθούν 3,2 δισ. ευρώ. Ναι. 3,2 δισ. ευρώ! Αν γυρνούσαμε στιγμιαία στην εποχή της δραχμής, θα μιλούσαμε για… 1,09 τρισεκατομμύρια δραχμές!! Και φυσικά, όλοι θα βγαίναμε να πανηγυρίζαμε στους δρόμους. Το θέμα είναι, όμως, που θα πάνε αυτά τα χρήματα; Θα τα πάρουν αυτοί οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη ή θα πάνε στις τσέπες κάποιων που έχουν ήδη τεράστιους τραπεζικούς λογαριασμούς;

Ας αφήσουμε λοιπόν, ότι μέσα στο συνολικό «πακέτο» η Φάνη συνυπολόγισε ακόμη και τα δελτία κοινωνικού τουρισμού, τα καθιερωμένα στεγαστικά δάνεια και τα επιδόματα ενοικίου του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Και ας εστιάσουμε την προσοχή μας στις «δράσεις» για τη στήριξη των ανέργων. Θα ξεκινήσουμε από τη δράση για την κατάρτιση 7.000 ανέργων στα τεχνικά έργα, για την οποία θα διατεθούν συνολικά 90 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το Κράτος θα πληρώσει 12.857 ευρώ για κάθε άνεργο που θα καταρτιστεί στα κατασκευαστικά έργα, καλύπτοντας -όπως λένε οι «κακές» γλώσσες- και τις ανάγκες τις οποίες έχουν για προσωπικό ορισμένες… εταιρείες του χώρου (βλ. πχ όμιλο Μπόμπολα).

Το ίδιο ακριβώς ποσό (12.857 ευρώ το άτομο ή 90 εκατ. ευρώ, συνολικά) θα διατεθούν για την κατάρτιση 3.500 ατόμων στα τουριστικά επαγγέλματα. Ακόμη πιο ακριβή θα είναι η κατάρτιση 7.000 ανέργων στα «πράσινα επαγγέλματα». Το πρόγραμμα θα κοστίσει 94 εκατ. ευρώ, δηλαδή για την κατάρτιση του κάθε ατόμου που θα υπαχθεί σε αυτό, το Κράτος θα δώσει 13.428 ευρώ.

«Ακριβή μου κατάρτιση» θα πούνε κάποιοι… Και μάλλον θα αναφωνήσουν αγανακτισμένοι εάν συνυπολογίσουν ότι για τη στήριξη 24.000 υφιστάμενων θέσεων εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα διατεθούν από το Κράτος 48 εκατ. ευρώ. Για κάθε θέση εργασίας δηλαδή που θα συνεχίσει να υφίσταται, από το υπουργείο Απασχόλησης θα δοθούν 2.000 ευρώ κατ’ άτομο. Την ίδια στιγμή η επιδοτούμενη πρόσληψη 6.500 ανέργων, έως 44 ετών, από ιδιωτικές επιχειρήσεις θα κοστίσει μόλις 37 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα απαιτηθούν 5.692 ευρώ, για κάθε άτομο το οποίο μάλιστα θα έχει σίγουρη δουλειά για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Αλήθεια, πως γίνεται το Κράτος να πληρώνει περισσότερο για κάποιον που καταρτίζεται, απ’ ότι για έναν άνεργο τον οποίο τοποθετεί κανονικά σε δουλειά; «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε σε ποιους θα καταλήξουν τα χρήματα της κατάρτισης», λένε κάποιοι με νόημα. Δηλαδή, εννοούν, σε εκείνους τους οικονομικούς κύκλους που μονίμως ευνοούνται.

ΑΠΟ www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: