Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Αλήθειες και ψέματα για την 25 Μαρτίου 1821


25 Μαρτίου 1821. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την Επανάσταση κατά του Τούρκικου ζυγού από τη μονή της Αγίας Λαύρας. Τουλάχιστον έτσι μας είπαν στο σχολείο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια φανταστική ιστορία η οποία αναφέρετε, στο βιβλίο του Φρανσουά Πόκβιλ (François Pouqueville) «Η Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης» που δημοσιεύτηκε το 1824.

Η πραγματική ημερομηνία που άρχισε η Επανάσταση ήταν στις 6 Μαρτίου του 1821, Όταν ο Υψηλάντης διέσχισε τον Προύθο ποταμό συνοδευόμενος από τους δύο του αδελφούς, τον Γεώργιο Κατακουζηνό και άλλα δέκα άτομα. Βέβαια είχε διαδώσει ότι τον ακολουθούσαν 70.000 Ρώσοι στρατιώτες (!!!). Τον Απρίλιο καθώς ο Υψηλάντης πλησίαζε στο Βουκουρέστι οι Έλληνες επαναστάτησαν στην Πελοπόννησο. Στο μεταξύ ο Τσάρος, αποκήρυξε τον Υψηλάντη με ένα γράμμα το όποιο είχε γραφτεί από τον Καποδίστρια.

Στην Ελλάδα, η Επανάσταση ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 1821 (ή στις 20-21 Μαρτίου) στην Καλαμάτα από τον Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα.

Στις 23 Μαρτίου του 1821, οι Τούρκικες αρχές της Καλαμάτας παραδόθηκαν και εκτελέστηκαν.

Τόσα χρόνια η εκκλησία καπηλεύεται την Επανάσταση, ενώ η στάση που είχε κρατήσει δηλώνει ακριβώς το αντίθετο. Η εκκλησία (ο πατριάρχης Γρηγόριος και η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου) είχε αποκηρύξει τον Υψηλάντη και τον Σούτσο, ως επαναστάτες, όχι μόνο κατά του Σουλτάνου αλλά και της θείας θέλησης;

Εξάλλου, η ιστορική αλήθεια είναι ότι ο πατριάρχης εκτελέστηκε, γιατί στα μάτια των Τούρκων είχε αποτύχει να τηρήσει τη συμφωνία που είχε συνάψει μαζί τους. Ποια ήταν η συμφωνία; Να είναι ο εγγυητής της νομιμοφροσύνης του ποιμνίου προς αυτούς, με αντάλλαγμα την θρησκευτική ελευθερία (της εκκλησίας)

Πω πραγματικά ξεκίνησε η Επανάσταση;

Ο βασικότερος λόγος που οδήγησε στην επανάσταση ήταν ότι το χαράτσι είχε αρχίσει πλέον να είναι αβάστακτο στις πλάτες των Ελλήνων. Ο τρόπος επιβολής των φόρων ήταν τόσο πολύπλοκος και άδικος που οδηγούσε σε συνεχείς κοινωνικές αναταραχές.

Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα πραγματοποιηθήκαν μικρές αλλαγές στον τρόπο φορολογίας οι οποίες βελτίωσαν κατά ένα βαθμό την κατάσταση. Όμως στα τέλη του 18ου αιώνα, η κατάσταση χειροτέρεψε πάλι, λόγο των επιβολών φόρων ανά περιοχές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες του πληθυσμού.

Οι προφήτες της Επανάστασης ήταν οι Ρήγας Φεραίος και Αδαμάντιος Κοραής. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε εδώ ότι οι ιδέες του διαφωτισμού αποκηρύχθηκαν από τον Πατριάρχη Γρηγόριο επειδή «ο διαφωτισμός είναι δημιούργημα της απιστίας». Ο ίδιος κατηγορούσε τις επιστήμες ότι στρέφονται κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ατμομηχανή της Επανάστασης, υπήρξε η «Φιλική Εταιρεία» που παρά τις δυσκολίες που συνάντησε (κυρίως από τον Καποδίστρια) και τις αλλεπάλληλες γκάφες της κατάφερε να κάνει την ιδέα πράξη.

Πάνος Ζ.
ΑΠΟ http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: