Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο ΔΛΠ 39 και τι δεν γνωρίζουν οι κοινοί θνητοί



Εγώ κύριοι ασχολούμαι με βαρετά πράγματα… Επιτόκια, τιμές μετάλλων, πετρελαίου, και καλαμποκιού, λογιστικούς κανόνες… Δεν υπάρχει τίποτε πιο βαρετό από τους λογιστικούς κανόνες. Ίσως οι Ελληνικοί νόμοι να είναι πιο βαρετοί, ξέρετε, τα φωτογραφικά άρθρα που λένε τι γίνεται την Τρίτη εκτός αν έχει βρέξει οπότε ισχύει το «123/αβγ-456», ή, κατά παρέκκλιση της «876/92-θ Υπουργικής Αποφάσεως, ως αυτή τροποποιήθηκε από το ΠΔ τάδε».

Κάποια νύχτα του χειμώνα πέρασε μία τροποποίηση του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου ΔΛΠ 39, που ελάχιστοι κοινοί θνητοί την κατάλαβαν πλην των ορκωτών ελεγκτών, κάτι σκοτεινών τραπεζοποντικών, και φυσικά του ταπεινού αρχαιοπτέρυγα που τα διαβάζει αυτά όταν θέλει να γράψει κάποιο «έξυπνο» σχόλιο.

Η τροποποίηση βγήκε πράγματι νύχτα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ούτε λίγο ούτε πολύ επιτρέπει την αποτίμηση ορισμών πραγμάτων στις αποθήκες των τραπεζών, όχι στο συντηρητικό «lower of cost or market» (αυτό είναι για τα αμερικανάκια), ούτε καν στο «mark to market» αλλά στην νέα εκδοχή κεντροευρωπαϊκής έμπνευσης που αποτιμά την αποθήκη στην αξία που θα είχε αν τα πράγματα ήταν φυσιολογικά. Θα το ονομάσω «mark to hypothetical market». Τα «τοξικά» ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια βαπτίστηκαν υγιή και κάτι Γερμανικές τράπεζες γλύτωσαν ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων.

Σαν να έχετε σπίτι σας δύο σακούλες σκουπίδια, να τα βαφτίσετε λίρες και να λέτε «είμαι καλά είμαι καλά πολύ καλά». Ή αλλιώς, «το τρομπάρισμα της φούσκας». Ή «πως θα αναβάλω την αλήθεια για του χρόνου»

Λέει, λοιπόν, τι έγραφε σήμερα η Ναυτεμπορική:

«Ενισχυμένα κέρδη κατά 532 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση κατά 1,22 δισ. ευρώ εξασφάλισε για τις τράπεζες η εφαρμογή της αναπροσαρμογής του ΔΛΠ 39 κατά την προηγούμενη χρήση, αποφεύγοντας έτσι τις υψηλές ζημιές που θα επέφερε η αποτίμηση κινητών αξιών του χαρτοφυλακίου τους σε τρέχουσες τιμές». (http://www.naftemporiki.gr/)

Τα δημοσιευμένα κέρδη (και καθαρές θέσεις) είναι αυτές που «ΘΑ» ήταν, «ΑΝ» όλα ήταν καλά.

Αντί «ενισχυμένα» θα έπρεπε να λέει «παραποιημένα»… Πόση όμως είναι η παραποίηση; 532 εκατομμύρια; Ή 5.320 εκατ.; Δεν μπορεί να είναι 50 δις εκατ. Ή μπορεί;

Συνειδητοποιούμε τι γίνεται ;;;

Η κυνική μου προσέγγιση λέει ότι σε δύσκολους καιρούς όλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Η συντηρητική και ειλικρινής αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων είναι καθοριστική για την στοιχειώδη λειτουργία μιας αγοράς. Ξέρω ότι πολλοί πιστεύουν ότι «φταίει η αγορά». Την στιγμή όμως που τα νούμερα των ισολογισμών είναι νομίμως ψεύτικα, ούτε αγορά υπάρχει ούτε τίποτα, και πάμε για μεσαίωνα.

Archaeopteryx
http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: