αντιγράφουμε από το http://irakliowebradio2.blogspot.com
ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,
ΧΡΗΣΙΜΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!
Ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο:
l Σε περίπτωση σύμβασης ορισμένου χρόνου, μόνο όταν ο εργαζόμενος παραβιάζει υποχρεώσεις που έχουν συμφωνηθεί στην σύμβαση, απουσιάζει συνεχόμενα και αδικαιολόγητα από την εργασία του ή αποδειχθεί από τον εργοδότη ότι είναι ανεπαρκής στην εκπλήρωση των καθηκόντων του.
l Μετά τη λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου (όπου απλά ο εργοδότης μπορεί να μην την ανανεώσει)
l Σε περίπτωση σύμβασης αορίστου χρόνου, η οποία λύεται οποιαδήποτε στιγμή θελήσει ο εργοδότης, εφόσον τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες (δηλ. Κοινοποίηση της απόλυσης και καταβολή της αποζημίωσης).
l Αν ο εργαζόμενος φύγει οικειοθελώς από την εργασία του, δεν δικαιούται αποζημίωση, αλλά δικαιούται δεδουλευμένες αποδοχές, αποδοχές της άδειας και του επιδόματος αδείας και την αναλογία δώρων των εορτών μέχρι την τελευταία μέρα που δούλεψε.
Πότε θεωρείται έγκυρη και πότε άκυρη μια απόλυση:
Για να είναι έγκυρη η απόλυση πρέπει να γίνει γραπτώς γνωστή η απόλυση και ο λόγος της απόλυσης στον εργαζόμενο (ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί ότι δεν προσκρούει σε απαγορευτικές διατάξεις ή ότι ασκείται καταχρηστικά από τον εργοδότη). Επίσης πρέπει να δοθεί στον εργαζόμενο η αποζημίωση, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει εργαστεί.
Η απόλυση θεωρείται άκυρη όταν πρόκειται για: 1) Απόλυση εγκύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για ένα χρόνο μετά τον τοκετό (αν υπήρξαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη απαγορεύεται για μεγαλύτερο διάστημα). 2) Απόλυση συνδικαλιστών ή συνδικαλιστικής δράσης (π.χ. απεργία). 3) Απόλυση εργαζομένων, κατά την περίοδο της στράτευσης τους και για 1 χρόνο μετά την αποστράτευση τους (σε περίπτωση που απολυθεί, ο εργαζόμενος δικαιούται επιπλέον 6 μήνες αποζημίωση). 3) Απόλυση ατόμων που έχουν προσληφθεί με νόμους για την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολυτέκνων, πολεμιστών κ.α. 4) όταν δεν τους έχει καταβληθεί η αποζημίωση μαζί με το έγγραφο της απόλυσης. 5) όταν ο λόγος απόλυσης είναι άσχετος από την εκτέλεση καθηκόντων του εργαζόμενου. 6) όταν ο λόγος απόλυσης αφορά την διεκδίκηση αξιώσεων του εργαζόμενου ή άρνησης του να δεχθεί παράνομη απαίτηση του εργοδότη. 7) όταν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος απόλυσης (μέσω Επιθεώρησης Εργασίας).
Απόλυση με ή χωρίς...
Ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο με 2 τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι να τον “πετάξει στο δρόμο”, χωρίς καμία προειδοποίηση, και απλά ο εργαζόμενος δικαιούται ολόκληρη την αποζημίωση του. Ο δεύτερος τρόπος είναι, να τον απολύσει έχοντας του κάνει πρώτα γραπτή προειδοποίηση. Αυτό νομικά ονομάζεται “προ μήνυση” και σε αυτή την περίπτωση, ο εργαζόμενος δικαιούται μόνο το μισό ποσό της αποζημίωσης. (Στην περίπτωση απόλυσης εργατοτεχνιτών η αποζημίωση τους δίδεται κανονικά, με όποιο τρόπο κι αν απολυθούν).
Υπολογισμός αποζημίωσης:
Η αποζημίωση υπολογίζεται μαζί με τις μικτές αποδοχές του μήνα και το μικτό μισθό, προσαυξημένο κατά το 1/6 του. Επίσης στην αποζημίωση συμπεριλαμβάνονται τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας. Σε περίπτωση που δεν έχει καταβληθεί στον εργαζόμενο η αποζημίωση ή ολόκληρο το ποσό που δικαιούται, έχει το χρονικό περιθώριο να ασκήσει αγωγή κατά του εργοδότη, 6 μήνες (σε αντίθετη περίπτωση η αποζημίωση παραγράφεται...!).
Πότε δεν οφείλεται στον εργαζόμενο αποζημίωση:
1) Όταν ο εργαζόμενος δεν έχει συμπληρώσει 2 μήνες υπηρεσίας στην επιχείρηση. 2) Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος παραιτηθεί. Για άτομα που είναι στην συνταξιοδότηση ή έχουν συμπληρώσει 15ετία στην ίδια επιχείρηση, δικαιούνται το 50% της αποζημίωσης. 3) Όταν λήξει η σύμβαση εργασίας τους. 4)Σε περίπτωση που ο εργοδότης μηνύσει τον εργαζόμενο για αδίκημα που διαπράχθηκε μέσα στην επιχείρηση, κατά την εκτέλεση της εργασίας. “Αν” δικαιωθεί ο εργαζόμενος, τότε δικαιούται κανονικά την αποζημίωση του.
ΠΩΣ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ <<ΝΟΜΟΥΣ>> ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ...:
Έχουμε δει, ακούσει και ίσως βιώσει, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό με την πρόφαση της οικονομικής κρίσεως, εργοδότες να πετάνε εργαζόμενους, κυριολεκτικά στο δρόμο.. Ανθρώπους με οικογένεια και παιδιά, με δάνεια, γραμμάτια, φορτωμένες πιστωτικές κάρτες, οι οποίοι στηρίζονταν σε αυτό το μισθό για να μπορέσουν, (όπως μπορέσουν), να ζήσουν αξιοπρεπώς. Να χάνουν τη δουλειά τους με ένα απλό sms ή πηγαίνοντας απλά ανυποψίαστοι μια μέρα στη δουλειά τους, εν' όψη των εορτών (απόλυση εργαζόμενης από την εταιρεία ταχυμεταφορών ΤΝΤ Ηρακλείου, Νοέμβριος 2008).Τα τελευταία χρόνια έπρεπε πάντα εμείς οι εργαζόμενοι να κάνουμε θυσίες, να σφίγγουμε το ζωνάρι, να δεχόμαστε να πετσοκόβονται τα εργασιακά μας δικαιώματα, δήθεν για να υπάρχει ανάπτυξη, για να αντέξουν οι επιχειρήσεις ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Το αποτέλεσμα αυτών των επιχειρημάτων το είδαμε. Για τους εργαζόμενους λιγότερα δικαιώματα, μικρότεροι μισθοί, χειρότερα ωράρια. Για τους εργοδότες περισσότερα κέρδη, περισσότερα κέρδη, περισσότερα κέρδη…
Τώρα υπό το πρόσχημα της κρίσης θα ενταθούν αυτά τα επιχειρήματα. Θέλουν να μας πείσουν ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει ό,τι θέλει ο εργοδότης «για να μη χάσει τη δουλειά του». Να πληρώνεται όχι για πλήρες ωράριο, αλλά για μερική απασχόληση, για 5 ώρες τη μέρα, για 3 μέρες τη βδομάδα, για όποτε καπνίσει στον εργοδότη. Και βέβαια θα υπάρχει και η απειλή της απόλυσης…
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούμε αυτή τη λογική. Για την κρίση δε φταίμε εμείς. Κανένα δικαίωμα μας δεν πρέπει να περικοπεί, καμία απόλυση δεν πρέπει να θεωρηθεί «φυσιολογική», λόγω της κρίσης. Πέρα από το να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας, πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να ενωθούμε σε ένα μεγάλο κίνημα που θα απαιτεί να πληρώσουν για την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν και όχι εμείς.
Τι πρέπει να κάνεις:
1. Σε κάθε νέα δουλειά να υπογράφεις πάντα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία θα διαβάσεις καλά και θα κοιτάξεις να καλύπτονται απόλυτα τα συμφέροντα σου!
2. Σε περίπτωση απόλυσης, διάβασε καλά τι γράφει το έγγραφο. Αν γράφει φράσεις όπως “αποδέχομαι την απόλυση μου”, μην υπογράψεις! Επίσης, πριν υπογράψεις στην απόλυση, γράψε πάνω τη φράση: “με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος μου”. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν έχεις πάρει την αποζημίωση έχεις το δικαίωμα να προσβάλλεις την απόλυση.
3. Σε περίπτωση ανακοίνωσης της απόλυσής σου, απευθύνσου πρώτα στο Εργατικό Κέντρο για να σε ενημερώσουν για το τι αποζημίωση δικαιούσαι και το τι πρέπει να κάνεις. Έχεις προθεσμία τριών μηνών από την ημέρα της έγγραφης κοινοποίησης της απόλυσης σου για να ασκήσεις αγωγή ακυρώσεως της απόλυσης, μέσω δικηγόρου.
4. Απευθύνσου στην Επιθεώρηση Εργασίας, κάνοντας καταγγελία στον εργοδότη. Το Εργατικό Κέντρο έχει τη δυνατότητα και οφείλει να σου χορηγήσει δικηγόρο, καταβάλλοντας του μόνο το 15% του συνολικού χρηματικού ποσού.
5. Απευθύνσου στο Δικηγορικό Σύλλογο κάνοντας μια αίτηση. Έτσι σου χορηγούν δωρεάν δικηγόρο για να διεκδικήσεις δικαστικώς αυτά που δικαιούσαι.
6. ΠΡΟΣΟΧΗ!: Σε εργασίες που είναι εποχιακές (π.χ Ξενοδοχοϋπάλληλοι), ο εργαζόμενος δικαιούται βάσει νόμου, έστω και αν έχει δουλέψει μόνο μια σεζόν, να τον επαναπροσλάβουν όταν λήξει η σύμβαση του. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να απευθυνθεί στο Εργατικό Κέντρο.
7. Γράψου στο σωματείο σου! Η ανάγκη για οργάνωση και συλλογική δράση των εργαζομένων ήταν πάντα αναγκαία. Τώρα όμως είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ! Μην λειτουργείς ατομικά. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να γίνεις αδύναμος και υποχείριο του κάθε εργοδότη, έτσι ώστε να σε εκμεταλλευτεί προς όφελος των δικών του συμφερόντων. Όλοι μαζί είμαστε μεγαλύτεροι και δυνατότεροι και μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα!
8. Μην φοβάσαι να διεκδικείς αυτά που σου ανήκουν! Να θυμάσαι ότι ο εργοδότης έχει περισσότερη ανάγκη τον εργαζόμενο απ' ότι ο εργαζόμενος τον εργοδότη..Οι εργαζόμενοι στηρίζουν την επιχείρηση και αν εκείνοι σταματήσουν να εργάζονται, η επιχείρηση θα καταστραφεί..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου