Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

«Η ελληνική οικονομία αν και βρίσκεται σε πλήρη μαρασμό, θα αποφύγει παραδόξως την ύφεση»

«L'economie grecque, en plein marasme, echappe paradoxalement a la recession»

ή στα Ελληνικά..:

«Η ελληνική οικονομία αν και βρίσκεται σε πλήρη μαρασμό, θα αποφύγει παραδόξως την ύφεση»

μια ακόμη "απαγορευμένη" -για τα εγχώρια τηλεπαπαγαλάκια της κινδυνολογίας-ανάλυση,σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde..

Στο άρθρο της με τίτλο «L'economie grecque, en plein marasme, echappe paradoxalement a la recession» η Le Monde και με την υπογραφή της κας Elise Vincent,επιμένει πως η Ελλάδα θα καταφέρει να αντισταθεί της κρίσης χάρις στην παραοικονομία της!
Σύμφωνα με το άρθρο, με ανάπτυξη του 0,2% το 2009 σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η Le Monde δεν είχε προλάβει τις ανάλογες εκιτμήσεις του ΔΝΤ), η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μία από τις λίγες χώρες της ζώνης του ευρώ που αναμένεται να αποφύγουν την ύφεση φέτος. Θα...αντισταθούν επίσης, όπως φαίνεται και η Σλοβενία (+0,6%), η Σλοβακία (+2,7%), η Κύπρος (+1,1%) και η Μάλτα (0,7%).
Οπως τονίζεται, βέβαια, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από τη μέση ετήσια ανάπτυξη του 4% την οποία είχε συνηθίσει η χώρα από το 2000. Η ανεργία έχει αρχίσει και αυξάνεται ( 9,4% τον Ιανουάριο από 8% το 2008 ). Η κοινή γνώμη έχει αρχίσει και ανησυχεί. Η κατανάλωση των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 7% μεταξύ του 2008 και του 2009. Ομως η κρίση στην Ελλάδα είναι σε νηπιακό στάδιο, ακόμη, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, και είναι ελάχιστα ορατή σήμερα. Οπως αναφέρει η κυρία Vincent, η Ελλάδα λοιπόν μπορεί να αποφύγει την ύφεση. Και αυτό, όπως λέει, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ελλατώματα της! Η ελληνική οικονομία δεν είναι πολύ ανοιχτή στο εξωτερικό. Μόνο το 20% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται. Οι τράπεζες είναι ελαφρά στραμμένες προς την υπόλοιπη ευρωζώνη, έτσι δεν έχουν μεγάλη έκθεση στα τοξικά assets.
Εάν λοιπόν η Ελλάδα αντισταθεί, σύμφωνα με τη Le Monde, θα οφείλεται, επίσης, παραδόξως στην τεράστια παραοικονομία της. Οπως πολύ χαρακτηριστικά ανφέρεται στο άρθρο, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει πως ο συγκεκριμένος κλάδος συμβάλλει στο 28% του ελληνικού ΑΕΠ.
Εάν, όμως, η Ελλάδα τελικά κινδυνεύσει να βουλιάξει και αυτή στην παγίδα της ύφεσης, τότε αυτό θα οφείλεται σε δύο πυλώνες της οικονομίας της: τη ναυτιλία και τον τουριμό, που είναι και οι μόνοι δύο κλάδοι που έχουν ενσωματωθεί στην παγκόσμια οικονομία.
Η ναυτιλία αναμένεται λοιπόν να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα το 2009 καθώς προβλέπεται ήδη πτώση του 10% του παγκόσμιου εμπορίου. Ο τουρισμός, που αντιπροσωπεύει το 18% του ελληνικού ΑΕΠ, αναμένεται και αυτός να δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα. Ο συγκεκριμένος κλάδος στηρίζεται πολύ από του τουρίστες που έρχονται από Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία, χώρες οι οποίες έχουν ήδη πληγεί σοβαρά από την κρίση.
Οπως πολύ απαισιόδοξα προβλέπει και το ελληνικό ΙΤΕΠ, η μείωση τουρισιτκών αφίξεων στη χώρα της τάξης του 5% με 15% θα οδηγήσει στην απώλεια 50.000 με 144.000 θέσεων εργασίας.
Οπως λοιπόν τονίζει η Le Monde, για τους ειδικούς, όλο το παιχνίδι της αντίστασης η όχι της Ελλάδας απέναντι στη κρίση θα παιχτεί αυτό το καλοκαίρι και στην υψηλή τουριστική περίοδο.

greece-salonika.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: